– En bakebok med god variasjon

Noen drømmer om gi ut bok, andre både drømmer og realiserer det. Lise Stenersen har jobbet lenge med drømmen sin, og når forlaget som skulle gi ut boken gikk konkurs tok hun saken i egne hender. Nå er boken ”Bakeglede” en realitet.

Lise Stenersen har alltid vært kreativ, og til daglig jobber hun som grafisk designer og litt som fotograf. Hun har mange gode barndomsminner med mat og kaker, og de minnene deler hun gjerne.
– Jeg har en sønn på 7 år, og jeg var nok på hans alder når jeg først oppdaget gleden som baking gir. Jeg bakte nok ikke så mye selv på den tiden, men jeg husker så godt duften av ferske wienerbrød som fylte huset når farmor bakte, forteller hun.
Lise vokste opp på gård sammen med foreldre, søsken og farmor og farfar.
– Når farmor bakte var vi ikke sene med å løpe ned til henne. Og vi fikk selvsagt alltid smake.

De siste årene har Lise gjort en rekke oppdrag for Juritzen Forlag. Det var slik hun lærte seg å designe bøker. Tilfeldighetene gjorde at hun deltok på et bakekurs, og da begynte ballen å rulle.
– På bakekurset møtte jeg en flott dame, Manuela Kjeilen. Hun driver bloggen www.passionforbaking.com, og vi ble gode venner. En dag spurte hun meg om hvorfor jeg ikke lager min egen bok, sier Lise. Lise brukte litt tid på å tenke på det, før hun bestemte seg for at det var en god ide.
– Derfra startet jobben med å lage min helt egne bakebok. Jeg visste at jeg hadde alle egenskapene som trengtes, med baking, fotografering og design, forklarer Lise.
Hun samlet gode familieoppskrifter som har gått i arv i flere generasjoner, norske klassikere og noen moderne oppskrifter.
– Det har resultert i en bakebok med god variasjon. Jeg var opptatt av å lage en bok som kan leve lenge, ikke bare en bok som følger trendene.

IMG_6912

Lise gjorde en avtale om utgivelse av boken med et forlag.
– Mye skjedde underveis, og plutselig gikk forlaget konkurs før jeg fikk gitt ut noen bok. Jeg forsøkte meg så rundt hos andre forlag, men det er ikke lett for en helt ukjent jente fra Halden å komme gjennom nåløyet. Hyllene hos bokhandlerne fylles heller opp av bøker med de som allerede er profilerte på tv, for eksempel gjennom programmene Kakekrigen eller Hele Norge baker.

Til tross for at hun fikk nei fra alle forlag hun spurte, ville hun ikke gi opp drømmen om å gi ut bakeboken.
– Det som gjensto var å gjøre hele jobben selv. Litt må man tørre å satse også!

I boken finner man mange forskjellige smaker og typer av kaker og bakverk.
– Jeg har vært glad i søtsaker og kaker så lenge jeg kan huske. Sjokolade er vel det som frister mest, så sjokoladekaker er mine favoritter. De tradisjonelle, men også de litt nyere, sier Lise. Hun lager gjerne sjokoladekake i kombinasjon med karamell og litt salt.
– Browniecookies med karamell og et dryss havsalt smaker himmelsk!

8.juni inviterer Lise til lanseringsfest på Herregårdskafeen. Derfra går det slag i slag med salg av boken via venner og bekjente, og salgsstand på Haldendagen 11. juni. I løpet av kort tid vil det være mulig å kjøpe boken via en nettside. Hun har også opprettet en egen blogg som hun oppdaterer jevnlig.
– I tillegg kommer vi til å lansere boken i USA. En venn av meg, Asbjørn Bøhn, utfordret meg til å satse på de 8 millioner norskættede amerikanerne som bor der. Mange av de er veldig glad i sitt norske opphav, og vil muligens ha glede av en bok med mange norske klassikere.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer