Lær deg å fermentere

I flere år har ernæringsfysiolog og vegetarkokk Gunn Helene Arsky samlet ivrige kvinner og menn rundt kjøkkenbordet på Os for å lære dem kunsten å fermentere. Men alle er ikke forunt å bo i Halden, så derfor har hun nå laget en videobasert onlineversjon av kurset.

– Dette har vært etterspurt lenge, forteller Gunn Helene til Kandusi.no. – For folk er sugne på kunnskap og interessert i å spise sunnere og grønnere. Men mange av oss er fanget av tidsklemma. Det passer ikke alltid å komme på et fysisk kurs på et gitt sted til en gitt tid. Livet tar oss, liksom. Så derfor lanserer jeg nå en onlineversjon av fermenteringskurset mitt.

Hva får deltakerne lære på kurset?

– Vi lager det samme som på de fysiske kursene mine: Fire supersunne og smakfulle matretter. Vi starter enkelt med en ketsjup som alle elsker, og som er lettvinn å lage. Deretter lager vi en knallgod salsa som er perfekt følge til fredagstacoen, smiler Gunn Helene. –  Så begynner vi å bruke overarmsmusklene idet vi knar sammen en spennende gulrotchutney, før vi avslutter med en familievennlig sauerkraut med eple og rosiner i.

Er det noen helseeffekt av fermentert mat?

– Massevis! Og den er godt dokumentert. Gjennom videoene snakker jeg i detalj om hva vi vet om helseeffekten av råvarene og fermentert mat basert på forskningsresultater. Det er ganske spennende å tenke på at når vi tilfører tarmen vår levende melkesyrebakterier fra fermentert mat, så kan vi påvirke både fordøyelsen og infeksjonsmotstanden, men også humøret og appetitten på sunn mat, forklarer hun. – Man får rett og slett mer lyst på sunn mat når man spiser fermenterte retter, sier Gunn Helene.

Bilde fra fermenteringskurs hjemme hos Gunn Helene Arsky. Foto: Gunn Helene Arsky.

Hva med råvarer – kan folk skaffe seg dem på nærbutikken?

– Heldigvis, ja! Dette krever omtrent ikke noe spesielt i det hele tatt. Jeg tilrår å bruke økologiske grønnsaker så langt det går, fordi disse gjerne inneholder mer bakterier enn konvensjonelt dyrkede grønnsaker. Men du bruker det du får tak i. Jeg lærer også bort hvordan man lager sin egen starterkultur av yoghurt, for noen av matrettene.

Hvor lang tid tar det å bli god til å fermentere?

– Dette kurset er ikke som matprogram på tv, der maten er ferdiglaget og alt er gjort på noen minutter. På mitt kurs jobber vi sammen, i sanntid. Det betyr at du kan lage alle de fire rettene på litt over to timer. Det får du til på en kveld, om du vil. Men det er også helt mulig å dele kurset opp – det er 7 videoer å fordype seg i! Og maten du lager, er ferdig fermentert i løpet av 3-10 dager, sier ernæringsfysiologen.

– Og mer skal det ikke til, egentlig. Dette er helt enkel matlaging der alt er lov. Det er derfor jeg elsker å lære bort kunsten å fermentere, avslutter Gunn Helene Arsky.

For deg som ønsker å spise sunnere, grønnere og mer tarmvennlig: kurset ligger ute til påmelding på www.deltager.no/fermenteringskurs

Du kan også lese mer om sunn mat og helse på Gunn Helenes blogg på www.gunnhelenearsky.no

Kommentarer

kommentarer