Synger nasjonalsangen fra Haldens tak 17. mai

Med byen i ryggen og festningen foran seg skal Marius Rekstad, Ingrid Frøsland Rekstad og Aasmund Kaldestad synge nasjonalsangen og andre norske sangskatter på Fredriksten festning den 17. mai.

150 heldige haldensere får bevitne en helt spesiell konsert på årets nasjonaldag. På smias gresskledte tak skal Aasmund Kaldestad, Marius Rekstad og Ingrid Frøsland Rekstad stille seg opp og synge nasjonalskatter så det runger over festningen. Konserten er opptakten til salutten som går av klokken 13, som følges av felles nasjonalsang med det lille ensemblet på muren som forsangere.

-Ikke et øye kommer til å være tørt, sier en av prosjektets initiativtagere Magne Rekstad. Jeg har hørt dem synge sammen, og fikk gåsehud!

Det er flere samarbeidspartnere inn i nasjonaldagens konsertprosjekt; Den Gamle kommandant, 17-mai-komiteen og kommandantskapet på festningen er også partnere. Men hvordan får man billett til herligheten? Det er nemlig ikke bare å spasere inn i festningen på 17. mai i år.

-Vi kommer til å stenge av indre festning, forteller Magne, vi må gjøre det sånn på grunn av smittevernhensyn. Og vi må ta betalt. Musikerne får litt for å gjøre dette, men ikke nok. Dette er så og si dugnad for dem.

Det tilbys 70 billetter til gjester som spiser på festningskroa, og 30 billetter til gjester som velger lunsj på Den gamle kommandant på nasjonaldagen. Disse får automatisk gullbillett og går rett inn til arrangementet. I tillegg loddes det ut femti plasser via HA. Følg denne lenken for å være med på HAs trekning! (NB: Påmeldingsskjemaet ligger nederst i saken)

-Mange har det allerede som tradisjon å spise her oppe på 17. mai, forteller Magne, men nå får de konsert på kjøpet. Vi håper dette skal bli en tradisjon, det kommer til å bli helt rått. Og det er fremdeles ledige billetter!

Det er tre arrangører med femti gjester hver på nasjonaldagens konsert i indre festning, på den måten kan arrangørene ha tre adskilte grupper med femti publikummere hver. Sone én blir ved Kongshallene, sone to blir ved Dronningens Bastion og sone tre området mellom Østre kurtine Vestre kurtineport. Fredriksten Artillerie Compagnie står vakt ved inngangene, og ingen kommer inn uten billett.

Marius og Ingrid med sone 2 i ryggen.

Det hele startet med at Magne lurte på om kunne fylle kroa på nasjonaldagen. Han tenkte på Marius og Ingrid, kanskje de kunne synge noen sanger og lede an publikum når nasjonalsangen skal synges klokken 13? Og Aasmund Kaldestad, kanskje han også ville synge på kroa? Alle tre var interessert i å bidra. Men da Magne fortalte kommandant Magne Rannestad om konsertplanene ble de to Magnene enige om at de skulle samarbeide. En konsert kunne fint kombineres med salutt, kransenedleggelse og tale ute på Dronningens bastion.

De tre sangerne trekker på seg bunad og klyver ut på smedens tak rett over halv ett. Nasjonalsangen synges etter salutten klokken 13, men før det skal vi få høre både Grieg og Paus.

-Aasmund skal synge Ved Rondane, forteller Marius, og så skal alle tre synge Til ungdommen. Og så blir det Haldensangen og Mitt lille land.

Hvordan blir det å stå og synge disse sangene her på nasjonaldagen, med byen i ryggen og festningen foran seg?

-Det blir nok utrolig fint, sier Ingrid, og det blir deilig å stå foran publikum igjen etter lang tid uten å kunne holde konserter. Og vi skal synge sanger som kler både settingen og dagen, som folk kjenner godt og har et forhold til. Det blir nok en ganske sterk fellesskapsfølelse, spesielt når vi synger nasjonalsangen sammen her oppe i disse omgivelsene. Det er jo et unikt sted.

Konserten vil filmes av TV Østfold og vil også vises på Ungdomssamfundets livesending på KanDusis Facebookside.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer