Samlet inn hundre tusen til kreftsaken

Halden VGS slo alle rekorder under årets Krafttak mot kreft- innsamling. Aldri før har så mange elever møtt opp for å gå med bøsse, og aldri før har de samlet inn så mye penger.

Jeg møter en godt fornøyd aksjonskomite på Porsnes denne uka. Ikke bare er de ferdige med nynorsk-tentamen, men de har satt siste punktum for en vellykket innsamlingsaksjon til Kreftforeningen også. Når alt er talt opp kan Porsnes sende hundre tusen kroner til Krafttak mot kreft. Men det har vært mye jobb.

-Det har tatt mye tid, forteller en av aksjonslederne, Nora. Det er mye forberedelser og mange ting å tenke på. Men vi har lært mye også.

Aksjonskomiteen har gjort en ekstra innsats for å få med seg medelever som bøssebærere på aksjonsdagen i mars. For det første er aksjonen er en russeknute, så man får en søt liten bøsse i lua hvis man har bidratt som bøssebærer. I tillegg hanket aksjonskomiteen inn medelever med kake.

-Vi satt opp en stand i kantina og delte ut kake til dem som meldte seg som bøssebærere, forteller Nora, og den dagen fikk vi en del påmeldte. Etter en runde med kake fikk vi i hvert fall tredve nye bøssebærere.

Tiltakene til aksjonskomiteen funket. Aldri før har så mange elever gått med bøsse på aksjonsdagen. Over 120 elever stilte opp i aksjonen, det kom så mange at det ikke var nok kart til alle.

Aksjonskomiteen! Fra venstre bak; Kartansvarlig Marie Berget, sponsansvarlig Ragna Larssen, PR-sjef Helena Nordby, sponsansvarlig Frida Sydskogen og kartansvarlig Alexandra Tennebø. Foran sitter aksjonssjefene Pernille Haakestad og Nora Andersen. Foto: privat.

Mange bøsser gir mange penger. Når alle bøssene var tømt og talt lød bøssefangsten på 86 994 kroner.

-Vi telte penger mange timer, forteller Aleksandra. Fra første bøsse kom inn til siste bankpose var lukka tok det tre timer.

-Det ble en hel trillekoffert med penger, legger Nora til.

I tillegg til summen elevene fikk i bøssene vippset haldenserne nesten 7000 kroner til kreftsaken på aksjonsdagen. Aksjonskomiteen startet også en digital innsamling, som rakk å nå helt til 4400 kroner før den ble lukket.

Sterke historier

Jentene i aksjonskomiteen er enige om at det har vært mye jobb, men at det er verdt det når inntektene går til en god sak.

-Det er også hyggelig at russen kan bidra med noe positivt, sier Nora, det blir jo alltid mye negativ omtale av russen i media så det er fint at vi får vist at vi kan gjøre bra ting også.

Mange bøssebærere kom tilbake til skolen med sterke historier på aksjonsdagen.

-Jeg var ute og gikk med bøsse, forteller Helena, og det var veldig sterkt å høre folk fortelle om familiemedlemmer de har mistet til kreft for eksempel.

-Det var mange bøssebærere som kom tilbake på kvelden med historier, sier Nora, mange hadde møtt folk på ruta som hadde hatt kreft selv eller hadde noen i familien som hadde hatt kreft.

Aksjonssjef Nora sammen med PR-sjef Helena på aksjonsdagen. Foto: privat.

Rosa og blå russ

Krafttak mot kreft samler inn penger til et nytt formål hvert år. Årets tema var kreftformer som få overlever. Bare to av ti overlever kreftformer som lunge- galleblære- og spiserørskreft. Mindre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft. Årets innsamlingsmidler skal gå til forskning på disse kreftformene, samt til gode omsorgstilbud for både pasienter og pårørende. Så langt har Krafttak mot kreft fått inn svimlende 50 millioner i årets aksjon, men pengene telles fremdeles.

I tillegg til å arrangere innsamlingsaksjon for Krafttak mot kreft har russekullet 2019 brukt flere anledninger på å bevisstgjøre sine medelever om kreft. I oktober hadde Porsnesrussen en rosa dag på skolen, for å sette fokus på brystkreft.

Rosa russ på Porsnes i oktober i fjor. Foto: Ellen Midtfjeld.

I november setter Kreftforeningen fokus på prostatakreft, da hadde haldenrussen en blå dag på skolen.

Fikk du ikke gitt penger til årets aksjon? Man kan ikke lenger vippse til årets aksjon, men man kan jo alltids vippse til Kreftforeningen! Gå inn på nettsidene deres og les mer der.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer