De unges teater

Nå starter Martin Kingsrød Larsen en teatergruppe for unge i Halden! Teatergruppa har fått navnet De unges teater. Lørdag 8. februar skal de ha sin aller første workshop på Fargespillhuset i gågata.

Det finnes ingen rene ungdomsteatergrupper i Halden i dag for ungdom over 18. Det har Martin Kingsrød Larsen tenkt til å gjøre noe med:

-Dette blir teater av og med ungdom og unge voksne, forteller Martin. Det er et behov for et slikt teatermiljø for unge i Halden! Gruppa skal være åpen for ungdom fra 13 og oppover, men vi sikter oss også inn mot unge voksne. Studenter for eksempel, som flytter hit til byen og ønsker å være en del av et teatermiljø. De har jo ingen steder å gå i dag på denne måten. Drømmen er å skape et levende teatermiljø for de unge i Halden, og være et friskt pust inn i det tradisjonsrike teatermiljøet vi har i dag. Men hvis du føler deg ung når du er 40 så skal du få være med i teatergruppa altså! Denne gruppa skal være inkluderende, og åpen for alle.

De unges teater er en videreutvikling av Martins forrige teaterprosjekt; Dramacula. Den nye teatergruppa skal driftes av de unge selv. Ungdommene skal selv velge stykkene de vil sette opp, og selv stå for alt fra PR til produksjon.

De unges teater skal være et sted der fremtidens regissører, skuespillere, sminkører og scenografer skal få prøve seg, forteller Martin. Vi skal rullere på oppgavene i teateret, sånn at medlemmene kan få prøve seg på alle de ulike oppgavene i en teaterproduksjon. Jeg håper vi kan tiltrekke oss folk som også liker å holde på med det tekniske, lyd og lys og sånne ting.

Martin er i dialog med flere ringrever i teatermiljøet i Halden som er mulige mentorer inn i prosjektet, han ønsker seg en voksengruppe som kan bistå ungdommene i teatergruppa i alt fra søknadsskriving til å finne lokaler til å sette opp teaterproduksjoner i. Jonas Borge Stafsengen er en av dem.

Jonas Borge Stafsengen har lang erfaring innen karakterskuespill. Her spiller han Scar under Veslefrikks oppsetning av Løvenes konge i Fredrikshalds teater. Foto: Ellen Midtfjeld.

De unges teater skal på sikt ha jevnlige øvinger, men nå i oppstarten blir det workshops med jevne mellomrom i Fargespillhuset i gågata for å få ballen til å rulle. Førstkommende lørdag er det klart for aller første teater-workshop med De unges teater på Fargespillhuset, mellom 12 og 14. For anledningen har Martin fått med seg Jonas Borge Stafsengen som gjesteinstruktør. Tema for første workshop er karakterskuespill. Og det er helt gratis.

-På lørdag skal vi starte med å bli kjent, forteller Martin, vi skal ha teaterlek og trygghetsøvelser. Så skal vi lære om karakterutvikling, sett fra Jonas’ perspektiv. Jonas er god på karakterarbeid, og han har mye erfaring fra byens teaterliv.

Hva slags sjangre er det du ser for deg at teatergruppa skal sette opp?

-Alt mulig! Alt fra revyer til Shakespeare. Jeg må innrømme at jeg har en drøm om å få en Haldenrevy opp og gå… Og så hadde det vært moro å sette opp Marry Poppins for eksempel! Hvor mange stykker vi setter opp og hva det blir skal være helt opp til medlemmene i gruppa. Ungdommene skal bestemme. Det viktigste er at vi skal bygge opp et teatermiljø for unge.

Martin ønsker ikke forpliktende påmelding til teatergruppa.

-Vi gjør det sånn at folk står på lister, og så tar vi kontakt med dem når det skjer noe og hører om de vil være med. Man forplikter seg derfor ikke til å komme hver onsdag for eksempel. Jeg tror man kan skape godt teater hvis man føler seg fri.

Følg De unges teater på Facebook da vel!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer