40 dager med blues

Geir-Arne Westby har sørga for å fylle verdensveven med kvalitetsblues i den mørke førjulstida. I et prosjekt som spinner over førti dager legger han ut hjemmemekka bluesvideoer på Westby Bluesbands facebookside.

For Westby Bluesband har koronaåret 2020 vært et underlig år. Frontmann Geir-Arne residerer på Ed, trommis Jonathan Bryntesson bor i Bengtsfors – mens bassist Espen Holtan bor i Norge. Det har blitt et langt år, med få spillejobber og ingen samøving etter at grensene stengte i mars. Geir satt på Ed i høst og savnet å spille blues med bandet. Så begynte han å tenke på å dele blues med verden.

– Det er flere år siden tanken om 40-days of blues startet, forteller Geir, men i år kom jeg til et punkt hvor jeg egentlig ikke hadde noen unnskyldninger igjen for ikke å gjøre noe med dette. Alle spilleoppdrag forsvant, og det blir ikke noe øving når vi i bandet befinner oss på hver side av grensen. Jeg savner spilling på Bryggerhuset og publikum, stemningen og alt det der å se frem til og oppleve. 40-Days of blues gir meg jo noe annet enn korona å tenke på, noe positivt  – og det er veldig givende og sunt for meg.

Et lysglimt i koronaens år: Westby Bluesband spiller på stevnesletta i sommer. Frontmann Geir-Arne foran, bak ses gjesteperkusjonist Glenn-Vidar Solheim, samt bassist Espen Holtan og trommis Jonathan Bryntesson. Foto: Ellen Midtfjeld.

Geir ble sittende og bla i nostalgiarkivet av gamle tekster og bilder.

– Jeg tenkte jøsses, det er snart 30-år siden jeg fløy på konserter på Tom Jørgensens Rio i Svenskegata, og vi selv spilte der med The Chambers, Hot Tubs og andre lokale band i byen. Etter alle år har jeg nok fått et personlig eierskap til denne musikksjangeren som jeg av en eller annen grunn er så glad i. Willie Dixon, BB King, Robert Johnson, Howling Wolf, Hound Dog Taylor, Koko Taylor, Bessie Smith, Big Mama Thornton og så videre, og så videre.

Mimringen rundt gamle dager satte fart i Geir.

– Jeg tenkte jeg fikk kaste meg ut i det! Litt impulsivt kanskje, og uten å tenke helt over at førti dager faktisk er ganske mange dager.

Geir dykket dypere i sitt egne musikalske arkiv for å finne musikk han har spilt inn tidligere til førtidagersprosjektet.

– Det meste av musikken er blitt til ved rot i arkiv og tidligere tekster jeg har spart. Westby Studio er et innspillingsstudio jeg driver på Ed, mye bluesmusikk er spilt rett inn , ett-take ferdig. 2-8 kanaler og that’s it. Less is more-filosofi. Men musikkvideoene er jo også ett kapittel – og et totalt ukjent terreng.

Dag 1:

Prosjektet har tatt tid, det ble mer tidkrevende enn Geir hadde sett for seg i forkant. Da er det ekstra moro at folk kikker på videoene og liker det de ser.

– Og det er spesielt morsomt når noen synes det er bra, og deler og kommenterer. Jeg har fått en del positiv feedback på dette prosjektet.

Året 2020 er en underlig tid for en nordmann bosatt på Ed.

– Når man kommer fra Halden, men bor på Ed som jeg gjør og har gjort i mange år så blir dette med korona og stengte grenser noe veldig merkelig. Var det andre verdenskrig sist? Grensen strekker seg hele veien langs innlandet opp i nord i Norge og vi grensefolk har ikke noe relasjon til stengte grenser. Jeg tror vi er mer like enn vi tror vi liker at vi tror. Beslutninger tas i Stockholm og Oslo og det er ikke alltid han som bor på Kornsjø blir tatt hensyn til.

En Westby Bluesband-original, til glede for dere:

– For Westby Bluesband betyr korona slutt på alt, vi får ikke møtes til sosial øving en gang, sier Geir. I Norge skjedde jo avlysninger hos arrangørene så og si med en gang, men i Sverige ble det til at jeg som artist måtte avlyse. Siden man ikke hadde så strenge regler i starten av koronaen her.

Enn så lenge ser det ut til at grensene forblir stengt, men en gang i 2021 må de jo åpne! Geir har planene på plass, når grensa åpner står han klar til å få bandet i studio.

– Jeg tenker at til neste år så lager vi en bluesplate på norsk – og kanskje svensk. Det gleder jeg meg til!

Selv om det har vært mye jobb, angrer ikke Geir på førtidagersprosjektet sitt.

– Det har jo vært gøy, jeg gjør noe jeg ikke gjort før. Litt learning by doing. Tidspresset har tvunget frem noen kreative løsninger, men i det store og det hele har det vært morsomt og lærerik.

Forrige helg møttes bassist i Westby Espen Holtan og Geir på grensen for å jamme litt sammen i regn og blåst:

Vil du se flere av de førti? Gå inn på Westby Bluesbands Facebookside da vel!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer