Bli med ut i rommet!

 Torsdag 23. november kommer astroshowet «Out of Space» til Brygga kultursal i Halden.

Menneskene er i ferd med å ta spranget ut i rommet for å bli en interplanetarisk sivilisasjon med bosetninger på Månen og Mars samt gruvedrift på asteroider. Romheisene som kommer i løpet av 20 år vil gjøre det enkelt, billig og trygt å sende mennesker, materialer og utstyr til og fra rommet. I fjor ble det gjort en epokegjørende oppdagelse av den mest jordlignende planeten hittil – planeten Proxima b som befinner seg i beboelig sone rundt vår aller nærmeste nabostjerne, 4,2 lysår fra Jorden. Planeten vil utvilsomt bli et reisemål for fremtidens første ferd til et annet solsystem!

Slik vil kanskje en Mars-koloni se ut. Ser jo helt greit ut, men HAR de Netflix? Illustrasjon: NASA.

Out of Space reiser rundt til kulturhusene i landet for å fortelle om hvordan fremtiden blir for oss jordboere – både på kort og lang sikt! De siste månedene har vi ikke bare funnet den nærmeste beboelige planeten vi noen gang vil finne utenfor Solsystemet, men også sendt ut romsonden OSIRIS-REx som skal legge grunnlaget for gruvedrift på asteroider og fremtidens kolonisering av Solsystemet:

– Allerede om 10 år kommer de første basene på Månen.

– På 2030-tallet kommer baser og etter hvert kolonier på Mars.

– Fra midt på 2030-tallet kan du også ta heisen ut i rommet. Ifjor deltok vi på en internasjonal romheiskonferanse i Seattle og kan derfor formidle siste nytt om konseptet!

– Når romheisene er operative, blir det en enkel sak å drive gruvedrift på asteroider for å bygge kolonier og romskip. Det har blitt anslått at verdien av mineralene i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter er omtrent 100 milliarder dollar per jordboer!

– Om rundt 20 år blir trolig en liten, ubemannet romsonde utstyrt med kameraer sendt forbi den nyoppdagede planeten, Proxima b.

– Om ca. 100 år vil prosjektet 100YSS (100 Year Starship) sende det første bemannede romskipet til Proxima b. Vi har deltatt på stjerneskipskonferanser siden den første fant sted i Orlando i 2011.

Forfatter Anne Mette Sannes og Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard kommer til Halden for å ta oss med ut på en liten (og alarmerende!) fremtidsferd ut i rommet. Foto: Stefan Kjørsvik.

I tillegg foregår det nå en fantastisk utforskning av verdensrommet med store teleskoper og romsonder. Under showet får publikum også oppleve siste utforskning av Pluto og andre mystiske objekter ytterst i Solsystemet (forskerne har bevis for nok en planet som lusker rundt der ute!), de mest interessante exoplanetene som er funnet, sorte hull, gammaglimt og ikke minst Solsystemets og Galaksens dramatiske fremtid.

«Out of Space» er et multimedieshow med spektakulære bilder, filmer, animasjoner, lydeffekter og musikkvideoer. I forbindelse med showet får publikum også holde ekte steiner fra verdensrommet, blant annet en del av meteorittfallet i Argentina der det nettopp er funnet en 30 tonn stor bit – den tredje største av alle meteoritter!

Mer om astroshowet «Out of Space»

Hvilke farer truer menneskeheten på kort sikt og hvilke muligheter har for å berge oss? Hvordan skal vi kunne sikre menneskehetens overlevelse som art? Det haster å finne alternative planeter utenfor Solsystemet hvor menneskene kan skape brohoder både med tanke på fremtidige katastrofer som i prinsippet kan skje når som helst og også fordi Jordens skjebne på lang sikt for lengst er beseglet.

På grunn av den stadig mer svulmende Solen kommer menneskene i en fjern fremtid til å leve som nomader i Solsystemet, og Den røde planet kommer til å bli menneskenes tilholdssted dobbelt så lenge som Jorden – det er derfor Mars som er menneskenes egentlige hjemplanet! Det er mens vi bor på Mars at vi vil oppleve å se Andromeda-galaksen og Melkeveien kollidere og smelte sammen til en kaotisk gigantgalakse.

Solen vil sluke jorden, og menneskene vil trenge et nytt sted å campe. Scenarioet er her tenkt sett fra en måne rundt en gassplanet ytterst i solsystemet. Illustrasjon: NASA.

Leting etter utenomjordisk liv pågår for fullt. Nye gigant-teleskoper er under bygging og skal lete etter biosignaturer – kjemiske spor av levende organismer – på planeter rundt andre stjerner.

Finnes intelligent liv, og hvordan vil vi eventuelt kunne oppnå kontakt med fremmede sivilisasjoner? Er vårt univers en del av et gigantisk multivers? Finnes ormehull, og hvilke muligheter kan disse i så fall gi?

Kom og se Out of Space på Brygga kultursal i morgen og bli helt oppdatert på det siste innen rom-kunnskap!

Billetter finner du her!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer