80 minutter med latter

Når Raske Menn for første gang tok turen til Halden klarte de å fylle kultursalen med latterkuler i en drøy time. Eller som de sier det selv – ”90 minutter på 80 minutter”.

Forventningene før lørdagens show var skyhøye blant haldenserne. Vi snakker om trioen som slo gjennom med et brak i 2003 og sjarmerte nordmenn med sine lynraske sketsjer som ”Verdenshistorien på 5 minutter” og ”Donglebærsangen”.
Før dørene gikk opp i kultursalen var det fascinerende å se hva slags publikum Raske Menn trekker. Og konklusjonen er at her var det bredde.

Det var folk i absolutt alle aldre – både de som slurper Pepsi fordi de ikke har lov til å kjøpe noe annet og de som likesågodt kan være veteraner når det arrangeres seniordans.
Kveldens show var utsolgt, inkludert ekstra rader med sitteplasser foran det vanlige amfiet, og det fikk særlig de på første rad merke godt. For noe særlig nærmere scenen er det faktisk umulig å komme. Tidvis satt de nærmest på scenen og ble en del av showet.

Sceneteppet gikk opp og publikum ble ønsket velkommen til et noe overraskende seminar.
– Hei velkommen til dette seminaret om Prinsesse Diana, forklarer Calle Hellevang-Larsen. Sammen med Anders Hoff og Øyvind Rafto klarte han å holde haldenserne varme med latterkuler den drøye neste timen.
Seminaret om Diana ble (heldigvis) av det korte slaget og det tok ikke lang tid før det første hurramegrundt-sangnummeret var i gang.

– Det er første gang vi er i Halden! Og gjett om vi er spent på hvordan dere ser ut i Halden, sa Anders og myste utover salen.
– Jeg ser at alle har pynta seg. Eller, nesten alle da. Dere er fra Aremark dere eller, spurte han og pekte. Haldenserne, og aremarkingene, lo godt og det var ikke siste gangen i løpet av kvelden som aremarkingene fikk gjennomgå.

Raske Menn fortjener skryt for at de er tro mot stilen og konseptet sitt. Sketsjene, sangene og solonummerne kommer som perler på en snor og det går så fort at man ikke får et eneste hvileskjær i løpet av showet.
Det er vanskelig å finne en rød tråd, bortsett fra at alt har tempo, så det er mange temaer som er gjenstand for mye latter. Hvis det satt noen coach’er i kultursalen lørdag kveld får vi håpe at de ikke er av det selvhøytidelige slaget. Coach’ene fikk virkelig gjennomgå i et lenger innslag om vanskelige ord, søken etter seg selv (eller noen andre), diagnostisering og selvrealisering.
– Når alle er vinnere trenger vi ikke tapere. Bli som oss!

Alle tre har hver sine styrker på scenen og de utfyller hverandre utrolig godt. Etter så mange år sammen er det fortsatt vanskelig å se hva som er innøvd og hva som er impro. Anders har en stemme som antageligvis burde vært brukt til mer enn fjasete tullesanger og imponerende påfugl-sang. Øyvind imponerer med sitt solonummer som fotballkommentator og som den mest sta strutsen verden har sett.
Calle er fyren som spretter sidelengs og holder et tempo som er helt vanvittig. Vi tipper at det også var småbarnsmødre i salen ikveld som husket tilbake til NRKs julekalender der Calle spilte det noe spesielle reinsdyret Trixter.

Ut i fra stemningen i salen (der det var latterkuler mesteparten av tiden) og praten i fojaeen etterpå kan vi trygt konkludere med at Raske Menn er hjertelig velkommen tilbake til Halden neste gang de skal på turné også!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer