– Lag te av bjørkeblader

I dag ser vi på bjørken – for mange vårens skrekk på grunn av alt pollenet. Men bjørk har også sine gode sider, den er et sånt tre som man kan sanke ulike deler fra i mange måneder.

Ordet bjørk kommer trolig fra norrønt og betyr det lyse treet som viser til bjørkens karakteristiske hvite bark (never). Bjørkeaske har vært brukt til å framstille lut til lutefisk, og mange legger bjørkepinner nederst i gryta når de dampkoker pinnekjøtt. Bjørkesevjen drikkes som den er, eller brukes som råstoff for vinfremstilling. Neveren er vanntett og råtner sent og blir brukt som materiale til taktekking, og til vesker, kurver og som papir. Bjørkeriset kan brukes som gulvdekke og som ris i badstue. Knopper og blader kan man spise eller koke te på.

Te av bjørkeblader er et av de beste urin- og svettedrivende midler vi har i urtemedisinen. Teen drikkes mot urinveisplager, utdriving av nyresten, er gunstig mot gikt og hemoroider, fibromyalgi og som avgifter. I tidligere tider drakk man te av bjørkeblader som en blod­rensende kur om våren. Bjørkebladet senker også blodets kolesterolinnhold og stimulerer utskillelsen av galle. Bjørkebladene har et høyt C-vitamin-innhold, og avkok av bladene ble i tidligere tider brukt mot skjørbuk, mens innholdet av forskjellige garvestoffer kan medvirke til å hindre betennelser. Urten kan være effektiv ved for mye vann i kroppen og til å løse opp slaggprodukter i bindevevet og skille ut giftstoffer.

2016-05-10 20.16.47

For alle som ikke rakk å tappe sevje, er det fortsatt ikke for sent å nyte goder fra bjørken. De små bjørkeknoppene er brått blitt blader, men fortsatt av en slik karakter, lysegrønne og litt klissete, at de kan brukes til te uten å få den bitre smaken.

Plukk noen never blader fra treet, skyll dem, for det hender det kan være både bladlus og sukkermaur som koser seg på bladene. Kok opp vann, ha i bladene. Ta kjelen av platen og la det hele trekke en fem minutters tid. Sil fra og drikk. Teen har en forfriskende duft og smak, og trenger ikke noe søtningsmiddel i det innholdet av sukkerstoffer i de unge friske bladene er betydelig. Bjørka inneholder søtstoffet xylitol, som brukes i matvareindustrien som erstatning for sukker. Teen smaker best varm, det får lett besk smak når den er kald.


Innlegget er skrevet av Halden soppforening.
Vi anbefaler deg selvfølgelig å følge Halden Soppforening på facebook.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer