Nå kommer Fargespill-plata!

I hele fem år har Fargespill gledet Halden med sine fargerike sangforestillinger i Brygga kultursal. Nå har Fargespill spilt inn plate sammen med Det Norske Blåseensemble!

Mange av dere har kanskje sett både én og to Fargespillforestillinger. I snart fem år har Dina og Ove Billington arrangert de multikulturelle festforestillingene i kultursalen med Haldenbarn fra alle verdens hjørner. Fargespill er en forestilling der kulturer fra hele verden smelter sammen i en, stor fargesprakende musikkfest. For tre år siden ble også Det Norske Blåseensemble med på festen, og løftet det musikalske ved forestillingene enda et hakk opp. Nå blir endelig den fengende musikken å få kjøpt på plate! Slippdagen for Fargespillplata blir på første forestillingsdag for årets Fargespillforestilling, nemlig fredag 20. mars. Jeg møter nøkkelpersonene bak plateprosjektet ved Athletic Sound.

Disse har sørget for at det blir Fargespillplate! Bak; produsent i Det Norske Blåseensemble Heidi Raude og Ove Billington. Foran; Kai Andersen fra Athletic Sound, Dina Billington og Kjell Hagen fra Sparebankstiftelsen.

Samarbeidet mellom Fargespill og Det norske Blåseensemble kom i stand da Dina og Ove inviterte produsent i blåseensemblet Heidi Raude til en Fargespillforestilling for tre år siden. Heidi ble hekta.

-Jeg hadde sett en Fargespillforestilling i Bergen før det, men da jeg så Haldenforestillingen ble jeg veldig imponert. Det var utrolig flott! Etter forestillingen ble vi enige om at vi skulle samarbeide om neste forestilling, og nå har vi faktisk vært med i tre år. Fargespill er et utrolig bra prosjekt, det er fantastisk å få være med på dette. For det første er barna og ungdommene utrolig flinke – og Fargespill er så varmt og inkluderende på alle måter. For oss i Blåseensemblet er det viktig å kunne være med å bidra til at dette realiseres. Jeg tror og håper at det er en stor opplevelse for barna og ungdommene som får være med og synge med et stort orkester i ryggen. Det er mange gode aspekter ved dette prosjektet, både lokale og på det mer kulturpolitiske planet. Dette er plussprosjekt på alle måter.

Fargespill 2019. Foto: Ellen Midtfjeld.

Fargespillplata vil bestå av en blanding av opptak fra fjorårets Fargespillforestilling i kultursalen, og vokal som har blitt spilt inn i studio. Her kommer Kai Andersen inn. Han ble nemlig spurt om å bidra med sin studioekspertise på plata.

-Jeg ble utrolig imponert da jeg så konserten i fjor, forteller Kai, det var en flott forestilling. Det har vært morsomt å være med på å spille inn sangene i studio i etterkant, jeg blir jo veldig imponert over disse barna og ungdommene. De er så disiplinerte og flinke, og de jobba utrolig målretta og fint i studio.

Plata blir den aller første lokale Fargespill-utgivelsen.

-Det er moro at det endelig blir spilt inn en plate med denne musikken, sier Heidi, det blir et minne som varer. Konsertene er jo over når de er over, men dette blir en dokumentasjon som blir stående.

Kjell Hagen og Sparebankstiftelsen har vært med og støttet Fargespill siden starten i 2016.

-Dette er noe av det mest fargerike og spennende jeg er med på, sier Kjell. Jeg blir berørt hver gang jeg ser en Fargespillforestilling. Det har så mange aspekter ved seg i arbeidet med barn og unge. Jeg synes de bindingene Dina og Ove skaper mellom norsk folkemusikk og musikk fra andre kulturer er utrolig fint, det er så kreativt og flott. Da vi fikk spørsmål om å støtte også plateinnspillingen syntes vi det var en flott sak å støtte. Og Fargespill har jo jubileum også!

Det har de faktisk. Fargespill fyller fem år i år.

Var det derfor dere ville spille inn plate?

-I utgangspunktet ikke, sier Ove. Vi skjønte i fjor før konserten at den kom til å bli veldig bra, og så tenkte at det kunne bli en mulighet til å lage plate. Og det stemte jo.

Dina og Ove la en plan sammen med Heidi og teknikerne, og så ble det tatt opptak av forestilling. Plata blir solgt på forestillingen den 19. og 20. mars. Nå om dagen øves det heftig mot årets Fargespill-premiere neste uke. Kjell og Heidi gleder seg begge til årets forestilling.

-Det er nesten så man ikke tror det er sant når man opplever det første gangen, sier Heidi. Det er den samme greia hvert år, når jeg kommer inn på prøvene – tårene bare renner. Det er så fint, det er så rørende, og vi ser så godt hvor mye det betyr for de som står på scenen.

-De skulle bare visst hva de går glipp av de som ikke kommer og ser dette, sier Kjell. Det er en opplevelse som sitter i lenge.

Fargespillplata kan du altså få kjøpt på årets Fargespillforestillinger, som avholdes fredag og lørdag neste uke. Billetter til forestillingene finner du HER.

 

Kommentarer

kommentarer