Setter opp «Mysteriet Myrna Vep»

Et nytt teaterselskap er født i Halden! Teaterselskapet HaldenCompagniets første oppsetning blir den småskumle og absurde tomannsfarsen Mysteriet Myrna Vep. Johnny Nilsen og Ketil Ravneng skal gestalte stykkets mange rollefigurer.

Teaterlivet lever og blomstrer i Halden by! I disse dager har et nytt teaterkompani sett dagens lys. HaldenCompagniet oppsto først og fremst fordi Johnny Nilsen lenge hadde næret et ønske om å sette opp nettopp Mysteriet Myrna Vep. Jeg tar en kaffe med Johnny og Ketil på Bakgården før vi går ned til teateret der scenemester Asgeir Borgemoen venter.

– Jeg har hatt lyst til å sette opp Myrna Vep i mange år, forteller Johnny, da jeg flytta hit til Halden i 2000 hadde jeg faktisk manuset til det stykket i kofferten. Men det er ikke bare bare å sette opp Myrna Vep. Det krever to skuespillere som har godt med erfaring, og som kan stole hundre prosent på hverandre.

Og den skuespilleren fant du i Ketil?

Johnny humrer.

– Nettopp. Da jeg jobbet med Ketil i En folkefiende skjønte jeg at jeg hadde funnet den partneren jeg trengte til Myrna Vep.

Johnny og Ketil spilte brødre og bitre fiender i «En folkefiende» med Fredrikshald Theaterselskab i teateret i mars.

Ketil syntes forslaget om å sette opp Mysteriet Myrna Vep var aldeles strålende.

– Jeg har omtrent det samme kjærlighetsforholdet til Myrna Vep som Johnny, forteller Ketil, men akkurat som Johnny har jeg tenkt at man må ha riktig partner til dette. Alt henger på at dynamikken mellom skuespillerne er god. Jeg stoler like mye på Johnny som han stoler på meg, vi jobber utrolig godt sammen. Da Johnny foreslo at vi skulle gå sammen om dette klinka jeg til med en gang, dette er umulig å si nei til!

Mysteriet Myrna Vep er et skuespill i tre akter av Charles Ludlam. Handlingen er satt til ærverdige Mandacrest gods, som ligger ute på de øde og tåkete engelske heder. Inne i godset residerer den nygifte Lord Edgar Hillcrest med sin unge hustru Lady Enid, samt husholderske Jane og gårdsgutt Nicodemus. Men fortiden skal snart innhente Lord Edgar på det mørke godset på heden. Hans forrige hustru Myrna forsvant nemlig på mystisk vis fra Mandacrest, ingen vet hvor hun ble av. Her går altså det småskumle startskuddet for Mysteriet Myrna Vep.

Scenemester Asgeir Borgemoen gjør det han kan for å hjelpe Ketil og Johnny med Myrna Vep i 2021.

Mysteriet Myrna Vep er et maraton av en forestilling. Det er kun to skuespillere på scenen, men til sammen skal de gestalte hele åtte roller! Blant rollene finner vi både mumier og vampyrer, så her skal man gå ut og inn av mange rare karakterer. Kostymeskiftene, over tretti i tallet, skjer i en forrykende fart!

– Man må faktisk være i god form for å klare dette, sier Johnny, kondisjonen må være på plass.

Når man setter opp Myrna Vep er det ekstra prekært at kostymeansvarlig er rask på labben, i visse scener har vedkommende kun noen sekunder på å få skuespilleren ut av et antrekk og inn i et annet.

– Det sies at i Myrna Vep er påkledersken den tredje skuespilleren, sier Ketil, denne personen må være rask på labben og klar i hodet. Han eller hun må være den stødigste av oss alle.

En kullisseskatt i Sverige

Kulisser og kostymer til Myrna Vep kan fort bli en ganske stor utgift på budsjettet. Det er mange kostymer, og Mandacrest gods skal gjenskapes på scenen. Her hadde Johnny flaks.

– Vi lurte veldig på hvordan vi skulle få tak i kulissene, sier Johnny. Jeg søkte på Myrna Vep og kulisser på nett, og kom over en Aftenposten-annonse der det står at Oslo Nye Teater har lagt ut mange kulisser, kostymer og effekter fra Myrna Vep til salgs. Jeg kontaktet teateret, men de hadde solgt alt sammen til en svensk regissør. Hele settet, komplett.

Ketil ringte til svensken som hadde kjøpt kulissene, og han satt på alt sammen fremdeles.

– Han mente at vi teaterfolk må hjelpe hverandre, forteller Ketil, han ville gjerne leie det ut til oss.

Slik så det ut da Oslo Nye Teater satt opp Myrna Vep i 2011: 

Mysteriet Myrna Vep skal settes opp i Fredrikshalds Teater i oktober neste år. Johnny og Ketil har ett år på seg på å lære replikkene og rollene. Men det er ikke replikkene som må terpes mest i Mysteriet Myrna Vep, det er kostymeskiftene som virkelig må øves inn. Hvis dette ikke sitter, ryker hele greia. Men hvordan skal Johnny og Ketil få øvd nok på kostymeskift i riktige omgivelser? Det koster tross alt noen kroner å leie Fredrikshalds Teater. Her kommer den nye scenemesteren på teateret inn. Asgeir har nemlig løsningen på Johnny og Ketils øveproblem.

– Visste du at vi har en kopi av scenen på Fredrikshalds Teater, spør Asgeir når vi går rundt i teaterets ganger sammen.

Det ante jeg ikke noe om. Vi går til kulissemagasinet for å se på scenen, og det blir maks bakoversveis. Inne i Østfoldmuseenes kulissemagasin har de bygget en replika av scenen i Fredrikshalds Teater! Nøyaktig lik på mål, med galleri, skrått gulv og alt som hører til. På scenen ser du teaterets aller eldste kulisser, skogkulisser som har blitt pusset opp og gjort i stand. Jeg er målløs.

Asgeir, Ketil og Johnny på «Nye Fredrikshalds Teater».

– Her kan Ketil og Johnny sette opp kulissene og øve på kostymeskiftene, forteller Asgeir oppe fra scenen. På denne måten slipper de å leie teateret i så mange dager, og så får vi mindre slitasje i teateret. Det er vinn-vinn.

Johnny nikker fornøyd.

– Dette er GULL verdt for oss, sier han, jeg skjønner ikke helt hvordan vi skulle klart dette uten denne hjelpen.

Det er ikke verst altså.

Folkens, dere kan bare begynne å glede dere. Om ett år skal vi få se det forrykende teaterstykket Mysteriet Myrna Vep i Fredrikshalds Teater. Må all korona ha reist dit peppern gror innen den tid.

 

Kommentarer

kommentarer