Astrids animasjon

Årets Kulturnatt i Halden byr på mye spennende! Blant annet et samarbeidsprosjekt mellom danserne Aurora Itland og Carl André Johansson, og animatør Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen.

– I studietiden oppdaget jeg to franske animatører som spesialiserte seg på animert projectionmapping som interagerte med dans (Adrien M. og Claire B.), forteller Astrid. Dette ble jeg helt begeistret for og hadde lyst til å bringe denne unike multimedia-mixen til Norge. Det var da naturlig å kontakte Carl André og Aurora, som med en gang ble med på prosjektet.

Carl André Johansson og Aurora Itland (i front) har jobbet sammen på mange prosjekter. Her øver de til forestilling i november 2021.

Trioen brukte ett år på å planlegge og utvikle prosjektet.

– Det har vært en lang periode med ideutvikling, der vi har diskutert tematikk og stemning, deretter har jeg laget animasjons-tester, skisser og storyboards som vi sammen har revidert og kommet frem til en endelig visuell stil. Produksjonen har tatt lang tid, ettersom det kun er jeg som har animert. Vi kom frem til temaet klimaangst. Jeg tror det var Aurora som styrte oss inn på praten om klima, ettersom hun likte ideen av at jeg kunne animere planter som vokser på scenen.

Astrids skisser til animasjonen.

Astrid synes kombinasjonen dans – animasjon er spennende.

– Dans er et så taktilt og fysisk medium. Det er energi og bevegelse som blir til følelser og stemninger gjennom menneskekroppen. Animasjon er så abstrakt, det er illusjoner av virkeligheten, og likevel vekker det ekte følelser. Dette er noe av det jeg tror blir det mest unike med Grow. Du kan føle danserenes historie, følelser og relasjon, og du vil også føle på klipperytmen til filmmediet, samt de følelsene som blir vekket av farger, stil og komposisjon.

Astrid har stor tro på at form følger funksjon i alt jeg hun kreativt.

– Denne ideen skal illustreres på den beste måten gjennom det rette mediet, og for Grow så finnes det ingen annen måte å formidle akkurat denne ideen, enn ved hjelp av dans i kombinasjon med animasjon. Animasjonen i Grow er en blanding av forskjellige teknikker, alt utifra hva som best formidler stemningen. Jeg har brukt digital 2D, både frame by frame og keyframe animasjon, Pixelation og rotoskopering.

Da Astrid skulle finne ut hvordan hun skulle representere ideen om klimaangst visuelt, fant hun det naturlig å lage et motiv som stadig gjentas – sånn at det blir en gjennomgående symbolikk.

– Dette ble motivene natur og konstruksjon. Det er Carl André som kom opp med tittelen Grow, som er genialt, fordi den omfavner disse to motivene – vi konstruerer stadig større og større bygninger, veier og byer, men naturen kan også bli overgrodd og vil ta over steder som har blitt forsømt. Å vokse er noe man assosierer med noe positivt, men i den verdenen vi lever i nå, er det ikke alltid positivt at penger, makt og urbaniserte områder vokser ut av kontroll. Jeg valgte å representere konstruksjon gjennom stiger, trapper og søyler, fordi de stadig blir mer og mer avanserte og går høyere opp. (litt inspirert av kortfilmen Schody (Trapper) av Stefan Schabenbeck fra 1968)

Stiger og trapper og søyler. Flere av Astrids skisser til animasjonen.

– Natur blir representert gjennom planter, vann og lyder. Konstruksjon og natur representeres også forskjellig gjennom animasjonen (klippingen, komposisjonen og bevegelsene). Konstruksjon er stort sett mer mekanisk og har sterke, til tider ubehagelige kontraster. Naturen har lite kontrast og oppleves som mer omfavnet og organisk, og er stort sett animert frame by frame for hånd.

Amalie danser på Grow. Bak ses Astrids animasjon.

Astrid setter stor pris på å samarbeide med Aurora og Carl André.

– Det har vært veldig givende for meg å kunne skape noe med kunstnere fra et så annerledes felt. Vi jobber alle tre med bevegelse, men på så forskjellige måter! Der de har mulighet til å endre, improvisere og skape raskt, så er animasjon et veldig tidkrevende medium, og dermed har det vært en så spennende utfordring å kombinere dette.

Carl André og Amalie danser foran Astrids animasjon.

– Dans, musikk, film og animasjon er kunst som kun eksisterer i tid, sier Astrid, du kan ikke oppleve de i en fastfrosset tilstand, kun gjennom tid. Derfor gir det mening for meg at disse tre mediene bringer frem det vakreste i hverandre. Jeg håper publikum får en unik opplevelse. Klimaangst kan være lammende og skummelt, men jeg håper folk blir inspirert og får en følelse av håp fra forestillingen.

 

 


 

Kommentarer

kommentarer