De skal fly i Fredrikshalds teater!

Juleselskapet er godt i gang med øvinger mot sin tradisjonelle førjulsforestilling i Fredrikshalds teater. I år er det klassikeren Peter Pan som skal settes opp!

Det er sommer i Halden, og jula føles ganske fjern akkurat nå. Men for at det skal bli jul vi jo gå i Fredrikshalds teater og se Juleselskapets tradisjonelle førjulsforestilling! Og for at det skal bli en forestilling må de begynne å øve nå. Og det gjør de.

Det er 25 grader i skyggen når jeg parkerer på Strupe ungdomsskole for å ta en prat med skuespillerne i Juleselskapet. Inne finner jeg de fire viktigste personene i årets Juleselskapet-oppsetning, alle sammen under atten. I år er det nemlig barna som har hovedrollene i Juleselskapets famøse førjulsforestilling. Inne på lærerværelset finner jeg Peter, Wendy, John og Michael. Eller Fredrik, Lineve, Jonathan og Eilev som de egentlig heter. Regissør Geir Andersen og sanginstruktør Gro Janet Haug Mo prater til barna, og barna lytter.

-Nå skal dere leke med karakterene deres, sier Gro Janet, og prøve ytterkantene i begge ender. Det er bare å dra ting ut i alle retninger.

Ungene nikker. Disse ungene tar oppdraget på alvor.

Mye skal på plass før forestillingen i november, det er ikke bare karakterer og replikker som skal sitte. Kulisser skal snekres, koreografi skal på plass og kostymer skal sys. Geir har tegnet og tenkt. Den største utfordringen er at alle barna skal fly. Samtidig.

-Det var ikke så mye flying på barokkscener i gamle dager, ler regissør Geir, så formatet er jo ikke helt på plass. Men jeg har skriblet og tegnet og tenkt, og jeg har en helt klar tanke om hvordan vi skal gjøre det. I hodet mitt er det lett som en plett.

Eilev, Lineve, regissør Geir, Fredrik, Gro Janet og Jonathan.

-Geir holder i utrolig mange tråder samtidig, sier Gro Janet, han styrer med scenografi, musikk og tekniske løsninger på senen i tillegg til selve regien. Jeg skjønner ikke hvordan han klarer det. Bare det der med at ungene skal fly på scenen…og det skal jo være sikkert også. Det er mye å tenke på.

Jeg ser på de unge skuespillerne i rommet.

Dere skal faktisk fly i teateret, har dere tenkt på det?

De nikker alle fire, litt lattermilde.

-De har sunget firstemt her i dag, sier Gro Janet, og det låter veldig lovende! Det er helt fantastisk at fire så unge mennesker får til det. Men det er ikke bare bare å synge firstemt og dingle i lufte på teateret samtidig!

-Med litt øving så får vi til det, sier Fredrik kjekt.

De andre nikker. Fredrik er Peter Pan, og har dermed den flyvende hovedrollen i stykket.

Dere blir ikke nervøse?

Eilev, Jonathan og Fredrik rister på hodet. Ingen nerver å spore hos gutta. Lineve er den eneste som nikker. Lineve er litt nervøs. Hun har lest replikker i sommer, og sørga for at det sitter før øvingene. Eilev har sett på filmen i stedet for å pugge replikker. De andre har sett etter musikalnumrene på YouTube. Men alle har tydeligvis kikka over manus før første øving.

Disse ungene har stått på scenen mange ganger før:

-Geir og jeg er veldig imponerte, forsikrer Gro Janet. De er jo så og si manusfrie allerede på første øvelsen og sangen blir bra.

Geir nikker, og legger til:

-Barna i Juleselskapet er av et helt eget slag. De er verdens tålmodigste unger, de må vente mye! De venter og venter back stage, og så er de på plass når vi trenger dem. De er helt utrolige. Men akkurat disse fire ungene her vil få mye tid på scenen i november.

Fredrik og de andre nikker.

-Det er noe helt annet å ha en hovedrolle, sier Fredrik, og stå helt først på scenen i stedet for å stå bakerst i en flokk og løfte henda når du får beskjed. Det er jo vi som bærer mye av stykket denne gangen.

-Jeg ble litt overraska da jeg fant ut hvor mye jeg faktisk skulle være på scenen, sier Lineve. Vanligvis er det ti minutter på scenen og resten er venting bak scenen. Men nå er det omvendt!

I Juleselskapets oppsetninger er det alltid både barn og voksne på scenen.

-Voksne og barn er likeverdige på scenen i Juleselskapet, sier Gro Janet. Og dette er ikke et stykke dette hvor det er noen voksne som tilfeldigvis har med seg tre unger på scenen. Alle spiller like viktige roller, side om side. Her har vi dyktige folk som Ketil Ravneng og Marcus Hannestad som spiller side om side med Fredrik og de andre. Og det er flott for disse ungene å få se og lære av så flinke folk som Ketil og Marcus. Det blir en fruktbar konstellasjon.

-Ketil Ravneng og Marcus Hannestad som Kaptein Krok og Smisk blir jo veldig gøy, sier Geir, det blir et radarpar.

Marcus Hannestad som Dickens under «En julefortelling» høsten 2018. Det er bare å glede seg til å få se denne fyren spille Smisk i november.
Ketil Ravneng var superb som Scrooge på Fredrikshalds teater i fjor høst. Nå skal han spille Kapten Krok! Det blir gøy!

Ungene synes det er veldig gøy å få spille med voksne.

-Det blir mye mer seriøst når man står på scenen sammen med voksne, sier Lineve, og så kan vi lære så mye fra dem!

Verken Gro Janet eller Geir skal ha fremtredende roller i årets oppsetning. Geir skal ikke stå på scenen i det hele tatt, og Gro Janets viktigste oppgave i år er sanginstruksjon.

-Du kommer ikke unna å være litt på scenen da, sier Geir til Gro Janet.

Gro Janet trekker på skuldrene. Det gjelder å følge med altså, Gro Janet vil mest sannsynlig dukke opp her og der på scenen underveis. Kanskje blir hun å se som havfrue, med hale og det hele? Den som venter får se.

 

Kommentarer

kommentarer