Sinne, sigaretter og lange netter

Lørdag åpner Ben Bouker og Knut Gustav Skjeklesæther dørene for en ny, felles salgsutstilling på Kulturhuset under tittelen Sinne, sigaretter og lange netter

Det begynte med naboskap.

– Plutselig bodde jeg i den samme veien som KG, forteller Ben Bouker. I en bitte liten vei som ingen har hørt om. Jeg visste hvem han var fra før, men vi hadde nok aldri snakka så mye sammen før.

I 2020 gikk Ben for å se Knut Gustavs debututstilling på Vannvogna. Knut Gustav har nemlig holdt flere utstillinger i løpet av sin relativt nye kunstnerkarriere. Ben på sin side, har malt i mange år, men aldri vist noen av sine bilder offentlig. Etter mange års malepause, ga KGs utstilling Ben det lille inspirasjonsgnistet han trengte.

– Det var ett bilde der, som jeg holdt på å kjøpe, forteller Ben. «Vrælet». Det er skikkelig fint.

Vrælet, av Knut Gustav Skjeklesæther.

Ben kjøpte ikke bildet den gangen, selv om han har bestemt seg for at det skal bli hans en gang. I stedet for å gå hjem med et bilde under armen,  gikk han hjem og begynte å male.

– De siste årene har jeg ikke malt i det hele tatt, bare holdt på med musikk. Men jeg har savna det å male hele tiden. Det er en befrielse å male, jeg får utløp for andre ting der enn gjennom musikken. Men det er vanskelig å komme i gang igjen.

Et av Bens bilder.

Koste du deg når du startet opp igjen da?

– Hundre prosent. Jeg laget meg et lite atelier i kjelleren. Det er viktig at utstyret står klart et sted, sånn at man bare kan sette i gang når man blir gira.

– Inspirasjon er flyktig, legger KG til. Man kan ikke bruke en halvtime på å rigge til når man kjenner den kommer, da er den plutselig borte igjen.

Ben tok altså opp penselen igjen, og begynte å jobbe i kjelleratelieret sitt. Ikke lenge etterpå sendte han en melding til Knut Gustav. Kanskje de skulle ha en utstilling sammen?

– Det passa fint, sa Knut Gustav, det var det jeg trengte for å komme i gang igjen.

Knut Gustav har malt med akryl siden han tok penselen fatt for første gang i 2019. Den gangen malte han først og fremst abstrakt. Men etter noen år oppdaget KG at han mestret det figurative også.

Knut Gustav har blant annet malt et portrett av sin far, Tom Skjeklesæther.

– Da jeg skjønte at jeg fikk til det, brukte jeg ganske mye tid på det, forteller han. Det er jo moro å oppdage at man faktisk klarer å male noe som ligner på noe også.

Ben maler med både olje, akryl, kritt og kull.

– Jeg bruker å si at jeg maler abstrakt figurativt, sier Ben Hvis det blir for gjenkjennelig synes jeg fort at det blir uinteressant. Jeg liker meg på den fine grensa mellom tydelig og ikke tydelig.

– Jeg føler at det er en slags rød tråd i denne utstillingen, sier Knut Gustav. De meste av kunsten vi har med her er abstrakt figurativt.

Men hvor kommer tittelen på utstillingen fra? Sinne, sigaretter og mørke netter?

– Bildene mine er tydeligvis litt mørke, sier Ben. Jeg har nok aldri tenkt at det jeg maler er spesielt mørkt, men det er flere som har spurt meg om jeg har det bra etter at de har sett bildene mine. Så de er kanskje litt mørke? Kanskje jeg får ut noen følelser, noe sinne eller noe annet, når jeg maler? Og så blir det jo mange lange netter når man driver og maler mye.

Deilig mørkt. Et annet av Bens bilder.

De som kjenner Knut Gustavs malestil, vet at han vanligvis liker å bruke mange og sterke farger. Kunsten hans er energisk, med en oppstemt energi. Det har ikke vært mye mørke å spore i hans kunst tidligere. Men nå har noe endret seg.

– For første gang har jeg følt friheten til å gå litt i de negative følelsene når jeg maler, sier Knut Gustav. Jeg har alltid vært et sted mellom nøytral og kjempehappy når jeg maler, og brukt masse farger. Jeg har aldri vært flink til å uttrykke de mørke følelsene. Når jeg først blir deprimert, så orker jeg verken å male eller lage musikk.

Work in progress. Kunsten til KG henger til tørk hjemme i leiligheten.

Så nå er kunsten din mørkere enn før?

– Definitiv. Det er deilig å jobbe på denne måten, og kunne vise andre sider av meg selv. Det sier seg jo nesten selv. Den kunsten jeg har malt før er sinnsykt bubbly og happy, så det er jo noe jeg gjemmer der. Ingen er så bubbly uten at det er noe kjipt under.

Denne høsten ble en eneste lang malepause for Knut Gustav.

– Jeg har ikke orka å male noe særlig i høst. Så det var veldig bra at Ben tok kontakt. Det har vært deilig å få noen følelser ned på papiret igjen, og male med levra.

Er dere nervøse nå?

– Jeg var dritnervøs frem til forrige helg, forteller Knut Gustav. Men da var det akkurat som en propp løsna, og så malte jeg to netter i strekk.

– Jeg er merkelig rolig, sier Ben. Jeg bruker jo å ha litt nerver!

Utstillingen åpner lørdag 13. januar klokken 12, og henger på Kulturhuset i to uker fremover.

Kulturhuset er åpent mandag til lørdag 11-15.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer