Kulturnatt 2023

Kulturnatt 2023 er fredag 15. september!

15. september blir det ny Kulturnatt i Halden – og årets versjon bygger videre på fjoråret, der over 3000 Haldensere ble anslått å delta, og kommer ikke å stå noe tilbake fra den forrige. Det blir over 40 arrangement fordelt utover kvelden fra kl 1700 – 0200.

Halden kommune er arrangør, og budsjettet er på 750.000, der 600.000 er hentet fra sponsorer, samarbeidspartnere og annonsører. Tre av fylkets store offentlige kulturinstitusjoner er med; Det Norske Blåseensemble, Opera Østfold og Østfold Internasjonale teater. Over 20 arenaer fra sydsiden til nordsiden, over 250 amatører og profesjonelle kulturutøvere i sving på og av scenen.

– Det har vært et mål for oss å bygge Kulturnatta på utøvere som bor i byen, men også hente hjem de talentene som har flyttet ut. Målet med kulturnatta er å inspirere, skape glød og stolthet over hva vi kan få til når vi står sammen, sier Aasmund Rognøy-Kaldestad som også i år er produsent for Kulturnatta.

Aasmund Kaldestad-Rognøy lytter til konsert på Skofabrikken Kulturnatt 2022.

De største sponsorene er Sparebank1stiftelsen Halden, Berg Sparebank, Halden kommunale pensjonskasse, GP Gruppen, Sparebank1 Østfold Akershus, Jensen og Scheele Bil AS.

Vi kommer til å lansere programmet gradvis i løpet av august, men presenterer nå noen som viser mangfoldet, bredden og kvaliteten i kulturuttrykk som man kan vente seg:

Opera fra Branntårnet ved Wiels plass

I samarbeid med Opera Østfold blir det møte med Bassbarytonen Trond Gudevold og sopranen Stina Levvel syngende fra det gamle Branntårnet over Wiels plass. Det er mange spektakulære scener i Halden, men få har flere gratishauger enn denne. Det er bare å ønske seg klart måneskinn!

Frode Alnæs og åpning av «Lykkerommet» hos Halden Frivilligsentral.

– Det er en stor ære for meg å bli spurt om å være med på dette, sier Frode Alnæs. Og jeg er utrolig imponert over alt som skal skje i Halden under Kulturnatt 2023, og hvordan det jobbes lokalt for at dette skal bli en unik kveld for alle. Jeg elsker mangfold og at det er plass til alle, og jeg gleder meg til å bidra. Jeg er jo et musikalsk kinderegg, og ser ut som et egg 🙂

Hallesby på Alladin Scene

«Hallesby» er det nye artistnavnet til haldenseren Thor-Martin Hallesby (tidligere Thorsen). Denne våren har den talentfulle låtskriveren med den såre vokalen, spilt inn plate i studioet til produsent og multi-instrumentalist Geir Sundstøl. Sammen med et stjernelag av norske musikere, så har kombinasjonen av Hallesby sin meloditeft og Sundstøls musikalske kreativitet resultert i en helstøpt kvalitetsskive. Plata slippes først i mars/april 24, men under Kulturnatt så vil man få en indikasjon på hvordan det låter.

 Hallesby på Aladdin scene i våres.

På Aladdin Scene så vil «Hallesby» bestå av en samling eminente musikere med bred erfaring fra den ypperste musikkeliten i Norge:

Thor-Martin Hallesby – Gitar, vokal (The Poppets, The Thor Thorsen)

Øyvind Storli Hoel – Bass, vokal, koring
(Big Bang, Superfamily, Kurt Nilsen, Texum m.m)

Bjørn Sæther – Trommer
(Big Bang, Maria Mena, Kurt Nilsen, Röyksopp, Beady Belle, Odd Nordstoga, Morten Abel, Fay Wildhagen, husband Idol og husband Stjernekamp m.m)

Bjarne Gustavsen – Keyboard/tangenter
(Maria Mena, Pål Angelskår (Minor Majority), Bare Egil Band, Bjørn Eidsvåg, Beady Belle m.m.)

Knut Nærum på biblioteket

Kjent tegner, humorist og forfatter, som er oppvokst i Halden, og kommer med foredraget «Norsk litteraturhistorie fritt etter hukommelsen». (illustrert av foredragsholderen. Oppdatert og sist fremført på litteraturfestival i Ålesund i januar.

Mannskorfest i Byparken

Byparken Mannskor og Storm Weather Shanty Choir

Byparken Mannskor er Haldens triveligste (og eneste) mannskor! Her er det god stemning, lave skuldre, og dessuten et veldig kult repertoar.
– Man trenger ikke å kunne lese noter for å synge her, sier dirigent Dag Brandth, og ingen trenger å prøvesynge heller. Alle kan være med.
I 23 år har Stordbandet Storm Weather Shanty Choir levert rå og energiske tolkninger av 150 år gamle sjantier og sjømannssanger.
Den tidligere seilskutesjømannen Haakon Steinar Vatle startet Storm Weather Shanty Choir etter inspirasjon fra seilskipet Statsraad Lehmkuhl, hvor han jobbet på dekk over flere år. Da han kom tilbake til Stord samlet han vennegjengen og dannet rockekoret.
I 2020 feiret de tjueårsjubileum, og brukte året på å spille inn sin syvende plate, Nine Rows of Teeth som fikk voldsom drahjelp av den verdensomspennende sjantibølgen på sosiale medier.

Ludvig Falch i Immanuels kirke

Tross sin unge alder har den unge haldenseren gjort seg bemerket med sin stemme. Med deltakelse i talentkonkurranser på skole, på TalentfestiHvaler, og nå Norske Talenter, har han fått svært gode tilbakemeldinger fra publikum og dommere. Han deltar aktivt i Villekulla barne og ungdomsteater i Sarpsborg, og har hatt mange sangoppdrag lokalt, senest under Halden Demenskors konsert under Fredriksten Operafestival. Han tar også sangtimer hos Maria Mohn i Fredrikstad.

Bandet består av Henrik Malcolm Falch – piano, Roger Morland – bass, Tore Skauen – trommer og Ragnar Hop – gitar.

Festina Lente på Kulturhuset i Halden

Trippelbill, er som ordet beskriver, en forestilling med tre ulike koreografier av tre forskjellige koreografer. De tre koreografiene er:

1. The Painting av Tomas Glans
2. One2Seven av Julie Drønen Ekornes 3. Zero av Sara Stang Møller

I forkant vil Aurora Itland fremføre «The Island within» av den internasjonal anerkjente koreografen Ina Christel Johannessen. Hun vil også delta i de øvrige koreografiene.

Minikortfilmfestival på Halden kino

Rebekka Rognøy er en ung lovende filmprodusent som til daglig jobber i produksjonsselskapet Bacon. Utdannelsen har hun fra Høgskolen i Kristiania, der avgangsfilmen hun produserte, «De Hensynsløse» med Renate Reinsve i en av hovedrollene, vant både B.A.F.A student Award og Student Academy Awards (Student-Oscar). Her presenterer hun et knippe kortfilmer podusert i Norge det siste året.

Cecilie Jørstad på Kulturhuset i Halden

Kommer med to konserter til årets Kulturnatt:

Meditasjonskonsert

Velkommen til en vakker og nedtonet musikalsk og meditativ opplevelse i Speilsalen ved Halden kulturhus. Her vil gongenes overtoner få utfoldet seg og du vil kunne få en opplevelse av å bli omsluttet av musikken. GongMester, Cecilie Jørstad vil også synge og spille ulike instrument som har som formål å roe ned nervesystemet .

LANGUIDITY -etterdønninger av et slag-

I samarbeid med Luka Jelusic

I februar 2022, ble Luka Jelusic rammet av hjerneslag. Cecilies veggkalender, dette året, hadde en feilprint. Den hadde gitt henne to stykk februarmåneder. To helt like sider, to stier av muligheter og håp? Ved utskriving av sykehus hadde Luka utfordringer knyttet til skrivendet. Språket fantes, forvirringen fantes og skisseboken fantes. Gjennom et år med tilstedeværelse, fatigue, omsorg og uvisshet har de to kunstnerne utviklet utstillingen.

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer