– Vi er overveldet over støtten!

Etterkommerne av Tistedalforfatteren Frithjof E. Bye er i ferd med å få drømmen sin oppfylt. Etter flere års innledende forberedelser er arbeidet med å lage et spill basert på Byes trilogi om Alv Udda endelig i gang. I juni neste år vil du kunne gå og se Uddaspillet i Vadet i Tistedal. 

– Nå er vi i gang, det er nesten ikke til å tro! Det er stort for oss dette her!

Ola Narten Svendsen formelig svever rundt i Fredrikshalds Teater. Søsteren Eva er like høyt oppe som sin bror. Drømmen om å lage et spill av farfar Frithjof E. Byes trilogi om skogskjempen Alv Udda er på vei til å bli en realitet. Brikkene er i bevegelse, og for hver dag som går er de et skritt nærmere et ferdig Uddaspill.

De har snakket om det lenge. At farfarens forfatterskap har fått for lite oppmerksomhet.

– Vi har alltid syntes det har vært litt rart at bøkene til farfar ikke har vært mer synlige, sier Eva. Han har ikke fått noe særlige oppmerksomhet verken her i distriktet, eller nasjonalt. Til tross for at bøkene hans ble oversatt til sju språk.

En kjøpmannsønn fra Tistedal

Kjøpmannsønnen Frithjof Eugen Bye ble født i Tistedal den 18. februar i det herrens år 1900. Debutromanen kom 42 år senere, da ble Bye antatt ved Aschehoug med den historiske romanen Sør i landet – Nord i sjøen, den første boken om skogsarbeideren, jegeren og bonden Alv Udda som bor på Lilleøya i Femsjøen på 1600-tallet. Senere kom de to neste bøkene i serien om Alv; Ættens makt, og Fredløs ferd.

Frithjof E. Bye og en illustrasjon fra Alv Udda-trilogien.

Sør i landet – nord i sjøen

Sør i landet – nord i sjøen starter med at Alv Udda har fått sin store drøm oppfylt, han har nemlig fått den vakre Kirsten Gustsdotter som hustru. Det Alv ikke vet er at Kirsten er gravid med en annen når hun gir Alv sitt ja foran presten. Den dypt ulykkelige Kirsten venter nemlig barn med sin barndomsvenn og store kjærlighet Bernt Thorkelson, en sagarbeidersønn som har gjort klassereise og blitt bokholder i byen. Med dette dramatiske utgangspunktet tar Bye oss med tilbake til 1600-tallets Fredrikshald. Her møter vi utfattige sagarbeidere, rike embedsmenn, desillusjonerte skogsarbeidere og sigøynere på reise. Rammen er en malerisk beskrevet østfoldnatur, med Femsjøen som nav for historien.

Omslaget på Byes første roman om Alv Udda.

Eva og Ola tilhører Bye-slektas Opplandsavdeling. Frithjof E. Byes sønn Yngvar Svendsen vokste opp på Raufoss, og det var etter farfarens arveoppgjør barnebarna Ola, Eva og Trond bestemte seg for å gjøre alvor av tankene om å løfte frem sin farfars livsverk.

– I utgangspunktet ville vi ha på plass en nytutgivelse, forteller Eva. Bøkene var jo ikke trykk lenger, og vi i familien har renska alt som er av antikvariater. Det var viktig for oss å få til en nyutgivelse, og tvillingbror til Ola, Trond, hjalp oss å få til dette. Det var i 2017.

Trilogi-pakken. Foto: Foreningen for Fremme av Frithjof E. Byes Forfatterskap.

Så begynte tanken om å gjøre noe mer ut av trilogien å spire hos søsknene. Kunne det bli teater av bøkene? Eller en film?

– Jeg jobber i kulturlivet på Gjøvik, forteller Ola, og jeg vet at film er svært krevende å få til. Men spill har vi vært borti før, det er overkommelig.

I 2018 dannet søsknene Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap. Samme år fikk foreningen hundre tusen fra Sparebank1stiftelsen til manusutvikling. Kristin Søhoel, som har lang erfaring som manusforfatter, satte i gang med å skrive om de første to bøkene til skuespill. Påska etter ble foreningen Uddaspillet opprettet. Et styre var på plass, og arbeidet med å få på plass hovedaktører i en produksjonsgruppe var godt i gang.

Eva forteller om den nye foreningen på Halden bibliotek under Kulturnatten 2018. Foto: Ellen Midtfjeld.

Kick off i Fredrikshalds Teater

Lørdag 17. oktober var det kick off for Uddaspillet i Fredrikshalds Teater. Skuespillere, kostymegruppe, inspisienter, styre, regiavdeling, lydmann og produsent var alle samlet i samme rom for aller første gang. Ballsalen var fylt av flinke folk, og sammen skal de lage Uddaspillet i Vadet i juni neste år. I midten av det hele ruver han som skal spille Alv Udda. Den rollen har nemlig Dennis Storhøi takket ja til.

Dennis Storhøi skal spille Alv Udda! Foto: Ellen Midtfjeld.

For søsknene Ola og Eva ble lørdagen i teateret svært emosjonell. De har vært travelt opptatt med dette i snart to år, men det er flere i teamet de ikke hadde truffet før. Det er ikke mer å forvente når brødrene bor i Innlandet og søsteren bor i Nord-Norge. Plutselig var dagen kommet da de skulle få møte alle aktørene ansikt til ansikt.

– Det er først nå det går opp for oss hvor stort dette her blir, sier Ola, jeg hadde ikke kunnet forestille meg alt dette i forkant. Det er rørende stort.

– Ja det er utrolig stort for oss dette her, sier Eva, og det er en spesiell situasjon for oss. Det er så jeg må klype meg i armen, er vi virkelig her i Fredrikshalds Teater sammen med dette store teamet? Og så kommer Sparebankstiftelsen med én million tidligere denne uka! Det er overveldende.

Eva og Ola snakker på Uddaspillets kick off i Fredrikshalds Teater lørdag 17. oktober. Foto: Ellen Midtfjeld.

Trond, Ola og Eva har vært opptatt av å dra lokale krefter inn i spillet.

– Det var for eksempel viktig for oss å dra inn Tistedalsmusikken, forteller Eva. De skal ha førsteretten til å spille hver gang dette spillet settes opp.

Søsknene er også veldig glade for at Uddaspillet ble lagt til Vadet i Tistedal.

– Det blir fantastisk der oppe, sier Ola, med Femsjøen bak. Det er jo der handlingen utspiller seg i bøkene også, så det føles helt riktig.

Ola og Eva er helt himmelfalne over støtten de har fått lokalt.

– Det engasjementet og den stå på-viljen som folk har utvist her i Halden er helt utrolig, sier Eva, det er så overveldende! Vi hadde aldri trodd at så mange skulle tenne på idéen vår, det var jo ingen selvfølge det.

Ola nikker energisk.

– Det blir så gøy dette her, vi er helt i hundre i dag!

Her kan du lese mer om kick off-seansen i Fredrikshalds Teater lørdag 17. oktober:

Uddaspillet in spe

Kommentarer

kommentarer