Sangen om Elisabeth

Butterfly er sangen om Elisabeth. Sju år etter at den ble skrevet slipper Marit, Victoria og Cathrine sangen på Spotify, på Elisabeths bursdag 9. mars.

I dag er det 10 år siden Elisabeth feiret sin aller siste bursdag sammen med familien. Da fylte hun 16 år. Ti år senere slipper familien sangen Butterfly til minne om Elisabeth på bursdagen hennes;  den 9. mars.

I dag har Elisabeth bursdag. Jørgen Frydnes har vært på Utøya i dag og lagt blomster på Elisabeths navn på minnesmerket. Foto: Jørgen Frydnes.
Foto: Jørgen Frydnes.

Det var Marit som skrev sangen. Tre år etter terroren på Utøya klarte hun endelig å sette seg ned og skrive ned et knippe sanger om følelsene sine rundt det som skjedde. Om Elisabeth.

– Men jeg klarte ikke å synge denne sangen selv, forteller Marit. Så jeg ga den til Cathrine da hun skulle være med i Pay it Forward.

Pay it Forward ble arrangert av Gunnar Ingebrigtsen i Fredrikstad i 2016. Cathrine var en av fem som gikk videre i en talentkonkurranse med 130 påmeldte. De fem vinnerne fikk spille inn sine egenkomponerte låter i Steam Studio i Fredrikstad. Butterfly var en av sangene Cathrine spilte inn den gangen.

– Cathrine gjorde om litt på sangen, forteller Marit, endret litt på melodilinjer og sånt.

– Det gikk faktisk fra dur til moll, sier Cathrine. Jeg syntes moll passet bedre til teksten.

Cathrine, Marit og Victoria. Foto: privat.

Tanken var å spille inn låta sånn at den kunne publiseres på Spotify. Men prosjektet ble aldri fullført.

– Nå er det ti år siden vi feiret 16-årsdagen til Elisabeth, sier Marit. Det er på tide å få den ut. Og da ble det viktig for meg å få med begge jentene mine, at vi tre skulle gjøre det sammen.

Når familien skulle gi ut Butterfly i forbindelse med Elisabeths bursdag ble det bestemt at sangen skulle spilles inn på nytt. Denne gangen hos Freddy Holm i Kleiva Studio. Resultatet ble en ganske annen låt en originalen. Fra å være en el-gitarsang med to sangere skulle den nå spilles inn med tre vokalister og en rekke nye instrumenter – og bli en låt i Freddy Holms lydbilde. Jentene måtte bruke litt tid på å venne seg til den nye versjonen.

– Den vokser på meg, sier Cathrine. Men det var vanskelig i starten, for jeg har blitt så vant til min versjon. Den første versjonen var også spilt inn med familien på alle instrumenter, så det føltes jo virkelig som et familieprosjekt den gangen. Men som sagt: den nye versjonen vokser veldig på meg.

Victoria nikker. Hun var med som korist på den første innspillingen, bare tretten år gammel.

– Jeg har også brukt tid på å venne meg til den nye versjonen, sier hun, for jeg var mest vant til den første. Men sakte men sikkert blir jeg vant til den nye også.

Victoria på Utøya ved siden av et bilde av Elisabeth. Foto: privat.

Marit trengte ikke samme tilvenning som jentene.

– Jeg synes sangen ble fort fin, og det passer så fint at vi synger den sammen alle tre. Det blir så fint når Freddy legger på alle instrumentene, det er mye strenger her! Det passer fint.

Butterfly ble skrevet for å bearbeide følelser. Til minne om en datter.

– Teksten handler om Elisabeth, forteller Cathrine, hun er sommerfuglen. Sommerfuglen har blitt brukt som symbol i flere sammenhenger rundt Utøya. Jeg tenker at alle som døde der ute er sommerfugler, de er rundt oss hele tiden.

Victoria nikker.

– For meg handler også teksten om Elisabeth, sier hun.

Her kan du høre Marit, Cathrine og Victoria synge Butterfly: 

Sangen måtte få engelsk tekst.

– Det var fordi det ble for nært å skrive denne sangen på norsk, sier Marit. Det ble for vanskelig. Det er enklere å synge på engelsk også. Det å skrive denne sangen handlet om å håndtere følelser for meg. Og det har det gjort etterpå også. I en periode hørte jeg på sangen minst to ganger i uka.

I juli planlegges det for en 10-årsmarkering av terroren på Utøya og i regjeringskvartalet, det blir seremonier både i Oslo sentrum og ute på øya. Cathrine har planer om å være med på markeringen på Utøya.

– Jeg har vært der ut mange ganger i løpet av disse årene, forteller Cathrine, men jeg har aldri fått helt roen rundt det. Jeg har jo alltid hatt med meg noen ut, og jeg får fort rollen som turguide når jeg er der. Jeg har ikke fått kjenne på de følelsene jeg kanskje burde ha kjent på, men det har vært fine turer allikevel.

Victoria og Marit ser også for seg å dra på 10-årsmarkeringen i juli.

– Jeg har tenkt hele tiden at når det har gått 10  år så skal jeg dra, sier Marit. Men jeg vet ikke om jeg gjør det. Ikke ennå.

I dag skulle Elisabeth ha fylt 26 år. Familien pleide å dra og besøke Elisabeths grav på Os kirkegård for å markere bursdagen hennes. Men som årene har gått har det blitt for vanskelig for Marit å dra dit. I år blir bursdagen markert med en sang til minne om Elisabeth. Cathrine ønsker at sangen skal bringe gode vibber.

– Det å slippe sangen blir en fin ting, sier hun, en positiv markering for bursdagen til Elisabeth. Til minne om Elisabeth.

– Jeg føler at sirkelen er sluttet for meg med denne sangen, sier Marit. Nå har jeg fått ut de viktigste sangene jeg skrev rundt det her.

Her finner du Butterfly på Spotify: 

Butterfly 

I saw you yesterday, so beautiful and blue
It must have been you, I just knew, I just knew
I felt it in my heart, and in my soul
It must have been you, I just knew

You are a butterfly to me, so free, so free
Every color in my dreams, I know what they mean
Oooh oooh 
Cuz you’re a butterfly to me

I feel you are near, I even think I hear
Your voice in my mind, it’s a sign, it’s a sign
A smell of perfume, and I just assume
You are still with me, you must be

You are a butterfly to me, so free, so free
Every color in my dreams, I know what they mean
Oooh oooh 
Cuz you’re a butterfly to me

Bridge
It gives me peace, it can be a relief
The time that we shared, when you used to be here
Good feelings at time, I need in my mind

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer