MangfoldsUKM på Låby

Praktisk og kreativ utfoldelse er nøkkelord når Låby barneskole arrangerer MangfoldsUKM for første gang i år. Hele skolen har vært engasjert i prosjektet som ble avsluttet med en storslått forestilling i gymsalen torsdag.

Fra Mangfoldsuke til MangfoldsUKM
Låby skole har arrangert Mangfoldsuker tre år på rad, og med dette har skolen hatt som mål å feire mangfoldet på skolen.
– Vi har representanter fra rundt 30 ulike nasjonaliteter her på skolen, forteller rektor ved Låby skole,  Kent-Arne Andreassen.

I Mangfoldsuka har elevene blant annet hatt med seg mat fra sin opprinnelige kultur, og dermed fått muligheten til å vise frem sin noe av sin egen kultur til skolekameratene.

Dette året bestemte skolen seg for å utvide konseptet fra Mangfoldsuke til MangfoldsUKM. I tillegg til en stor utstilling av alt ungene har malt, tegnet og snekret sammen siden jul blir det satt opp en stor forestilling i gymsalen der elevene på skolen opptrer.
I ekte UKM-ånd har elevene ved Låby tatt del i hele prosessen rundt forestillingen. Denne gangen skulle de ikke bare møte opp og opptre. De skulle også organisere arrangementet selv.

unspecified
Presseansvarlige i PR-gruppa har hatt mye å gjøre denne uka. Joakim Edvardsen Gran (t.v.), og Jonathan Mellegård Andersen har ringt til avisene og vært med å lage reklamefilm. For å nevne noe.

Rekruttering til UKM
En baktanke med MangfoldsUKM var rekruttering til Ungdommens Kulturmønstring i  Halden (UKM). UKM Halden arrangeres på Brygga Kultursal lørdag 18. Mars, og barn og unge mellom 10 og 20 kan melde seg på.
– Vi ser få 10-åringer på UKM Halden, sier lærer ved Låby, Ingrid Fjøren.  Fjøren er en av ildsjelene bak MangfoldsUKM på Låby.

Skolen har i forbindelse med MangfoldsUKM gjort elevene oppmerksomme på at de kan melde seg på UKM Halden, og nå håper Fjøren at flere av de yngre Låbybarna melder seg på UKM i mars.

Elevene er arrangører
Det er altså elevene selv som står for oppsetting av forestillingen som markerer avslutningen for MangfoldsUKM på Låby torsdag. Etter en skoleforestilling på dagen er  det duket for to forestillinger for foreldre og slekt på kvelden. Elevene har ansvaret for alt; de setter opp scenen og mixer lyd, fikser lys og er ansvarlige for PR.
– Heldigvis har vi hatt en god instruktør for barna, forteller rektor Andreassen, vi har fått låne Henrik Næss Diesen av kommunen siden nyttår.
Diesen løper rundt og svarer på spørsmål og dirigerer barna i gymsalen før forestillingen starter, men det er ungene som til slutt har ansvaret for at arrangementet blir vellykket. 
– Vi har måttet sette oss litt på hendene den siste uka, ler Ingrid Fjøren, man får jo lyst til å bry seg litt men det skulle vi jo ikke gjøre!

Forestilling med energi 
Skoleforestillingen går knirkefritt, elevene har full kontroll. De er konferansierer, de styrer lys og lyd og de løper diskret til og fra med mikrofoner og utstyr på scenen. Noen fra PR-gruppa filmer hele arrangementet, og andre venter backstage for å lose artistene opp og ned fra scenen. 

På scenen imponerer ungene stort. De synger og danser og tryller og spiller i band med stor innlevelse. Bandet som spiller midtveis i forestillingen gjør spesielt inntrykk på publikum, man får bare håpe at disse flinke sjuendeklassingene vil ta steget og melde seg på UKM i mars!

Hele skolen er med
Det finnes ikke en sjel på Låby skole som ikke har vært involvert i MangfoldsUKM på en eller annen måte. De som ikke har opptrådt eller hatt en finger med i å arrangere forestillingen har jobbet med å male, tegne, lage film eller snekre og sy. Resultatet av all denne kreativiteten henger rundt i klasserommene på skolen. 

Når Kandusi går rundt på skolen etter forestillingen er det kreativitet fra gulv til tak i alle klasserom. I ett klasserom er det bier som er tema, i et annet er det verdensrommet som står i fokus.

Verken rektor eller Ingrid Fjøren vil ta æren for MangfoldsUKM på Låby.
– Dette er lagarbeid, sier Fjøren bestemt.
Men rektor har noe å legge til:
– Jeg vil allikevel trekke frem deg Ingrid, Britt Rassmussen, Elin Torp og Nina Kristiansen. Dere har virkelig stått på.

Låby

Fornøyd rektor
Rektor Andreassen gliser bredt etter forestillingen i gymsalen. 
Hva synes du om forestillingen?
– Det var helt fantastisk, utrolig gøy å se! Energien fra salen bekrefter jo bare dette!
Blir det tradisjon med Mangfoldsuke på Låby fremover?
– Det er vanskelig å svare nei på det nå som vi ser hvor stor suksess det ble, ler Andreassen.

MangfoldsUKM på Låby ble arrangert i samarbeid med Ungt entreprenørskap, Det Norske Blåseensemble, Østfold Kulturutvikling, UKM Halden, Rockehuset og Berg sparebank.

7

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer