Skal legge ut snublestener

 

Mandag 6. juni kl. 16.00 inviteres alle til å være med ved nedsetting av “snublestener”, små minnesmerker, over de tre jødene fra Halden som ble deportert og drept under andre verdenskrig: Moritz Jaffe, Toni Hammerschlag og Fritz Hammerschlag. Det er Fortidsminneforeningens lokallag i byen som har tatt initiativ til denne nedsettingen, som gjøres i samarbeid med Jødisk Museum.

Snublestenene er et kunstprosjekt av den tyske kunstneren Gunter Demnig, som selv vil sette ned de tre stenene. I løpet noen hektiske junidager skal han sette ned 79 slike stener i Norge, fra Halden i sør til Brønnøysund i nord. Tilstede vil det være representanter fra Jaffe-familien, som vil lese den jødiske bønnen Kaddisch. Ordfører Thor Edquist vil også være med.

Demnig kan bli forsinket i trafikken ut fra Oslo, og vi har derfor alliert oss med byhistoriker Svein Olav Hansen og lektor Marte Ree Nolet. De vil fortelle historien om byen under krigen og om de jødiske familiene som bodde her.

Frammøte ved Storgata 16 i Halden (i dag Holm-Olsen-bygget), der Jaffe hadde sin sjokoladeforretning. Derfra går vi til det som i dag er Park Hotell i Marcus Thranes gate, der søsknene Hammerschlag hadde sin leilighet i 1942.

NRK P2 “Museum” ved Jan Henrik Ihlebæk har laget et program om snublestenene og skjebnen til jødene i Halden. Programmet sendes lørdag 4. juni kl 16 og søndag 5. juni kl. 08.

Snublesteiner

Pressemelding fra Fortidsminneforeningen Østfold og Fortidsminneforeningen Halden. 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer