Vakkert, humoristisk og lekent

Alle stoler og bord er opptatt, skravling summer rundt i lokalet avbrutt av tidvis trillende latter. Det er med andre ord god stemning på Bryggerhuset denne torsdagskvelden, som er sesongens første operakveld. Opera Østfold er godt fornøyde med kommende sesongs sangere. Og det med rette. Det er store navn, med henholdsvis store stemmer, som kommer til lille Halden til dette som blir syvende sesong med Opera på Bryggerhuset. Men i kveld er det «de unges aften» og et trekløver som venter på å legge operaverdenen for sine føtter.

«Dere er ikke redde for kameraet vel?» Markedssjef i Opera Østfold Malin Østli titter rundt på oss og ler litt.

Kveldens show blir livestreamet og kameraer er vinklet inn på en enkel scene midt i lokalet hvor det for øyeblikket står et el-piano og venter på litt action.

Foto: Malin Østli.

«Bare ta det helt med ro! Det er ikke dere som er interessante i kveld».

Det pustes lettet ut, og etter en kjapp påminnelse om at det er lov å vise begeistring og rope «bravo!» kommer vi til de som ER interessante, nemlig sopran Lydia Hoen Tjore, baryton Aleksander Nohr, tenor Eirik Grøtvedt og pianist Eirik Haug Stømner.

Vi tas med inn i Mozarts Tryllefløyten hvor Tamino forelsker seg hodestups i Pamina bare ved å se bilde av henne. Papagenos frustrasjon og selvmordsforsøk blir servert på klingende nordnorsk før Paminas fortvilelse framføres så sårt og så vakkert så en nesten glemmer å puste. Videre virvles vi inn i Don Giovannis hemningsløse flørting hvor det forføres i coronavennlig stil med Antibac til både han og henne. Mozart-avdelingen avsluttes i Figaros Bryllup, mens publikum føres videre inn i Rossinis verden med utdrag fra hans Askepott og Barbereren i Sivilla.

Lydia, Aleksander og Eirik blomstrer i utdragene fra Figaros Bryllup og Barberen i Sivilla. Her kommer stemmene til sin rett og samspillet dem imellom hever den helhetlige opplevelsen. En sitter med en glede over å få oppleve store øyeblikk på en liten scene, på en regntung høstdag i lille Halden.

Eirik Grøtvedt, Aleksander Nohr, og Lydia Hoen Tjore. Foto: Malin Østli.

Jeg har hatt gleden av å få vært på flere av Opera Østfold sine torsdagskvelder på Bryggerhuset og har mange ganger latt meg imponere av programmet som presenteres. Blanding av godt kjent og mindre kjent passer for en relativt fersk operagjenger som meg selv.

Pål Scott Hagen forteller at programmet settes sammen i et samarbeid mellom sangere og Opera Østfold. Kveldens program er velbalansert mellom arier som fremhever sangernes stemmer og særegenhet samtidig som vi får duetter og enkelte scener hvor samspillet og formidlingsevne slår ut i full blomst. Første innslag etter pause gir oss alt av det overnevnte.

Foto: Malin Østli.

Elskovsdrikken, operaen gikk på den Norske Opera i fjor for fulle hus og igjen, og ikke uventet er det kjærligheten som står i fokus. Lydia, Aleksander og Eirik storspiller utdraget med kraftfulle, varme stemmer som klinger god sammen rører ved alle spekter av følelsesregisteret. «Bravo»-rop som man øvde på tidligere kommer til sin rett. Det er så vakkert, så humoristisk, så lekent og så vel gjennomført.

Foto: Malin Østli.

Kvelden avsluttes med duetter fra LaBoheme og LaTraviata før sangere og publikum blir med på Brindisi fra LaTraviata. Allsang på Opera? Joda, slik har det blitt. Og slik bør det være.

Foto: Malin Østli.

På bildet ser dere:

Eirik Grøtvedt: Tenor, er for tide praktikant på Den Norske Opera

Lydia Hoen Tjore: Sopran som akkurat er ferdig som praktikant på Den Norske Opera.

Aleksander Nohr: Baryton

Eirik Haug Stømner: pianist

Ta gjerne en titt på Opera Østfold sitt program for høsten/våren: www.operaostfold.no

Kommentarer

kommentarer