Besøksrekord i festningen

Lørdag kl 12 åpnet det tradisjonsrike Julemarkedet på festningen. Da var det allerede bilkø fra Elvegata mot festningen og folk kom gående fra Knardal, Sommero og Risum. Ingen tvil om at Julemarkedet satte ny besøksrekord.

Julemarkedet på Fredriksten festning har blitt en godt innarbeidet tradisjon hos både haldensere og tilreisende fra nabobyene. I år meldte også arrangøren, Halden turist, at det var ny rekord i antall utstillere. Nytt område på Place de Armes ble tatt i bruk, så publikum ble møtt med boder som solgte smultringer, spekepølser, ost, wok, fisk og ullsokker før man kom inn i indre festning.

IMG_1946

En av lørdagens underholdningsinnslag sto Karoline Stenberg Henriksen og koret ”Koriallverdenellerno” for.
Koret drives av Karoline og hennes mor, Mona Stenberg Thoresen.
– Koret sang tradisjonelle julesanger som ”Jeg så mamma kysse nissen” og ”Rudolf er rød på nesen”. I tillegg sang vi ”Julen” som Mona Stenberg Thoresen har skrevet og ”Time to gather” som jeg har skrevet, fortalte Karoline.

IMG_1870

Inne i festningen var det utstillere i alle bygg, kriker og kroker. Det var rikelig med muligheter til å kjøpe både store og små, myke og harde julegaver.
En av de som har vært med på Julemarkedet i flere år er Brygga kultursal. På deres stand satt Pernille Jørgensen og solgte billetter til kultursalens mange arrangementer de kommende ukene og månedene. Martin Gundersen, leder for kultursalen, håper mange benytter sjansen til å kjøpe årets julegave.
– Vi selger nå digitale gavekort, så mottakeren kan benytte det til å kjøpe en hvilket som helst billett til et av arrangementene på Brygga. Vi skal ha et variert tilbud for alle aldre i kultursalen, så etter nyttår legger vi ut enda flere arrangementer, forteller Gundersen.
Han er glad for at det er så mange besøkende på Julemarkedet.
– Det er viktig at vi er tilstede der folk er, snakker med publikum og viser frem programmet vårt.

IMG_1938

Et av stedene det tradisjonelt sett er lengst kø er i festningens bakeri. Der holder Motz til, og folk kommer tilbake år etter år på jakt etter årets vørtekake.
De selger også Karl XIIs brød, øllebrød, pepperkakedeig og mye annet godt.
Som vanlig var også Karsten Wiig med som ”vandrende selger”. Han gikk rundt i festningen i bakerskjorte og med treplanke full av godsaker som han solgte på stedet. Et populært innslag!

IMG_1919

En av de lokale utstillerne er Anette Lillestrand som driver Wildaria. Hun selger håndlagte sølvsmykker, og har designet flere Haldenprodukter.
– Jeg har mange fine produkter med meg her på markedet, også vil jeg gjerne fortelle haldenserne om at det snart kommer spesialdesignede mansjettknapper med losjens logo. De blir eksklusive og kan selvfølgelig forhåndsbestilles, forteller hun.
Lillestrand har stand i det samme bygget som kafeen Den gamle kommandant, der også flere andre utstillere står.
– Det har vært mye folk innom her i dag. Hyggelig at publikum er nysgjerrig på produktene mine. Nå har jeg også fått en emaljeovn i gave fra mannen min. Han kan jo ikke kjøpe smykker til meg så da ble det en ovn. Den ovnen gjør at jeg har begynt å lage blant annet emaljeringer, sier Lillestrand og legger til at hun gleder seg til søndagens marked også.

IMG_1910

Et av dagens største smil er det turistsjef Liv Lindskog som har. Hun er strålende fornøyd med den første dagen på Julemarkedet.
– Det har vært en fantastisk dag! Publikum så ut til å trives overalt og vi har nok satt ny besøksrekord. Det har vært noen utfordringer med å lose alle bilene til parkeringsplassen, men takket være flinke p-vakter og tålmodige besøkende så løste det seg, sier hun.
I løpet av dagen har det vært underholdning av både kor og korps i festningen og aktiviteter som juleverksted og rulling av bivokslys.
– Vi syns det er kjempefint å ha tilbud både for og med barn.
Lindskog er helt sikker på at de fleste besøkende går fra Julemarkedet både mette og med nye smaksopplevelser.
– Utstillerne har mye forskjellig å by på. Nybakte julekaker, festningsbrød, gløgg, pølser, munker, brente mandler og smultringer er bare noe av det man kan kjøpe, forteller hun og ønsker alle hjertelig velkommen til festningen på søndag.

Julemarkedet på Fredriksten festning er åpent søndag 22.november fra kl 12 til 18.

Kommentarer

kommentarer