Motown på Brygga

Søndag 21. april blir det Motown-fest i Brygga kultursal, når Halden storband og blandakoret Mixdur møtes for å spille funky klassikere fra Motown-katalogen.

Jeg møter Kristin Sørbrøden Breda og Arild Elnes i Brygga kultursal. Hun representerer Mixdur, han Halden storband. Ute på scenen har både kor og storband rigget seg til, det er klart for fellesøving! Om to uker går teppet opp for deres felles forestilling Let’s Groove – The Motown Songs.

Arild Elnes og Kristin Sørbrøden Breda.

Det hele begynte med en bursdagsfest. Kristin fylte år, og hadde bestilt Halden storband som underholdning.

– Det tente noen gamle gnister, forteller Arild. Storbandet og Mixdur har jo faktisk samarbeidet før, vi har hatt en konsertserie sammen blant annet. Det var flere som tente på ideen om et nytt samarbeid. Så dukka altså dette for meg ukjente begrepet Motown opp.

Det var Bjørn Ingvaldsen som la Motown på bordet under det første samarbeidsmøtet mellom Mixdur og Halden Storband.

Bjørn er navet som samler musikere og korister i skjønn musikalsk forening.

– Vi syntes dette hørtes veldig gøy ut, forteller Kristin, selv om musikken jo var litt fremmed for ganske mange av oss.

Motown er fellesbetegnelsen på soulmusikken som stammer fra Detroit-plateselskapet ved samme navn.

– Det her begynte jo tidlig på sekstitallet, forteller Kristin. Motown ble etablert i Detroit i 1959, og dette var det første plateselskapet som begynte å gi ut blues og soul, musikk fra afroamerikanske artister. Mange av låtene er fra tidlig sekstitall, men det er jo låter helt opp til nittitallet i denne katalogen.

Dette er musikk du garantert har hørt, og antageligvis sunget med på mang en gang. Jeg nevner i fleng: The Supremes, The Four Tops, Aretha Franklin, Tina Turner, Marvin Gaye. Jackson Five. Du skjønner greia?

Halden storbands saksofonrekke!

– Noter på denne type musikk for storband her finnes jo nesten ikke, forteller Arild, så da gikk vi til Sparebankstiftelsen og spurte om støtte til å arrangere dette for storband. Og det fikk vi.

Da var det bare å begynne å øve. For Mixdur innebar det å hyre inn en hjelpedirigent Renate Gjerløw Larsen. Motown er nemlig nye takter for Mixdur.

Renate Gjerløw Larsen.

– Det er veldig moro å plukke frem denne gamle musikken, sier Kristin, og det er utrolig mye flott musikk som kom fra Motown i disse årene. Vi har lyttet til musikken på Spotify og YouTube, og det har blitt spilt inn veldig mange ulike versjoner av alle disse låtene. Men vi prøver å være ganske tro mot originalinnspillingene.

Hele 25 låter fra Motown-katalogen skal fremføres denne kvelden i kultursalen. Det blir både Dancing in the streets, All night long, I want you back, og mange andre gamle kjenninger. Kristin og Per Weydahl skal være konferansierer, og binde det hele sammen.

Ute på scenen klinger det fra Otis Redding. Storband og kor i skjønn forening.

– Det er utrolig gøy å synge med så bra komp, sier Kristin. Det er mye jobb, for vi må jobbe skikkelig for å få til en samklang. Det krever sitt. Vi i koret er jo vant til å synge a capella, men nå skal vi til med mikrofoner og alt som hører til.

Korister med mikrofoner!

Motown-katalogen er unektelig veldig dansbar musikk.

– Vi i Halden storband og Mixdur er jo… tilårskomne, sier Arild, så vi har ingen planer om å danse så mye på denne konserten. Derfor har vi engasjert noen dansere fra Halden danseskole som kommer og danser foran oss på scenen på noen av numrene.

– Det blir for øvrig noe koreografi på oss korister, forteller Kristin, vi har leid inn Sverre Magnus Heidenberg fra Danseskolen som koreograf.

De nærmeste ukene legges siste hånd på verket. Det øves!

Er det gøy?

– Ja, det er gøy, svarer Kristin. Men det er mye jobb! Vi synger mye mer enn vi pleier denne våren.

Denne konserten kommer på tampen av en spekket kulturuke i Halden, der haldenserne kan gå på diverse arrangementer under både Halden internasjonale musikkfilmfestival, AI-festivalen og Operafestivalens faner.

– Mange har sikkert allerede holdt av denne uka til kulturelle innslag, og da kan du toppe det i Brygga kultursal klokka seks med Halden storband og Mixdur, foreslår Kristin.

Søndag 21. april altså dere, klokken 18 i Kultursalen. Er det noe å lure på da?

Billetter kan du kjøpe her!

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer