Kulturminner blir til samtidskunst

Det er spennende dager for 27 elever og lærere fra klasse 6A på Tistedal skole. De er invitert av Halden Kunstforening til å delta i NåDa, et prosjekt hvor ungdom, kunstnere og kunstforeningen gjennom samtidskunst reaktiverer lokale kulturminner.

Siden i høst har de sammen med kunstnerisk leder Siri Austeen undersøkt området rundt Spinneriet gjennom sansetegninger, lydvandringer, registreringsteknikker og lydopptak. Ved å se kulturarven gjennom samtidskunstens blikk, har de økt bevisstheten om egen kulturell identitet og stedet de bor. Det har åpnet for refleksjon og diskusjon om tilknytning, historie, samfunn og andre aktuelle problemstillinger.

I denne uken tas prosjektet videre. Sammen med kunstner Siri Austeen er det i en gruppe full sving med design av membraner til egenproduserte høyttalere for en lydinnstallasjon. En annen gruppe skaper gjennom hydrofonopptak et nytt lydverk om Tistafossen og dets skjulte vesen. Den siste gruppen ferdigstiller studio-opptakene til en kreative reportasje om Spinneriet og dets omgivelser Da og Nå.

Hydrofonopptak til nytt lydverk om Tistafossen og dets skjulte vesen. Foto: Siri Austeen.
De siste studio-opptakene til kreativ reportasje. Foto: Siri Austeen.

Det designes nye stoffer med utgangspunkt i gamle fra Spinneriet. Elevenes interesser, bl.a. mobiler, pc’er og tv’er forenkles til geometriske former som settes sammen til et mønster og danner design påvirket av samtiden. Dette overføres til et stort lerret. Kunstneren Glenn Marius Skibsted hjelper med tankeprosesser fra blankt lerret, fargeblanding, gjennom kreative tips til et ferdig design.

I skogen nedenfor Spinneriet er det funnet slaggblokker fra Cathrineholm jernverk som ble benyttet til støttemurer, som er blitt til inspirasjon til flotte linotrykk.

26.-27. mai og 2.-3. juni avsluttes prosjektet med en utstilling.  I forbindelse med utstillingen vil det bli aktiviteter for engasjement og lokalt samhold.

Prosjektet er initiert av Norske Kunstforeninger, og er gjort mulig gjennom en naasjonal gave fra Sparebankstiftelsen DNB. Lokalt har Halden Kunstforening fått støtte fra Halden Kommune, Østfold Fylkeskommune og Sparebank1 stiftelsen Halden.

Nye stoffer designes med utgangspunkt i gamle fra Spinneriet. Elevenes interesser forenkles til geometriske mønster og danner nytt design påvirket av samtiden. Foto: Lejla Cirkic.
Gammelt og nytt design er skissert på store lerret. Avgjørelsen om farger er tatt og nå skal mønsteret legges inn. Foto: Glenn Marius Skibsted.
Design av membraner til egenproduserte høyttalere for ny lydinstallasjon. Foto: Siri Austeen.

Tekst: Mona Espelien, leder for Halden kunstforening.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer