Bakgårds-Taube på Torget

Torsdag kveld var det premiere for Taube på Torget. Sommeren er er herved sunget inn!

Måkene svever i svære sirkler over torget, sola synker sakte ned i vest, og i Mikrobryggeriets bakgård er det tid for Taube. Og skulle du ikke sett: Sommeren kom! Jeg tror sommeren bare skjønte sitt eget beste, og sørget for at det gikk an å sitte i bakgården i lette sommerkjoler og shorts torsdag kveld. Det var jo tross alt Dag, Frank og Taube som kom på besøk.

Nå begynner kanskje folk å tro at vi skal få en reprise på fjorårets sommer, men det tror jeg ikke vi skal sette for mye penger på. Er det imidlertid én reprise vi lykkeligvis har kunnet regne med hver sommer, så er det reprisen på sommer-Taube med Dag Brandth og Frank Skovrand.

Skjønt, reprise er nok en noe urettferdig merkelapp å gi. For selv om grunnoppskriften er den samme, er konsertene aldri like fra år til år. Ulike Taube-skatter hentes frem fra glemselen, og den uskriptede passiaren sangfuglene imellom er naturligvis heller aldri den samme.

I ni år har Dag Brandth og Frank Skovrand sunget sommeren inn med Taube, og dermed besørget sommerstemningen for hundrevis av haldensere. Både ved sjøkanten og oppe på festningen. I år flyttet Tauberne hele kalaset ned til havsnivå igjen, nærmere måkeskrik, bølgeskvulp og havbris. Riktig Taubsk ble det!

Frank og Dag kan ta med seg Taube hvor de vil. Det funker over alt, også i byens bakgårder.
Dag Brandth synger Taube med fløyelsstemme.

Dag, Frank og Taube hører i hop. Gjensynet er som vanlig svært, svært gledelig. Det er vakkert, det er melankolsk, det er vittig og det er nedpå. De har Taube under huden nå. Dag, Frank og Taube har blitt busser, bestiser, følgesvenner. Vennskapet gir gjenskinn på oss i publikum, vi får kjenne på kjærligheten og nærheten sangduoen føler til sin svenske yndlingsskald.

Arne Nygaard er selvfølgelig med som akkompagnatør i år igjen, og tangentmannen er i sitt sedvanlige muntre og klimprende ess. Han følger sangfuglene med selvsikker eleganse og vittige kommentarer attåt. Kontrabassmann Ole Markus Engmo er med sangduoen i år også, den dyktige bassisten gjør Taube-laget komplett.

Ole Markus Engmo på kontrabass.
Arne Nygaard i sedvanlig positur.

Vi har vel alle våre Taube-favoritter. Jeg har mange. Dag og Franks låtvalg utgjør som vanlig en vakker liten bukett Taube, her finner vi både klassikere og noen nestenglemte skatter. Vi får atter igjen treffe gamle kjentfolk. Fritiof, Pierina,  Carmencita og Karl-Alfred tar seg alle en tur innom bakgården, likeledes gjør både Ellinor og Ingrid Dardel. Det er godt å treffe dem igjen.

I tillegg til Taubes viseskatter får publikum overvære verdenspremieren for Franks nyutklekkede låt Fasanen, inspirert av historien om den gangen Taube sjekket opp en førti år yngre kvinne og kjørte over en fasan i prosessen. Fasanen endte opp på middagsbordet til det noe umake paret, og historien ble til en vakker sang. Og vi som satt der i bakgården hørte den først!

Frank synger sin egne Taube-inspirerte låt. Riktig vakker er den.

Før syntes jeg Evert Taube var min. Nå synes jeg han er Franks og Dags. Det er helt greit, han er i gode hender der. Jeg blåser i været, jeg trenger ingen reprise av tidligere somre. Bare jeg får reprise av Frank, Dag og Taube er jeg fornøyd.

Taube på Torget spiller to konserter til i Mikrobryggeriets bakgård i år, én på fredag og én på lørdag. Billetter finner du her.

Lørdag 6. juli blir det Taube i Sponvika. Billetter til denne konserten finner du her.

Kommentarer

kommentarer