Per Petterson til Vannvogna

Vannvogna Konsert & Kunsthall utvider repertoaret med formidling av litteratur til glede for Haldens bokormer. Storgata 16 har fungert som Haldens litteraturhus i nærmere 70 år gjennom tre generasjoner kongeniale bokhandlere Andersen. Når dagens eiere Emil og Tanya Stang Lund nå gjenopptar tradisjonen skjer det med stor respekt og ydmykhet. Det har helt fra starten, før kjøpet av bokhandler Andersens lokaler var i orden, vært intensjonen å etablere et kulturhus med alle funksjoner som assosieres med et fullverdig litteraturhus.

Onsdag 4. desember kommer vår første gjest på Vannvogna: Forfatteren Per Petterson, som vel for de fleste litteraturinteresserte ikke trenger noen introduksjon. Per Petterson er en av Nordens mest internasjonalt anerkjente forfattere. Han har utgitt ni bøker og er oversatt til over 50 språk med betydelig suksess i mange land. Det store internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award. På kortlisten til den prestisjetunge prisen var blant andre nobelprisvinner J.M. Coetzee, Cormac McCarthy, Salman Rushdie og Jonathan Safran Foer.

Petterson har blitt tildelt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris og Independent Foreign Fiction Prize.

Romanen Jeg nekter utkom i 2012. For denne ble Petterson tildelt Bokhandlerprisen og nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

Klokken 19:30 starter professor Tone Selboe, med bakgrunn fra Halden, samtalen med Petterson. Hun kjenner forfatterskapet godt og vi er spente på hvilken vei samtalen går.

Tone Selboe er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun har skrevet en rekke bøker, blant andre «Karen Blixen» (1999), «Litterære vaganter» (2003), «Verdenslitteratur. Den vestlige tradisjonen» (2007, med Jon Haarberg og Hans Erik Aarset) og bidratt til «Den norske litterære kanon» 1900-1960 (2007) og 1700-1900 (2009). «Camilla Collett. Engasjerte essays»(2013) ble nominert til Kritikerprisen i klassen beste sakprosabok for voksne.

Det er mange litteraturinteresserte i Halden og alle oss fra Vannvogna er glade for å berike Halden som litterær by. I denne omgang takker vi Norsk Kulturråd for støtte til 5 forfattermøter, hvorav altså det første finner sted nå onsdag 4.12.2019. I løpet av våren 2020 skal det skje flere møter med forskjellige norske forfattere av interesse, kjente så vel som mindre kjente. Vi er oss bevisst at ikke alle begavelser blir verdensberømte.

Vannvogna har etablert et litterært råd som består av forfattere, kritikere og professorer i litteratur  og ledes av den norske forfatteren og dikteren Hans Petter Blad. Han vil gi en kort innledning til Per Pettersons forfatterskap i forkant av forfattermøtet.

Det etablerte tilbudet fra Halden Litteraturforening vil i realiteten fordobles med forfattermøter på Vannvogna og gjøre Halden til Vikens mest litterære by. Medlemmer av Litteraturforeningen i Halden er velkommen med samme rabatter på forfattermøter på Vannvogna, som de er vant til fra egne arrangementer.  Velkommen!

Arrangementet starter klokken 19. 30

Inngang; kr 150,-.

Kommentarer

kommentarer