BomKræsjBang 2019

På lørdag smeller det i sentrum! Lørdag 23. mars klokka 13.00 er det nemlig Kick off for årets Bomkræsjbang-festival på Tista senter. Så følger en uke med musikk, dans og drama på byens scener.

Årets Bomkræsjbang er kun noen dager unna dere! I en hel uke skal 54 elever fra musikk, dans og drama på Risum vise oss hva de kan på byens scener. Ungdommene skal synge, danse og spille teater på Feelgood, Bryggerhuset, Frivilligsentralen,  Frelsesarméen, Halden bibliotek, Black Box på Risum, togstasjonen og i St. Peters kirke.

Jeg tar meg en tur opp på Risum for å sjekke stemningen før festivalen braker løs. Der har de produksjonsmøte, og årets Bomkræsjbang-styre sitter og bretter programmer til festivalen.

Er dere i rute?

-Joa, sier produsent og festivalsjef Robin Øiesvold, det begynner å falle på plass nå. Men det er en god del som må ordnes før vi er helt klare.

Det er elevene på 3. klasse Musikk og Drama som utgjør produksjonsgruppa på årets festival. De skal gjøre jobben selv, men Sverre Magnus Heidenberg og Peter Söderlund er med fra lærerstaben for å yte produksjonsmessig og musikalsk støtte.

Så dere lærere står bak festivalen?

-Bak, rundt, oppå, ligger kanskje litt etter, men prøver alltid å ligge litt foran, ler Sverre. Dette er elevenes produksjon, og de skal lære seg å produsere, så de skal gjøre det meste av dette selv. De skal lære seg hva en kulturproduksjon innebærer.

Produksjonsmøte i Bomkræsjbang. Fra venstre: Lærer Sverre Magnus Heidenberg, Nora Malén Røsnes, Solveig Johanssen, Ask Angel Grüner Bjørn, lærer Peter Söderlund, Robin Øiesvold, Oscar Rølling, Tor Håkon Ramdal, Louis Bourgoin og Hanna Lye Moum.

Elevene har i stor grad utviklet programmet for festivalen selv.

-Det er et demokratisk opplegg, forteller Sverre, vi bestemmer repertoaret sammen. Noen sjangre må vi innom fordi fagplanen krever det, så da går vi lærere inn og bestemmer litt.

Tredje klasse har altså produksjonsansvaret for hele festivalen, men de skal også stå på scenen. Ikke bare skal de ordne billetter, program, ballonger, sponsing og teknisk utstyr, de skal øve inn det de skal fremføre også. Litt av en jobb.

Er dere stressa?

Produksjonsgruppa kikker på hverandre og trekker litt på skuldrene. De ser ikke så innmari stressa ut.

-Vi er kanskje ikke så stressa nå, sier Robin, men den uka blir det jo sikkert ganske mye stress.

-Det kommer nok til å bli noen søvnløse netter når det nærmer seg, sier PR-ansvarlig Solveig.

Dekoransvarlig Louis nikker. Hun har kjøpt inn 300 ballonger, og lurer litt på hvordan hun skal få blåst opp alle dem. Men det ser ut som hun tar det hele med knusende ro.

Sjangerbredde og teater

I løpet av festivaluka skal publikum få høre både klassisk musikk, kormusikk, jazz og pop.

-Midnattskonserten i St. Peter kirke for eksempel er en ren klassisk konsert, forteller økonomisjef Hanna. På denne konserten får vi også besøk av de tidligere elevene Ulrik Frostung Stensrød og Jonas Buckholm som gjesteartister.

Det dukker faktisk opp gjesteartister på samtlige av festivalens konserter. Koret Mixdur, Huma Luma og Living Alma er noen av gjesteartistene vi vil få se på scenen på Bomkræsjbangkonsertene.

Huma Luma spilte på Bomkræsjbang i fjor også.

I tillegg til en rekke konserter inkluderer årets festivalprogram to teateroppsetninger. Andreklasse drama ved skolen skal sette opp Den store Klassepesten på skolens egne Black Box, og førsteklassingene setter opp barneteaterstykket Har du sett Nelly på Halden bibliotek.

-I Har du sett Nelly er det en elefant som har blitt borte! forteller Sverre. Så da må de jo finne den elefanten da.

Forestillingen skal vises til 400 barnehagebarn i løpet av festivaluka. I tillegg skal det spilles åpne forestillinger i helgen. Elevene har laget teaterstykket fra scratch! I tillegg til disse to teaterforestillingene blir det litt Bomkræsjbang-drama andre steder i byen også:

-Vi skal fremføre monologer på togstasjonen torsdag, fredag og lørdag, forteller Solveig, og vi vil også fremføre utdrag fra denne forestillingen på noen av konsertene.

Les programmet for festivalen her. 

Kanskje kommer kongen

Det kan hende vi må dekke på perrongen neste uke.

-Vi sender alltid brev med invitasjon til kongen, sier Sverre, så det må vi gjøre nå snart. Han bruker jo å planlegge helgene sine litt. Vi sender alltid brev på nynorsk, og vi får så hyggelige svar. Kongen har ikke kommet på festivalen ennå, men vi har håpet. Vi driver jo og bygger opp festivalen nå, så om ti år kommer han jo.

Er det gøy å lage festival eller?

Folket rundt bordet nikker.

-Vi koser oss, sier Malén. Men det er litt vanskelig å balansere skole og det her samtidig, flere ganger sitter vi i timene og sender meldinger til hverandre for vi er så veldig inni det akkurat nå.

-Det er gøy, sier Robin. Det er mye jobb, for vi vil at dette skal bli noe vi kan være stolte av. Men det er gøy.

 

Årets produksjonsstyre har fordelt rollene slik:

Robin Øiesvold: produsent og festivalsjef.

Malén Røsnes: PR-ansvarlig, kick off-ansvarlig og crew-ansvarlig

Oscar Rølling: Teknisk ansvarlig, samt ansvarlig for konserten på Feelgood

Tor Håkon Ramdal: Konsertansvarlig på Bryggerhuset og Frivilligsentralen

Loius Bourgoin: Dekoransvarlig

Hanna Lye Moum: Økonomisjef, samt ansvarlig for den klassiske konserten i St. Peter kirke og konserten på Frelsesarméen. Hanna er også ansvarlig for nettsiden Bomkræsjbang.

Solveig Johannesen: PR-assistent, samt produsentpisk

Ask Angel Grüner Bjørn: Billettansvarlig

Sjekk ut Bomkræsjbang på Facebook og på Hjemmesiden deres. Og så må dere komme da, og være med på Kick off på Tista senter lørdag klokka 13.00 – og sørge for at festivalen virkelig starter med et pang!

 

 

Kommentarer

kommentarer