Big Daddy blir seksti

Lørdag 19. november blir det konsert og fest for en bauta i Haldens musikkmiljø. Thrond Asker fylte seksti på mandag, og lørdag skal han på scenen på Aladdin med Squareheads og gjester.

Det finnes et bilde av Thrond Asker som liten guttunge, der han spiller rock på tennisracket, med bestefar i bakgrunnen.

– Da var det Beatles på radioen, og jeg ga alt jeg hadde, ikke sant, forteller Thrond. Bestefar var ikke særlig imponert. Jeg kommer jo fra Pinsemenigheten, der var det ikke jo akkurat stuereint med rock på slutten av sekstitallet.

Det var altså ikke mye rock og pop i Thronds oppvekstmiljø. Skulle han få høre den musikken han likte sjøl, måtte han tune inn på Radio Luxembourg eller svenske radiokanaler. Men med en gang han var gammel nok til å kjøpe egne plater, røyk han ut og kjøpte plater. Ramones var den første, store musikkopplevelsen.

– Jeg husker at jeg hørte Ramones på radio. Før det så hadde jeg hørt på Status Quo og mye annet, men så hørte jeg tre låter med Ramones på en svensk radiokanal. Da var det helt klippt, jeg ble helt satt ut. Hva er det her liksom! Jeg fløy rett ned i platebutikken.

I platebutikken hadde de selvfølgelig ikke Ramones.

– Jeg fløy ned der hver eneste dag i et halvt år og masa. Til slutt fikk dem endelig plata, og jeg fikk kjøpt den. Den plata bar jeg med meg over alt.

Det ble plater for alle penga etter det, og stort sett bare punk. Men at det het punk, det visste jo ikke Thrond.

– Først mange år etter at jeg kjøpte den første plata så var det noen som sa til meg: det du hører på, det er noe som heter punk det. Alt jeg hadde kjøpt var nemlig stempla som punk. Da begynte jeg å lete etter punk i platesjappa, og oppdaga mange nye band. Og så fikk jeg meg en T-skjorte etter hvert. Og gikk du med punk-skjorte i Halden den gangen, så var det mange som skulle ta deg. Jeg sprang mye på den tia.

Platesamlinga til Thrond. Det har tatt noen år å samle i hop dette her.

Det lå i korta at Thrond skulle prøve seg på gitar. Den gangen var Rockehuset et halvveis okkupert hus nede på Damhaugen. Thrond dro med seg forsterker og gitar bort på huset.

– Jeg hadde en Marshall-forsterker som jeg skrudde på full guffe, og så bare hærva jeg løs med barrégrep på gitaren. Det ble ikke noe band av det greiene der, det var bare hærving.

Det første bandet kom senere. Thrond bodde i en leilighet rett ved det første Rockehuset. Fra gata kunne du se den digre Ramones-plakaten han hadde på veggen, og vinduene sto ofte åpne med punk på full guffe.

– Det var jo en del unggutter som gikk forbi der, de så jo plakaten i vinduet og hørte musikken. Det var jo Sandaker-guttane og den gjengen der for eksempel. Dem var vel sånn søtten år gamle. Plutselig en dag tok dem mot til seg, og banka på. Jeg sa; kom inn guttær, og så spilte jeg musikk for dem. Og så sang jeg etter platene da. Og da ble det band etterpå. Screaming Pigs.

Screaming Pigs var: Thrond på vokal, Christian Sandaker på bass, Frank Kåre Larsen på gitar og Torben Jolma på trommer. Det holdt ikke lenge, et drøyt år, og så kom Mads Husvik og ville lage band sammen med Thrond. Han ville spille sekstitalls-garasjerock.

– Det begynte med den garasjerocken, men så sklei det over til det Squareheads er i dag.

Squareheads holdt det gående i ti år før de ble oppløst, men så ble det en gjenforening på femtiårsdagen til Thrond. Det var Espen Holtan som laga fest for Thrond i kultursalen den gangen, han syntes Thrond burde hedres og laga heidundranes femtiårslag som det går gjetord om fremdeles.

– Etter det så kom Marcus Berntzen og Andreas Buckholm og de ungguttane bort til meg og lurte på om vi ikke kunne jamme litt, og det endte jo opp med at vi starta Squareheads igjen. Med ny besetning. Da kjente jeg meg som en tjueåring igjen, jeg sto bare og glisa på øvingslokalet. Det var utrolig moro.

Nye Squareheads! Foto: Veronica van Groningen.

Thrond har vært med i mange band han. Rockabillybandet Tres Generaciones for eksempel. Og Handsome Devils, som spiller Johnny Cash. Og Some Velvet Evening – Songs of Lee Hazlewood, som hadde reunion på Folk i Halden på Hov nå i sommer. Og ikke minst Ramonesbandet, som snakker om å ta opp tråden igjen i disse dager. Og har du hørt om Piss Fight kanskje? Og Blue Pussy? To til av Thronds band det.

Handsome Devils spiller på Bryggerhuset i desember!

– Piss Fight og Blue Pussy var bare møl, vi øvde aldri, vi bare gikk på scena og køla på. Det var galskap.

Bandprosjekter har det vært mange av. Men i tillegg til alle banda, har Thrond booka og arrangert utallige konserter på Feelgood.

– Jeg prøvde å booke litt i bredden, ikke bare ting jeg likte sjøl. Det var mye bra band. Jeg har jo forholdsvis bred smak sjøl og for så vidt. Det var jo også derfor jeg begynte med Julerock og Påskerock også, der kunne det være alt fra reggea til hip hop-aktige ting.

Hva var noe av det kuleste du booka?

– Det har vært utrolig mye kult, går ikke an å velge ut én eller to der. Men det var jo ekstra kult å få Dick Dale på Feelgood da; han som fant opp kruttet. Hadde det ikke vært for han, så hadde det jo ikke blitt noe Beach Boys.

Mange band har hatt sin første gig på Feelgood. Det var en god, gammaldags rockebule, et ynda sted for både rockere og punkfolk.

– Jeg prøvde å finne band som dro mye folk, og som kunne spelle for døra, eller break even. Men det ble verre og verre utover, til slutt var det så ille at noen av banda måtte betale for å spille.

Slutta folk å gå på konsert?

– Det virka sånn. Vi hadde merkbar nedgang de siste ti åra med Feelgood.

Planet Mastergod spiller på Feelgood i 2019.

Noe spesielt du husker?

– Det var et amerikansk band som var her og spelte en gang. Dagen etter så ringte en arrangør fra Oslo, han lurte på hva slags opplegg det var her i Halden, for de i bandet snakka bare om meg –  «den fulle arrangøren». I positiv forstand altså. Dem hadde aldri kosa seg så mye på konsert før.

Thrond ved «trona» si, den fikk han til en annen bursdag.

Det har vært mye moro?

– Ja visst, utrolig mye moro. Og av alle de banda, og mange av dem utenlandske, så var det lite kødd altså. Det var bare med et par av dem vi fikk trøbbel, blant annet ei dame som påsto ho ikke hadde fått betaling. Og så et par ufordragelige folk selvfølgelig. Men ellers var det bare hel ved hele veien.

Femtiårsdagen ble altså feira på Brygga. Denne gangen er det gutta i Squareheads som arrangerer bursdagskonsert, og de har lagt festen til Aladdin scene. Squareheads skal spille naturligvis, men det blir noen gjester også.

Øver dere mye nå da?

– Haha, nei, det gjør vi ikke!

Thrond vet ingen ting om hvem som dukker opp som gjester på konserten, eller hva som skal skje i løpet av kvelden, han vet bare at han skal spille sjøl.

– Jeg bare møter opp jeg, og lar det stå tel. Det blir nok bra. Fest blir det uansett.

 


Andre folk om Thrond:

Tom Skjeklesæther:

«Thrond Asker er en av Haldens viktigste kulturpersonligheter de siste førti åra. Både som punker med god smak, og som byens mest aktive konsertarrangør. Bare Halden kan trylle frem en punker med bil!»

Espen Holtan:

«Thrond Asker har vært et stort forbilde og en jævlig viktig drivkraft for musikkmiljøet i Halden. Som arrangør av hundrevis av konserter har han gitt et rockinteressert publikum noen uforglemmelige konsertopplevelser gjennom flere tiår. Det er ikke uten grunn at han går under tilnavnet Thrond Halden. Mest av alt er han en god venn og kompis.»

Stig Buckholm:

«Vi lager denne festen for å feire gubben, myten, legenden, punkern med bil, the one and only Tæsk daddy. Han har betydd alt for oss når det kommer til musikk, så det er jo veldig hyggelig å gi noe tilbake. Litt ekstra stas er det jo å spille i det bandet vi så opp til når vi var mindre. Sirkus Thrond må jo rulle videre, og Squareheads er ikke et band som kan ligge på is. Er for mye bra låter for det. Det er en takk fra oss til ham dette her. Blir han ikke fornøyd med gaven til lørdag så mister han armene og.»


Vil du være med og feire Big Daddy på Aladdin lørdag 19. november?

Billetter finner du her!

Kommentarer

kommentarer