– Vi selger mer vegetar- og veganretter

Flere og flere velger å ha en kjøttfri dag i uka. Den trenden merker de på Bryggerhuset hvor det er et økende antall haldensere som bestiller vegetar- og veganretter.

Utregninger som Helsedirektoratet har gjort viser at nordmenn spiser snaut 80 kilo kjøtt hvert år. Til sammenligning spiser vi omtrent 50 kilo fisk og 80 kilo grønnsaker. Myndighetene har et mål om at nordmenns inntak av rødt kjøtt og fete kjøttprodukter bør ned og at det blir økt forbruk av grønnsaker, frukt og bær.

På Bryggerhuset opplever de at mange ønsker å spise lunsj eller middag uten kjøtt på tallerkenen.
Daglig leder Mona Cecilie Johansen forteller gjerne om veganprofilen de har på menyen sin.
– Vi begynte med noen få veganretter på menyen, men det er først etter at vi utvidet menyen som vi merker at det er økt etterspørsel. Det er mange som ikke er vegetarianere eller veganere som er nysgjerrige og gjerne vil smake på noe nytt, forklarer hun.
– Vi lager all maten selv og det gir oss mange muligheter for å kombinere smaker, konsistenser og råvarer.

Mona er verken vegetarianer eller veganer selv, men syns det er spennende å prøve nye råvarer.
– Jeg syns det er interessant å få være med på å eksperimentere med retter uten kjøtt og fisk. Vi blir mye mer kreative og må tenke helt annerledes enn det vi gjør ved en helt vanlig kjøttrett.

16009989_10154692857985630_1001385158_o

På menyen hos Bryggerhuset finner man for eksempel vegankarbonader på både lunsj- og middagsmenyen.
– Vi eksperimenterer med forskjellige smaker. De vi har nå inneholder sopp, valnøtter, havregryn, løk, hvitløk, chili, gulrot, muskat, salt, pepper og soyasaus, sier Mona.
– Vi har også fylt lefse, bakt potet og søtpotet, pasta med tomatsaus, chili sin carne og forskjellige foccaciaer med pålegg. I tillegg har vi en spennende rett som heter Pulled Jackfruit.

Sistnevnte rett skiller seg litt ut siden Jackfruit ikke akkurat er det haldenserne er vant til å finne i frukt- og grønnsaksdisken.
– Jackfruit vokser på trær i tropiske deler av verden. Vi har prøvd oss frem med å både bruke den fra fersk frukt og som hermetisert. Den serveres i burgerbrød med salat, båtpoteter og en dressing. Dressingen varierer ut i fra om man ønsker vegetar- eller vegan-varianten, forklarer Mona. Hun vil beskrive smaken som ”litt banan” før frukten blir bearbeidet. Når de bruker den hermetisert så tilbereder de den i sin egne bbq-saus.
– Konsistensen blir som ”pulled pork” og smaker bbq-saus og salt, løk og hvitløk. Kjempegodt!

14435035_1543495662342821_6602407456508695227_o
Kim Andre Henskjold Jensen med en jackfruit. 

Bryggerhusets meny finner du her.  

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer