Vil glede mange med litteratur

I mars så Halden Litteraturforening dagens lys og om en drøy måned slippes høstprogrammet. Styret jobber iherdig og målrettet for å skape arrangementer som kan glede, inspirere og engasjere haldenserne.

De aller fleste byer har en litteraturforening, og gjerne også en litteraturfestival. Halden har mange litteraturinteresserte, og noen vil nok si at det er på høy tid med en egen forening. Siri Heide Larsen er en av initiativtagerne til foreningen.
– Jeg var med i et prosjekt i 2011 der vi hadde fokus på litteratur og formidling, det het Lesesalongen. Det ga mersmak, og nå er vi endelig i gang med Halden Litteraturforening, forteller hun.
Vi møter henne på Bryggerhuset sammen med en annen initiativtaker, Vilde Heggem. De utgjør styret i foreningen sammen med Anni Bjørgengen, Mons Hvattum, Gun Strandberg og Nina Ewart.

Foreningen skal være medlemsbasert, og planen er å invitere til møter som fenger voksne, ungdom og barn.

– I første omgang tar vi sikte på å lage et arrangement hver måned. Vi har god kompetanse på litteratur og formidling.  Det skal bli spennende å samarbeide om å engasjere haldenserne i dette, forteller Heggem.
Programmet for høstsesongen kommer i begynnelsen av august, så hvilke navn de har på plakaten vil de ikke røpe ennå. Det er også noen flere biter i det store puslespillet som skal på plass, deriblant finansiering.
– Vi har opplevd god respons så langt. Både Sparebankstiftelsen, Halden Kommune og Norsk Forfattersentrum gir oss økonomisk støtte, og vi jobber med å få med flere, forklarer Larsen entusiastisk.

bilde-5

Forfattertreffene for de voksne skal i hovedsak arrangeres på Bryggerhuset syd, mens barna blir invitert til Den Gamle Kommandant på Fredriksten festning.
– Jeg synes det er svært positivt og vi er veldig takknemlige for at nyetablerte Halden litteraturforening har valgt å legge sine litteraturdager for barn til festningen, forteller Marita Rognøy som driver Den Gamle Kommandant. Hun mener at vi alle et ansvar for å gi barna våre gode leseopplevelser.
– Jeg er sikker på at disse gamle lokalene og murene rundt i indre festning vil bidra til å ytterlig forsterke denne opplevelsen for barna, avslutter hun entusiastisk.

Litteraturforeningen er opptatt av at det skal være en mulighet for de fleste å delta på litteraturmøtene, særlig barna.
– Vi er svært fornøyde med at vi kan tilby lav inngangspris. Barna betaler 30,- eller 50,-, avhengig av om foreldre eller besteforeldre er medlemmer. Voksne ledsagere skal få komme gratis inn, forteller de.

De lover en spennende bredde i høstprogrammet med noe som kan friste de fleste.
– Vi tok drømme-runden rundt bordet i styret, og gikk gjennom hva den enkelte kunne tenke seg. Derfra ble det en diskusjon om hva som er reelt, og nå sitter vi snart her med et spikret program. Vi gleder oss utrolig mye til å presentere det, sier Larsen.
På spørsmålet om de har begynt å tenke på en Litteraturfestival sier de at alt er mulig, men først kommer høstprogrammet…

Er du nysgjerrig på Halden Litteraturforening? De har egen side på facebook.
Programmet kommer i begynnelsen av august, og vil selvfølgelig bli lagt ut i vår kalender.

Kommentarer

kommentarer