Eventyret Fargespill

Dina og Ove Billington er godt i gang med forberedelsene til årets Fargespill-forestilling i kultursalen. Fredag fikk de besøk av grunnleggerne av Fargespill; Sissel Saue og Ole Hamre.

Lurer du på hva som er forskjellen mellom Flere Farger og Fargespill? Det er så enkelt som at Sissel og Ole har delt konseptet sitt i to. Flere Farger– forestillinger er mindre produksjoner, med mindre krav til ytre rammer. Fargespill er den proffe varianten av forestillingen, her skal arena, lyd, lys og de omkringliggende faktorene være helproffe. Fargespill i Bergen for eksempel, settes opp i Grieg-hallen, med Kringkastingsorkesteret i ryggen. Helproft.

Fargespill blir født

Fargespill oppsto ved en ren tilfeldighet, skal man tro konseptets far, Ole Hamre. Ole mener man bare må ha øynene og ørene åpne for tilfeldighetene som fyker forbi, det er da de store tingene skapes.

-Jeg skulle lage noen små mellomspill i en kulturskoleforestilling, forteller Ole, med de aller flinkeste kulturskolebarna. I mellomspillene ville jeg bruke noen barn som hadde et helt annet utgangspunkt enn disse flinke og priviligerte kulturskolebarna, jeg ville bruke barn som var flinke på tross av forholdene sine.

Ole inviterte en gruppe flyktninger til å delta på forestillingen. Oles filosofi er at når det kommer til kulturprosjekter er motstand viktig. Hvis det ikke er vanskelig, så blir det ikke bra.

-Hvis du ikke har noen problemer, så må du lage dem selv, sier Ole.

Det begynte med et stev

Og det var nettopp problemer Ole hadde skaffet seg da han satte i gang dette prosjektet. Mange av barna han hadde invitert inn til å bidra på forestillingen var i svært vanskelige livssituasjoner, og nå skulle de fremføre musikk foran masse mennesker. Ole ante ikke hva han skulle be dem om å fremføre. Så kom plutselig Sissel innom.

-Hun sang en stevtone for oss, forteller Ole. Stevtoner har jo mye av det samme tonespråket som en del musikk fra Midtøsten. En av ungdommene i gruppa ble trigget av stevet til Sissel, og han begynte å synge en tradisjonell sang fra Irak. Denne gutten hadde hatt et dramatisk liv. Han hadde flyktet fra sitt Irak da han var tretten år gammel, og hadde bodd på gata i Ukraina i mange år.

-Det kom like overraskende på oss som på ham da han begynte å synge, fortsetter Sissel. Han ante ikke at han hadde dette i seg, han trodde ikke han kunne synge. Da vi hørte ham synge ble vi helt bergtatt. Det som skjedde da var at noen av jentene i rommet begynte å danse kurdisk magedans til Aris sang, og noen av de somaliske jentene begynte å danse somalisk dans. Og så kom en gutt fra Pakistan og satte trommene sine på bordet. Plutselig ble denne sangen enda mer spennende. Da skjønte vi at vi hadde noe. Og Ari vokste flere meter. Han ble en helt annen gutt.

-Det er nettopp her noe av kraften i Fargespill ligger, skyter Ole inn, denne redefineringen av mennesker. Mennesker går fra å bli definert som ofre til å bli definert som helter, eller fra å være definert som et problem til å bli definert som en ressurs. Det er det som skjer på scenen i Fargespill.

Slik startet eventyret Fargespill. Og eventyret fortsetter. Nå settes Flere Farger og Fargespill opp i 26 byer i Norge. Og alt startet med et stev i Bergen.

Hvorfor tror dere at dette blir så populært?

-Det er noen veldig enkle prinsipper som gjør at dette blir så bra, svarer Ole. Det handler om at alle som er i et kollektiv gir det beste de har til fellesskapet, og av alle disse gavene bygger vi noe felles. Når vi treffer hverandre, hva ser vi etter? Skal vi se etter det folk mangler, eller skal vi se etter hva folk har? Hvordan skal man klare å få et mangfoldig samfunn til å fungere?

Siv Grete og Flere Farger

Sissel vil gjerne fortelle om hvordan Flere Farger kom hit til Halden.

-Det var jo rektor på Os skole, Siv Grete Stamnes, som sørget for at Flere Farger ble satt opp i Halden, forteller Sissel. Hun var på Nygård skole den gangen Fargespill ble satt opp der. Da hun ble rektor på Os inviterte hun oss til Halden for å snakke om konseptet vårt på et møte på Os skole. På det møtet var Ove og Dina Billington til stede. Sånn kom Flere Farger til Halden.

Ole og Sissel er imponert over hva Ove og Dina har fått til i Halden.

-De Flere Farger-forestillingene som har blitt satt opp her har nesten vært på Fargespill-nivå, sier Ole. Det er veldig morsomt at Dina og Ove nå tar skrittet ut og lager en fullvoksen Fargespill-forestilling. Det er fantastisk flinke og engasjerte folk som har jobbet med Flere Farger her i byen. Jeg oppfatter gjennom Dina og Ove at det har gått hull på noe her i Halden, at de er i ferd med å bygge en plattform der folk og kultur møtes.

Ekteparet er enige om at det ikke er hvem som helst som kan lage en Fargespill-forestilling.

-Det krever litt ekstra, sier Sissel, du må gå inn med hud og hår. Dina og Ove har det som trengs, de legger ekstra mye jobb inn i det. Det er derfor det blir så bra.

 

Kommentarer

kommentarer