Setter opp Jellestad-skuespill i Fredrikshalds Teater

I mai neste år skal heldige haldenbarn få se et splitter nytt Jellestad-skuespill i Fredrikshalds Teater! Asgeir Borgemoen har fått rollen som vikinghøvdingen Kong Jell i det nye teaterstykket.

Ute på et jorde i Berg graver arkeologene møysommelig frem restene av Jellestadskipet, og i Halden har det store funnet ansporet kreativitet blant byens kultursjeler. Manuset til et teaterstykke satt til vikingtiden er nå ferdig skrevet, og i mai neste år får barn i haldenskolen se Kong Jell i Fredrikshalds Teater. Lørdag møttes skuespillere og produksjonsgruppe for første gang til leseprøve i Black Box. Stoler dandert i en stor sirkel midt på gulvet. På stolene: Skuespillere, regissør, sminkør, koreograf, inspisient, produsent. Sistnevnte reiser seg og tar ordet.

– For dere som ikke kjenner meg så heter jeg Geir Andersen, jeg er produsent. I dag skal vi gjøre oss kjent med bakgrunnen til dette prosjektet, og bli kjent med hverandre. Og så skal vi gjøre en gjennomlesning. Det blir moro å jobbe med dette stykket!

Geir ønsker velkommen.

Geir gir ordet videre til Kirsti Andersen. Det er hun som er primus motor for hele kalaset, Kirsti Andersen er nemlig den lokale kulturelle skolesekken in persona og har stått bak alt fra det store keramikkprosjektet på Tistedal skole til skoleforestillingen Jul på Rød på Rød Herregård.

– Vi startet med å be sjette trinn ved haldenskolene om innspill til et nytt skuespill, forteller Kirsti. Elevene på Gimle skole ville ha et mord! Akkurat på den tiden var det mye i nyhetene om Jellestadskipet, og vi begynte å spinne litt rundt dette. Etter litt drodling en dag på Erlandsen kom ideen om Kong Jell.

Et halvt år samarbeidet prosjektgruppa med Gimle skole, ba om innspill fra elevene der, og lærte samtidig bort litt om både å spille og skrive skuespill. Til slutt satte Kristin Søhoel seg ned for å skrive skuespillet Kong Jell ferdig.

– Vi har spart i to år, forteller Kirsti, så vi har litt av et budsjett. Dette er det største og villeste vi har gjort med den lokale kulturelle skolesekken noen sinne!

Bak, fra venstre: regissør Dag Sørlie, produsent Geir Andersen, initiativtager Kirsti Andersen, og Marit Røed. Fra venstre foran: sminkør Ranja Mindeberg, koreograf Veronica Mittet, manusforfatter Kristin Søhoel, Monia Berger og inspisient Ylva Berger.

Teaterstykket Kong Jell handler om familiefaren Kolberg, som har blitt lyst fredløs. Men Kolberg er uskyldig dømt! Når han får vite at Kong Jell skal få besøk av en mann som var vitne til ugjerningen han fikk skylden for, ser Kolberg en sjanse til å bevise sin uskyld. Endelig har han et vitne! For å komme nær innpå Kong Jell stjeler Kolberg giftingsmykket til kongens mor; Farmor Fryd. Dette er naturligvis ikke en risikofri plan. Her starter altså historien om Kong Jell.

Kristin Søhoel er en rutinert manusforfatter. Hun har skrevet mange skuespill i sin tid, og på den lokale merittlisten finner vi både Uddaspillet, Stenhoggerspillet og Jul på Rød. Nå har hun altså skrevet et skuespill satt til vikingtiden. Kristin har sett til Håvamål for å sette seg inn i vikingtidens normer og regler og samfunnsoppsett.

– Dette var et veldig spennende oppdrag å få, sier Kristin til gruppa, jeg håper dere får det like moro med manuset som jeg hadde det da jeg skrev det!

Regissør Dag Sørlie har lang fartstid i teateret, både som regissør og skuespiller. Han er er utdannet både i Norge, London og Australia.

Dag ser frem til å komme skikkelig i gang med «Kong Jell».

– Den første leseprøven er alltid veldig spennende, sier Dag til ensemblet sitt. På den første gjennomlesningen ser vi stykket fra utsiden – som publikummere. Siden dykker vi ned i skuespillet og blir en del av det.

Folk er ferdig prata for nå. Det rasler i papirer, alle finner frem hvert sitt manus, briller settes på neser. Jeg venter spent. Geir leser høyt fra manuset.

– Det er tidlig morgen. To ravner slåss, den ene har noe blankt i nebbet som den andre prøver å ta. Tre barn kommer forsiktig frem, det er tydelig at de gjemmer seg.

Scenen er satt, og replikkvekslingen starter. Sakte men sikkert vokser scenen frem, karakterer får stemmer og handlingen begynner å ta form.

Asgeir Borgemoen spiller Kong Jell.
Liv Anne Fossbråten er Farmor Fryd.
Dronning Astrid skal spilles av Monia Berger.
Marcus Hannestad spiller Kong Jells høyre hånd; Toke.
Veronica Mittet er koreograf i Kong Jell, men har også en rolle i stykket.

Det blir en liten lesepause. Folk strekker på beina, går ut en tur.

Kong Jell, som til vanlig går under navnet Asgeir, tror kongen er både bestemt og avslappa.

– Jeg tror han er litt sånn sjuende far i huset. Han er jo høvding, så han har overtaket på folka sine. Fair but stern, tenker jeg. Det blir moro dette her, det er veldig gøy å få prøve seg i det lokale teatermiljøet i Halden. Men det føles ikke lokalt, det er viktig å si. Det er høyt nivå på teatermiljøet i Halden, det er virkelig skarpt og bra.

Skuespillerne! Bak fra venstre; Veronica Mittet, Britt Johansen Hauge, Aud Solberg og Liv Anne Fossbråten. Foran fra venstre; Marcus Hannestad, Asgeir Borgemoen og Monia Berger.

Regissør Dag er fornøyd med å møte ensemblet sitt, og ser frem til å komme skikkelig i gang etter jul.

– Det hele blir så levendegjort for meg her i dag, sier han, når jeg sitter og hører skuespillerne lese replikker høyt så får jeg masse tanker og idéer.

Hva slags følelse har du for stykket per i dag?

– Følelsen er veldig god. Jeg fikk en god følelse med en gang jeg begynte å lese manuset, og den følelsen ble bare bekreftet her i dag. Og denne gruppa er så fin! Jeg gleder meg til å jobbe videre med dem.

Jonathan, Thea, Hedda, Filippa og Emma skal spille barn i Kong Jell.

Ensemblet finner tilbake til stolene sine, nå er pausen over og de skal jobbe seg videre innover i manus. Her er et  passende tidspunkt å snike seg ut på, man vil jo ikke spolere moroa med å høre hele historien heller. Litt spenning skal det helst være på premieredagen!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer