Varg Craft

Varg Kjeholt er byens ferskeste gullsmed. I høst fikk hun sitt eget verksted, og nå har hun åpnet nettbutikken VargCraft på Etsy der hun selger smykker, øredobber og ringer.

Ganske tidlig visste hun at hun ikke skulle gå et langt, teoretisk utdanningsløp, men at det måtte bli noe praktisk og aller helst kreativt. På videregående gikk Varg på dramalinja på Risum, og fortsatte på en makeup-artist utdanning i Oslo.

– Det var en kreativ utdanning, men for meg ble det en litt overfladisk bransje med mange spisse albuer, i tillegg til mye reising involvert. Det var ikke helt meg, og jeg hadde egentlig mest lyst til å bo og jobbe her i Halden.

Varg måtte ta noen nye valg, men for en som ikke var spesielt glad i skole, var det ikke så lett å finne det riktige.

– Jeg sto litt fast, men begynte etter hvert å kikke på ulike praktiske utdanninger, blant annet tømrerfaget. I all letinga dukket plutselig gullsmedlinja i Gamlebyen i Fredrikstad opp som et alternativ.

– Det var litt rart, for jeg husker at jeg tenkte på å bli gullsmed da jeg var liten, at det kunne være gøy.

Gullsmedlinja på Plus-skolen i Fredrikstad er en videregåendelinje, men heldigvis for Varg var det flere jevnaldrende der, og det viste seg raskt å være et helt riktig valg.

– For første gang syntes jeg skole var gøy. Vi hadde litt teori det første året hvor vi måtte friske opp kunnskapene om kjemi og matte, noe jeg egentlig hater, men som man trenger til utregninger av materialbruk osv. Da jeg var gjennom det, var det praktiske utrolig moro, og jeg merket hvor fort jeg ble bedre på ting. Vi satt mye i verkstedet på skolen og jobbet.

Eikenøtten i gull er Vargs svenneprøve fra Plus-skolen i Gamlebyen. Til høyre ser du skissen til arbeidet. Foto: Varg Kjeholt.

I sommer pusset hun opp og innredet et verksted sammen med faren, kjøpte inn nødvendig utstyr, og i høst stod det klart. Det er et smått og pirkete arbeid hun holder på med. Man skal være ganske konsentrert når man sitter bøyd over de bittesmå øredobbene og smykkene som Varg jobber med. Med syltynne sagblader og bittesmå tenger som arbeidsverktøy, nytter det ikke å skjelve på hånda.

– Hvis jeg tar en brå sving med saga kan sagbladet lett ryke. Det blir mye kutt og merker i fingrene, så det er bare å glemme å ha pene hender når man er gullsmed.

Her kan du se noen av Vargs ferdige arbeider:

Nå har Varg drevet Varg Craft i underkant av et halvt år, og solgt arbeidene sine både i nettbutikken og til privatpersoner som ønsker seg helt egne smykker.

– De fleste tingene lager jeg bare én av, så mye av det jeg lager er unikt som du ikke får kjøpt andre steder. Designene blir til ved at jeg ofte sitter og tegner uten å tenker at det nødvendigvis skal bli et smykke. Derfra kan jeg hente ut elementer fra tegningene, og finne inspirasjon til noe jeg vil lage. Så og si alt jeg lager er inspirert av natur og de organiske formene som finnes der. Det er det jeg liker aller best.

VargCraft kan du finne og følge på Etsy, Instagram og Facebook.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer