Palette Dance Collective setter opp danseforestilling

Foto: Ola Nyhus.

Lørdag 24. oktober setter Aurora Itlands dansekompani Palette Dance Collective opp danseforestillingen Sepia i Haldens Klub! 

Det Oslo-baserte dansekompaniet Palette Dance Collective består av Aurora Itland, Ingrid S. Nyhus og Marte Golten. Lørdag 24. oktober blir det urpremiere for deres egenproduserte danseforestilling Sepia i Haldens Klub. Prosessen med forestillingen startet allerede tilbake i februar 2019. Aurora Itland forteller:

– Marte Golten og jeg hadde jobbet sammen på The Phantom of the Opera på Folketeateret i snart et år, og snakket om å gjøre et nytt prosjekt sammen. Vi var begge interessert i å utforske hva som finnes i rommet mellom samtidsdans og den tradisjonelle jazzdansen. På det tidspunktet var det mye snakk i media og politikken om abortloven, noe som fikk oss til å reflektere over dagens likestilling og kvinnekampens historie. Tidlig i prosessen ønsket vi å ha med en tredje danser, og valget falt naturlig på Ingrid S. Nyhus.

Aurora hadde samarbeidet med Ingrid tidligere, og visste at hun var interessert i tematikken.

– Vi tre laget den første versjonen av Sepia, et kort stykke som vi fremførte på Kulturhuset i Oslo juni 2019. Vi ble så valgt til å være med på den veletablerte koreografiske laben Dans/5, hvor vi videreutviklet Sepia til en versjon som vi senere har vist på mange ulike scener rundt om i landet. Etter å ha mottatt mange gode tilbakemeldinger, fikk vi mot til å ta steget ut i å lage Palette Dance Collective’s første helaftens produksjon som nå skal ha urpremiere i Halden.

Ingrid S. Nyhus, Aurora Itland og Marte Golten. Foto: Palette Dance Collective. Foto: Ola Nyhus.

Fortell litt om forestillingen!

Sepia er en forestilling som leker med spillet mellom tradisjonell jazzdans og samtidsdans, som et virkemiddel på å synliggjøre kvinnekampens paralleller mellom fortid og nåtid. Stykket bygger videre på spørsmål rundt kvinners styrker, som ikke nødvendigvis er å vise styrke i ordets rette forstand, og utspiller seg rundt tre ulike kvinnefigurers forskjellige personligheter og perspektiver. Hvordan fungerer de sammen og hvordan er det annerledes fra hverandre, men på hver sin måte bra nok som de er? Sepia kan tolkes som en kommentar til dagens likestilling, og åpner opp for refleksjon rundt feminismen og dens historie. Dette er temaer vi mener er viktig å ha en dialog rundt, noe dette stykket åpner opp for med gjennomarbeidet, fengende, rørende og tilgjengelig scenekunst.

Men hvordan går man frem når man skal lage en danseforestilling?

– Det er mange ulike metoder man kan benytte seg av når man lager en danseforestilling, forteller Aurora. En av de vanligste metodene nå til dags er å improvisere seg frem til nytt materiale, hvor man tar impulser fra for eksempel musikken, et dogme eller en begrensning man bestemmer på forhånd. Denne metoden bruker vi ofte for å finne nytt bevegelsesmateriale som er unike for hver og en av oss som dansere.

Kortversjonen av Sepia fremføres på Oslo Jazzdansfestival. Foto: Natalie Dahl.

Hva slags tilbakemeldinger har dere fått på kortversjonen av Sepia?

– Vi opplever at vi treffer en nerve hos mange som ser forestillingen. Publikum har fortalt at vi skaper en spesiell atmosfære hvor de blir dratt inn i historien. Vi har fått høre at vi gir rom for at man kan reflektere selv, uten at vi peker fingre. Publikum sitter igjen med ulike versjoner av stykket – noe vi synes er veldig spennende! Mange sier også at det er deilig å se tradisjonell jazzdans, og ekstra interessant i konteksten sammen med samtidsdans. Vi har også fått mange tilbakemeldinger på at folk ønsker å se mer. Det har vært veldig motiverende og gitt oss en trygghet i prosessen med å koreografere videre til helaftens-versjonen av forestillingen.

Aurora Itland er oppvokst i Halden og tok dansetimer ved Halden Ballettskole fra hun var tre og et halvt år gammel.

– Da jeg var 15 år gikk jeg på audition til den landsdekkende ballettlinjen i Oslo, forteller Aurora. Jeg kom inn, og flyttet som 16-åring alene til Oslo. Etter tre svært lærerike år på Vgs, gikk jeg på audition til drømmeskolen – Balletthøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo – tidligere Statens Balletthøgskole – og kom inn som én av fire jenter blant over 300 internasjonale søkere. Der tok jeg min Bachelor i jazzdans. Det var tre tøffe år med blod, svette og tårer, som jeg ikke ville byttet for noe annet!

Aurora Itland og Marte Golten på Oslo Jazzdansfestival. Foto: Natalie Dahl.

Etter endt utdanning i 2017 har Aurora jobbet freelance som utøvende og skapende dansekunstner med base i Oslo.

– I 2018-2019 jobbet jeg som ballettdanser i «The Phantom of the Opera» som ble satt opp for første gang i Norge, ved Folketeatret. Den ble spilt 110 ganger og sett av over 150.000 publikummere. Det var stas! Ellers har jeg blant annet jobbet med Panta Rei Danseteater, Den Hvite Dame i 2018, vist egne koreografier på ulike festivaler, spilt i kortfilmer og gjort ulike TV-oppdrag, i tillegg til å undervise. Det er en variert hverdag, noe jeg trives svært godt med.

Forestillingen Sepia kan du altså se på Haldens Klub lørdag 24. oktober klokken 18.

200,- kr bill. Påmelding til ack@halden.net eller til tlf. 92600712.

 

Kommentarer

kommentarer