8000 besøkte Julemarkedet

Årets Julemarked på Fredriksten festning er vel overstått og til tross for tidvis skikkelig høstvær strømmet haldensere og tilreisende til. 

På forhånd var det varslet om rekordmange utstillere og et helt nytt område med boder på Place d’Armes.. Det er ingen tvil om at dette området har løftet julemarkedet enda et hakk. Det var fine boder, spennende håndverksbedrifter som driver småskalaproduksjon, hyggelig miljø med bålpanner og en avdeling med bondelaget som tilbød barna å ta traktorlappen.

I en av bodene fant vi haldenseren Lise Stenersen. Før sommeren ga hun ut sin egen bakebok ”Bakeglede”. Denne helgen hadde hun booket plass i en av bodene på Julemarkedet for å friste haldenserne til å handle en av årets julegaver hos henne.
– Julemarkedet har vært en kald og våt opplevelse, men det har vært veldig hyggelig. Mange positive folk og et helt greit salg av boken. Hadde kanskje håpet på noe mer, men sånt er ikke lett å forutse, forteller hun. Lise har jobbet i et halvår med å få på plass en nettbutikk for boken sin og endelig er den på plass.
– Fremover vil boken min selges hos TilBords på Tista Senter og kanskje hos Notabene. I tillegg kan den kjøpes via nett.

img_4116

På Place d’Armes sto det også små traktorer på rekke og rad. De var ofte i bruk i en kjøreløype langs noen høyballer. Bak initiativet sto Bondelaget som ønsket å tilby et gratis lavterskeltilbud til barnefamilier for å aktivisere barna.
– Vi er veldig fornøyde med helgen. Mange barn har vært innom hos oss å tatt ”Traktorlappen” og vi er imponert over hvor flinke de er, forteller Magnus Vik og Odd Gunnar Mosen i Berg Bondelag. De aller fleste barna syns det blir for kort å bare kjøre en runde rundt i løypa så mange foreldre har måtte ”smøre seg med tålmodighet” i løpet av helgen.
– Det er selvfølgelig forskjellige reaksjoner å se hos barna når de er ferdig med runden, men det er ikke til å stikke under en stol at dette er et veldig populært tilbud for de minste. De er stolte når de er ferdige og vi skriver ut ”traktorlappen” til dem!

img_4156

Inne i indre festning var området preget av tradisjonell julemarked-stemning. Det var fylt opp med utstillere og aktiviteter i alle festningens kriker og kroker.
I trappen ved Ravelinbygget sto koret Koriallverden og sang koselige julesanger med et stort publikum. Like bortenfor sto skolemusikkorpset og solgte julenek og julekranser.

I Fredrik IIIs hall var det utstillere som blant annet solgte malerier, strikkeprodukter og sjokolade. En av dem var Lene Hov Malkenes som solgte egne akvarellmalerier. Det har vært mye forberedelse og lange dager. Hun har blant annet laget julekort til markedet.
– Jeg har hatt en hyggelig helg med mange besøkende og interesserte kunder, forteller hun.

img_4142

Julemarkedet arrangeres av Halden turist og det er en svært fornøyd turistsjef vi snakker med søndag kveld. Det har vært svært varierende vær gjennom hele helgen og det har naturligvis vært knyttet spenning til hvor mye det har hatt å si for besøkstall og omsetning.
– Årets Julemarked har gått veldig bra, vi er kjempefornøyde, forteller Liv Lindskog mens de holder på å rigge ned boder og utstyr. De har fått gode tilbakemeldinger på utvidelsen av markedet på Place d’Armes.
– Det ble veldig stemningsfullt med flotte lys på bodene, bål, pinnebrød, underholdning, sang og musikk av store og små nisser.

Det foreløpige anslaget på besøkende er omtrent 8000. I fjor var det ny rekord med 8500.
– Vi syns det er fantastisk at det kommer så mange på julemarkedet selv om været ikke er like pent hele tiden!

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer