Majonesen din

Min mamma lærte meg å lage majones. Hennes lille mikser, Pamas, suste og gikk. Og alltid hver lørdag. Hun likte majones selv – og fortsatte gjerne lørdagsgjerningen med å omskape majonesen til russisk salat eller italiensk salat. Mine minner strekker seg så langt tilbake som da jeg var 10 år gammel.
Stort sett er råvarene bedre idag enn dengang. Bortsett fra eggene. Mamma hadde høner og ferske egg selv. Men matolje var matolje – og sennep var sennep. Godt ble det uansett. Hun smakte seg alltid frem. En nødvendig egenskap, synes jeg.
Hun tok for eksempel tre eggeplommer, en god teskje sennep, litt salt og pepper. Så fikk Pamasen marsjordre. Deretter begynte fru kjøkkensjefen sakte å helle på olje, helt til majonesen var stiv. Det hendte hun spisset den med ørlite eddik.
Jeg lager den slik: 3 eggeplommer, en skje Dijon-sennep, så nykvernet pepper eller litt cayenne pepper. Cayenne er spennende, men hot! – så vær forsiktig. Jeg er dropper salt, men det er opp til deg. Dijon-sennepen gir en veldig god smak – og løfter majonesen i forhold til de fleste andre senneper.
Du heller på en god olje – etterat mikseren er i god gang. Jeg sier god, fordi olje er ikke olje – alltid. Liker du oliven, så ta en slik flaske, men husk at oliven setter en spesiell smak. Hell på! Først forsiktig, siden litt større stråle. Slik holder du på til majonesen er absolutt stiv. Ha derfor nok olje i huset.
Hva skal du bruke majonesen til? Smaksett det stive produktet med litt presset hvitløk? Eller presset sitron? Eller rett og slett ingenting. Chili gir også god smak. Og veien er kort til din egen perfekte remoulade – med hakket sylteagurk og capers.
Skulle majonesen skjære seg – altså ikke løpe sammen, så begynne på nytt. Og spe så med den «uheldige» varianten. Vips er alt bra.

Ikke vær redd for å lage din egen majones. Det er sabla godt – og enkelt.

Artie Schock

Artie Schock – hvem er det?
Det er meg! Jeg har stjålet min egen signatur fra en glad og arbeidssom epoke  – fra dengang jeg skrev ukentlig matspalte i Morgenbladet på 1970-tallet.
Det hendte at disse epistlene ble lange. Det er ikke meningen – når Artie Schock nå er nyfødt.
Artie er altså Sverre – noen ganger med etternavn Stang, sønn til Frua.

(Illustrasjon: Håkon Holm Breda)

 


 

 

 

 


Kommentarer

kommentarer