Ønsker å bygge Monolittens kasse

Idd og Enningdalen Historielag ligger sjelden på latsiden. Nå har de levert en søknad til Halden kommune om å få bygge en trekasse ved Iddefjorden der Monolitten ble hugget ut. 

Historielaget har de siste årene hatt økende fokus på stenhoggerhistorien i Halden. Blant annet med en stor verktøysamling på Gamle Prestebakke. Nå vil de gjøre en innsats for at området der Monolitten ble hugget ut blir mer tilgjengelig og synliggjort som et kulturminne.
– Vi syns selv at dette er en god ide. Tanken er å bygge en trekasse, like stor som Monolitten var da den ferdig hugget forlot stenbruddet på Hov i august 1926, forteller Eivind Løvås som er leder i historielaget.
Bryggen som ble brukt for å få Monolitten ut på flåte står fortsatt der. Den ønsker historielaget å beise grå og plassere trekassen ved. Kassen vil bli 17 meter lang og 2,5 meter i høyde og bredde.
– Vi samarbeider med grunneieren og fylkeskonservatoren om prosjektet. Hvis Halden kommune gir oss grønt lys vil vi søke midler for å få ryddet bruddet og restaurere det som er igjen av kraner og skinner.

monolitten-i1

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer