Carolan’s receipt for drinking

Denne uka slapp den lokale instrumentaltrioen Fir Arda plata Carolan’s receipt for drinking på strømmetjenestene.

Fir Arda ligger ikke på latsiden, til tross for pandemiske forhold har de klart å spille inn to plater ett år! I slutten av mars i fjor slapp Fir Arda, den gang en duo, debutplata At Home. En snaut år senere har duoen blitt til en trio, og denne uka slapp de altså plata Carolan’s receipt for drinking.

Historien om Fir Arda starter med fløytist Ketil Simonsen-Liland og strengemann Juha Rossi. Lidenskap for tradisjonell, irsk folkemusikk bragte de to musikerne sammen, og de var raskt i gang med både innspillinger og opptredener. Våren 2020 ble Fir Arda-familien utvidet med én strengespiller til.

– Espen Olsen er aktivt med i Fir Arda nå, forteller bandet, noe vi er glade for. Han får stadig vekk fine kommentarer for felespillet sitt, som er både lyrisk og keltisk, alt etter behov.

Juha, Espen og Ketil spiller i Juhas lysthus i sommer. Foto: privat.

I løpet av koronaåret 2020 har trioen vært aktiv.

– Koronaen har påvirket oss slik den har gjort for de fleste. Vi har i perioder ikke hatt mulighet til å øve sammen eller spille konserter, noe som tross alt er en viktig del av musikerlivet. I løpet av koronaperioden har vi tatt i bruk nye verktøy på øvelsene. For selv om vi ikke har kunnet møtes fysisk alltid, så vil vi jo spille sammen! Vi bruker ulike apper på mobilen til å spille inn våre bidrag separat, og så kan vi flette disse sammen til fine demolåter. Dette har gjort at vi er minst like effektive som ellers når vi introduserer nytt materiale.

Her kan du lytte til Fir Ardas første plate: At Home:

Fir Arda holder seg til tradisjonell irsk folkemusikk, og spiller først og fremst jigs og reels. Den siste plata heter altså Carolan’s Receipt for Drinking og er helt og holdent basert på 300 år gammel irsk musikk

– I det siste har vi fokusert på vakre melodier fra en irsk, blind harpespiller som levde på 1700-tallet. Han heter Turlough O’Carolan og er regnet som Irlands nasjonalkomponist. Musikken hans er elsket langt utover Irlands grenser. Herr Carolan har komponert over 200 låter. Vi valgte ut 12 stykker, og kriteriene var at låtene skulle være sjeldne, vakre, rørende, utfordrende, morsomme.

Portrett av Turlough Carolan, fra R.B. Armstrongs «The Irish and Highland Harps», Edinburgh, David Douglas, 1904. Foto: Wikipedia.

Fir Arda har selv tilrettelagt Carolans musikk for sine instrumenter. Her spiller de Carolans Sheebeg and Sheemore hjemme i Juhas stue:

Stikkord til Fir Ardas flotte lydbilde er bouzouki, mandolin, gitar, sekkepipe (!), fele, og ulike fløyter.

Ketil trakterer fløyter av ulike slag, og har nylig utvidet og funnet nye dimensjoner i den irske blikkfløyten thinwistle. I tillegg mestrer han sekkepipen med bravur! Juha Rossi har økt antallet strengeinstrumenter (til konas forskrekkelse ) og virkelig fått brynt seg på digital musikkproduksjon og CD-utgivelse.

Plateprosjektet startet før jul og foregikk stort sett over internett.

– Vi hadde korte perioder der koronatiltakene tillot oss å møtes fysisk – ofte bare to og to. Fordelen med dette repertoaret er at vi alle har et sterkt forhold til låtene. Dette gjorde det lettere å bli enige om arrangementene over nettet. De fysiske innspillingene ble gjennomført hos Juha i hans musikkstudio, som i mange uker var flyttet ut i spisestuen. Vi regner med at det gikk bortimot 200 timer til innspillinger, miksing og mastring av musikken.

Her kan du høre Fir Ardas nye album Carolan’s Recept for Drinking: 

Er dere fornøyde med resultatet?

– Resultatet av dette ble faktisk meget bra – syns vi selv. Klangbildet og stemningen er ganske variert, så du må lytte på hele albumet for å få med deg alt. Det gjenstår å se hvordan lytterne reagerer på dette. De første tilbakemeldingene fra Spotify virker lovende. Bare se hva én skriver:

‘I listen to the new album for the second time at the house after work … I am delighted! My soul is playing with you, I pick up the flute and play! Beautiful work and artistic contribution! I’ve never heard O’Carolans played so beautifully before! you are the champions – I bow my head! I move to meadows, castles, streams and fireplaces in great halls. This is a bard’s tale! Bravo’

Fir Ardas lytterskare er i stadig vekst, og utvikler seg konstant gjennom sosiale medier og plattformer som Spotify og YouTube. Bandet følger nøye med på følgerskaren.

– Vi har hatt flere låter på amerikanske nettradiostasjoner, og på Facebook får vi kommentarer fra alle kontinenter. Dette er ganske så stort for en beskjeden folkemusikkgruppe;  å få lyttere og positiv respons fra bokstavelig talt hele verden.

Fir Arda har også besluttet å lage en fysisk CD av materialet. Denne er snart tilgjengelig på deres nettside samt på noen utvalgte salgssteder i Halden.

Hvor går veien videre for Fir Arda?

– Det fine med alle medlemmene i Fir Arda, er pasjonen for keltisk musikk. Ikke mange timer etter at siste finpuss på materialet til platen var gjort, så dukket det opp nye ideer til låter vi ønsker å jobbe med fremover. Vi kommer til å satse mer på tradisjonelle jigs, reels og hornpipes og prøve på nye konstellasjoner av instrumentering. Ketil har en ny akustisk lap steel gitar som faktisk passer svært godt til irsk musikk. Og Juha får ikke harpe til jul.

Som alle andre venter Fir Arda på at pandemien skal roe seg.

– Det vi virkelig ser frem til, er at samfunnet snart åpner igjen, slik at vi kan møte publikummet vårt og underholde dere live.

Kommentarer

kommentarer