Hege Brynildsen slipper plate

Fire år etter suksessplata When My Man Comes To Town slipper Hege Brynildsen sitt fjerde album;  Blue Birds, Black Knights.

Noen ganger legger man planer, men så skrenser skjebnen inn fra sidelinja og vil det annerledes. For eksempel når man har spilt inn plate høsten 2019, og planlegger plateslipp våren 2020. Hege Brynildsens fjerde fullengder Blue Birds, Black Knights har ligget klappet og klar i ett år, og i februar skal den endelig ut på strømmetjenestene.

– Nå må plata ut, sier Hege Brynildsen på telefonen. Og det som er så fantastisk er at vi har muligheten til å slippe den digitalt, til tross for pandemi!

For Hege har koronaåret 2020 vært en underlig tid.

– Det har vært veldig spesielt. Det har vært trist å ikke kunne holde konserter, samtidig har det vært helt riktig for meg å ikke gjøre det dette året. Men jeg har fått gjort mye annet! Hvis man skal tenke positivt så er det jo veldig mye man kan gjøre som musiker utover det å spille foran et publikum. Jeg kan skrive sanger, jeg kan øve hjemme, jeg kan gå i studio og jeg kan la hjernen få jobbe i fred. Det er fantastisk å finne rom til alt dette.

Heges tidligere album har kommet tett i tett. Debutplata Hege kom i 2012, Till Harry ble sluppet i 2014 og i 2016 kom When My Man Comes To Town.

Så skulle det gå tre år før skrivekløen meldte seg igjen.

–  Plutselig bare kjenner jeg det, det er noe som skjer i kroppen. I løpet av sommeren 2019 kom det 12 låter. Og når det først begynner å skje ting, så går det unna. Kommer det to eller tre låter, så ligger det gjerne noen flere på lur også. Det kommer ofte brått på! Når låtene dukker opp må jeg skynde meg å skrive dem ned, så da gjelder det å finne frem penn og papir.

Hege er glad i å gå tur, og helst uten mobiltelefon. Det hender det kommer en låt flyvende på vinden når hun er ute i skogen.

– Da må jeg pugge strofer hele veien tilbake til bilen, og ikke henge meg opp i en fugl som synger eller noe annet som foregår langs veien.

Den kreative prosessen er en reise Hege helst gjør alene. Hun deler ikke låtene sine med noen før de er ferdig gjennomarbeida.

– Jeg må bli enig med meg selv før jeg kan vise det til noen andre, jeg kan ikke formidle noe før jeg føler at det er helt klart.

Er du streng mot deg selv?

– Veldig.

Singelen The Silent Ones kom i høst: 

Skiller denne plata seg fra musikken du har laget tidligere? Har du gått noen nye veier?

– Denne plata er nok litt annerledes enn det jeg har laga før. Du kan kanskje si at jeg har ett bein i det jeg har gjort før, men samtidig er det splitter nye elementer i det her. Sangene kom så fort til meg, alt kom på en gang. Jeg måtte bare springe etter og gjøre som sangene sa. Det er låtene som bestemmer.

Hva synger du om?

– Alt mulig. Tekstmessig er plata all over the planet. Det er dyr og mennesker i skjønn forening. Men hva man legger i tekstene er jo også opp til lytteren, en sang kan bety så mye forskjellig for ulike mennesker. Det er det som er så fint med sanger, bøker og filmer synes jeg.

Høsten 2019 gikk Hege i studio sammen med produsent og tangentmester Gøran Grini, bassist Finn Tokle og trommis Eivind Kløverød. Og så Omar Østli da. Ektemann og gitarist. Strengevirtuos Fats Kaplin bidro med strenger via digitale triks på tvers av Atlanteren.

– Disse musikerne er fantastiske mennesker å jobbe med. De bidrar så vanvittig mye, og de er så dyktige. Det å få lov til å jobbe sammen med folk som er så flinke på instrumentene sine er en ubetalelig lykke! Det er vanskelig å sette ord på hvor mye det betyr. Det er en ære å ha dem med.

Trykk på bildet for å høre singelen The Old Man & The Rabbit: 

Hege trives i studio, men har bestandig foretrukket å holde konserter fremfor å gå i studio.

–Vanligvis trives jeg aller best på scenen, jeg føler meg mest fri der. Der kan jeg prate mellom låtene, og der føler jeg meg nok mest avslappa. Men nå har jeg kommet frem til at det å gå studio ikke er så skummelt allikevel.

Høsten 2019 ble brukt til å ferdigstille albumet. I desember kom de første rapportene om Covid fra Kina, og da plata var ferdig i februar 2020 hadde viruset meldt sin ankomst på flere av verdens kontinenter.

– Vi bestemte oss for å vente, forteller Hege. Det kribla jo litt etter å slippe plata, men vi landa på å se an situasjonen litt.

Ventetiden skulle bli lang, og situasjonen har ennå ikke blitt forutsigbar og stabil. Men til slutt ville ikke Hege vente lenger. Det fikk bli digitalt slipp, og i februar blir Heges album tilgjengelig på Spotify. Så kan releasekonserten heller komme senere.

– Det vil jo bli konserter! Men jeg vil vente til det føles trygt og hyggelig for både meg og publikum før jeg holder konsert igjen.

Singelen Hooded Crow kom nå i januar:

En eller annen gang i fremtiden vil vi altså få se Hege fremføre den nye plata på scenen sammen med sine musikere, men akkurat når er umulig å si uten en seriøst presis spåkule.

– Vi håper å få til en vinylutgivelse også, sier Hege.

Blue Birds, Black Knights utgis på Rootsy Music, og albumet slippes nå i februar! Plata er spilt inn i Athletic Sound, mikset av Kai Andersen og mastret av Georg Tanderød. Medvirkende tekniker på Athletic er Dag Erik Johansen. Alle foto er tatt av Raymond Mosken.

Her finner du Heges artistnettside.

Her kan du følge Heges musikalske krumspring på Facebook.

Kommentarer

kommentarer