Uddaspillet in spe

Lørdag var det offisiell kick off for Uddaspillet i Fredrikshalds Teater!  Spillet om skogskjempen Alv Udda fra Frithjof E. Byes trilogi skal settes opp i Vadet i Tistedal i juni neste år, og i dag var intiativtagere, skuespillere og produksjonsgruppe samlet i samme rom for første gang.

Det går stadig i døra til Fredrikshalds Teater. Sakte men sikkert fylles foajeen opp av folk, ispedd mange kjente ansikter fra kultur-Halden. Morten Milde, Frank Skovrand, Johnny Nilsen, Jan de Vibe, Mona Bråthen, Lars Hammer. Plutselig står Dennis Storhøi der. Nøkkelrollene i det kommende Uddaspillet er med andre ord i svært gode hender. Dette kommer til å bli bra. Veldig bra. Forsamlingen siger sakte inn i ballsalen, nå skal aktørene i og rundt spillet snart presenteres. Rommet formelig vibrerer av forventning, den eksalterte småpraten stiger i volum i takt med at salen fylles opp av folk.

Søsknene Eva Narten Høberg og Ola Narten Svendsen tar ordet. De er etterkommere etter Tistedalsforfatteren Frithjof E. Bye, og det er de som har satt i gang alt dette. Lenge har de ønsket å fremme Frithjof E. Byes forfatterskap, og særlig hans trilogi om Alv Udda. Og nå har drøm blitt til virkelighet, i dag får de endelig lov til å stå i teateret og presentere aktørene i det kommende Uddaspillet.

Eva og Ola er etterkommere etter Frithjof E. Bye og initiativtagere til Uddaspillet.

– Vi har hele tiden tenkt at trilogien til Fritjhof E. Bye har vært alt for usynlig, sier Eva, både lokalt og nasjonalt. Vi har hatt et ønske om å bringe ham litt mer frem i lyset. Derfor dannet vi i 2018 foreningen som heter Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap .

Bror Ola tar ordet og forteller kort om fortsettelsen på Udda-eventyret. I 2018 fikk etterkommerne etter Frithjof E. Bye innvilget midler til manusutvikling, og Kristin Søhoel ble prompte satt på saken med å møysommelig forvandle roman til skuespill. I påska 2019 ble foreningen Uddaspillet startet, dette fant naturligvis sted på Lilleøya i Femsjøen. En produksjonsgruppe var påbegynt, og ballen begynte å rulle med stadig større fart.

Manusforfatter Kristin Søhoel tar ordet. Hun er ordstyrer for dagen, og ikke minst en viktig drivkraft i det kunstneriske teamet i Uddaspillet.

– Dette er en bred, episk roman, sier hun, den er ment for lesing og ikke for scenen. Det har vært mange oppgaver å løse. Dette er stemningsbøker, de er fortettet med natur, mystikk og tro og overtro. Det er store kontraster; det er høy og lav, lærd og ulærd. Det er overflod og det er slit. Det er sterke personligheter og dramatiske situasjoner. Handlingen er ufortsigbar og byr på mange overraskelser.

Historien om Alv Udda fortelles gjennom tre bøker, men Uddaspillet har blitt delt i to.

– Vi bestemte oss ganske tidlig for å dele trilogien i to, så omtrent midt i andre bind avslutter vi det første spillet. Den andre delen kommer da i Uddaspillet i 2023.

Manusforfatter Kristin Søhoel.

Kristin presenterer aktørene, og starter med regiavdelingen. Regissør Morten Milde er førstemann ut.

– Vi skal jobbe mot naturalisme her, forteller Morten. Men det er noen utfordringer. Det kan muligens bli noe vanskelig å få til ulveslagsmål på isen på Femsjøen for eksempel. Men her skal vi skal nok klare å finne på noe gjennom noe dans eller musikk. Uansett blir dette utrolig spennende, jeg gleder meg til å ta fatt på det her sammen med dere.

Regissør for Uddaspillet Morten Milde.

Monica Hjelle har tre roller i spillet i tillegg til at hun er regiassistent for ektemannen Morten. Dessuten har hun ansvaret for barna i spillet. Monica skal spille Mette Meng, en viktig figur i Uddaspillet – og ikke minst en historisk viktig figur i Halden.

– Endelig skal jeg få lov til å spille i et spill og ha på fin kjole! utbryter Monica. Jeg spiller bestandig sliter i alle spill, men denne gangen tilhører jeg overklassen. Denne rollen er kjempefin, jeg gleder meg!

Monica skal få ha på fin kjole i Uddaspillet.

Så skal flere skuespillere presenteres. Uddaspillets produksjonsgruppe er så heldige at de har klart å hanke inn selveste Dennis Storhøi til hovedrollen. Dennis skal altså spille Alv Udda, skogskjempen fra Femsjøen som er i sentrum av Frithjof E. Byes trilogi.

Dennis Storhøis skal spille selveste Alv Udda, skogskjempen fra Femsjøen.

–Kristin har gjort en fabelaktig jobb med manuset, sier Dennis. Jeg gleder meg til å begynne å lese med dere nå etterpå, se ansiktene deres og høre replikkene sies høyt. Jeg ønsker oss med dette lykke til på ferden: Break a leg, kryss i taket, alle poteter er like store, det regner oppover. Dere skjønner hvor overtroisk jeg er! Tvi tvi!

Siden reiser skuespillere og aktører seg én etter én, noen er gamle travere i kultur-Halden, andre er helt nye ansikter. Noen har store roller, andre små. Her kan dere se noen av dem:

Malin Solli er fra Fredrikstad, hun skal spille Uddaspillets andre hovedrolle; Kirsten Gustsdotter. Her sender hun en videohilsen til forsamlingen i teateret. Malin er nemlig i tredje trimester, og har fått beskjed av legen om å holde seg hjemme frem til fødsel.

Malin Solli spiller altså Kirsten Gustsdotter, saugarbeiderdatteren som gifter seg med Alv Udda. Men Kirsten vil ikke ha Alv. Hun er forelsket i Bernt Thorkeldsson, og det er Bernts barn hun bærer når hun blir sendt av gårde for å gifte seg med Alv.

Jon Arne Arnseth spiller Bernt Thorkeldsson. Bernt er Kirstens store kjærlighet, og dessuten biologisk far til barnet hun bærer i starten av trilogien.
Lars Hammer blir å se i Uddaspillet i 2021 som Thorkeld Bergkasa, faren til Kirstens ungdomskjæreste Bernt.
Frank Skovrand spiller Gust Tøllefsson Pålsa, Kirstens far.
Johnny Nilsen skal spille Mette Mengs ektemann Niels Kjeldssøn Stub.
Mester Anthonius Bartskjær. Ellers kjent som Asgeir Borgemoen; scenemester på Fredrikshalds Teater.
Samuel Fröler fra blant annet Skärgårdsdoktorn skal spille presten.

Vi stifter dessuten bekjentskap med både kostymører, inspisienter og produsent, samt styret i Uddaspillet. Musikken komponeres av Lillehammer-komponist Sigurd Skogum Riise, og det er naturligvis Tistedalsmusikken som skal spille – under kyndig ledelse av dirigent Knut Henriksen.

Hele styret blir hentet opp når ukas beste nyhet skal presenteres. Med et bredt smil kan Ola fortelle at søknaden deres til Sparebankstiftelsen ble innvilget. På tirsdag kom mailen om at Uddaspillet får svimlende én million i støtte fra vår lokale velgjører Sparebankstiftelsen!

Kjell Hagen er på plass i teateret lørdag. Han har nettopp gitt Uddaspillet en pengegave på én million, og virker rimelig fornøyd med avgjørelsen.
Ordfører Anne Kari Holm er på plass i teateret lørdag. Hun gleder seg til Uddaspillet i juni.

Så er arrangørgruppa ferdigsnakka for denne gang. Praten stiger blant publikum, og folk siver ut fra ballsalen og inn i siderom og foaje. Nå må alle som ikke skal lese replikker gå. Skuespillerne slår seg ned ved langbordet i ballsalen med hvert sitt manus, og snart hagler replikkene. Jeg overlater skuespillere, regissør og inspisienter til sitt, og rusler ut i lørdagsettermiddagen med en god følelse i kroppen. Dette kommer til å bli bra, det er bare å begynne å glede seg. Og så må dere sette av en kveld mellom 9. og 13. juni neste år, det er helt obligatorisk.

Første leseprøve!
Medvirkende i Uddaspillet, minus et par skuespillere og aktører. Foto: May Ruby Solli.

Kommentarer

kommentarer