Jul i Halden 2023

Den 16. utgaven av Jul i Halden har kommet i butikkene! Prosjektleder Thorkil Holger Lindskog er god fornøyd med årets resultat.

Tradisjonen tro har lokale artister bidratt med låter til en lokal juleplate til inntekt for Frelsesarmeen, avdeling Halden. Mannen bak prosjektet kan lene seg tilbake og nyte resultatet, nå er jobben gjort.

– Jeg er veldig fornøyd sier Thorkil, jeg må jo bare innrømme det. Plata har blitt veldig fin.

Prosjektlederen går som vanlig bredt ut når han hanker inn artister til årets juleplate. Her får du høre alt fra klassisk skolerte sangere, til rockete coverband. Noen ganger får Thorkil tips om band han ikke har hørt om før.

– Det skjedde i år. Jeg var i dialog med et band som ikke rakk å være med på innspillingen, men de kunne anbefale et annet band som de visste gjerne ville være med.

Og vips, så var Sideshow inne i folden. I år bidrar de med hele to egenskrevne julesanger til plata! Sideshow er ikke de eneste debutantene på skiva, Anniken Falch Hillestad er også en av nykomlingene. Hun bidrar også med to låter på juleplata.

Anniken Falch Hillestad åpner «Jul i Halden 2023» med «I den kalde vinter». Foto: Bård Halvorsen.

I november ble den årlige Jul i Halden-konserten avholdt i Frelsesarmeens lokaler.

Ble det bra?

– Jeg er kjempefornøyd. Det var så og si fullt, og artistene spilte non stop i to og en halv time. Og ingen forlot lokalet i løpet av de timene. Det var hyggelig å ha med Siv Langøy, som også var med på den første konserten.

Siv er ikke bare bidragsyter på julekonserten, hun bistår Thorkil med stort og smått i løpet av prosjektets aktive måneder.

– Jeg kaller henne gjerne sekretæren min, sier Thorkil, det har blitt sånn de siste årene. Det er greit å ha noen å spille på innimellom. For bare noen år siden var jeg helt alene om hele prosjektet. Med årene har jeg fått flere samarbeidspartnere, jeg har hatt et godt samarbeid med Frelsesarmeen de siste årene også.

The Rockabilly Rebels er yngre, rocka veteraner. De er Jul i Halden-debutanter. Foto: Thorkil H. Lindskog.

Thorkil er avhengig av hjelp for å ro i land juleplateprosjektet. Det er mange rause sponsorer.

– Uten dem hadde det ikke gått, sier Thorkil. Det hadde ikke gått uten at alle artistene hadde stilt opp heller, de bruker jo ganske mange timer på det her de også. Det tar fort fem, seks timer å spille inn en låt.

En annen bidragsyter på plata er Terje Støldal. Han har lånt bort den nydelige The Circle; en av låtene fra debutskiva si.

– Det er ikke bare julelåter på plata, forteller Thorkil. Jeg bruker å si: når man gir bort julegaver til barn, er det jo ikke bare juleting i alle gavene. Man får jo ikke nisser i julepresang.

Artistene får selv bestemme hva de bidrar med på plata. Noen velger egne låter, andre covrer klassikere. Never Too Late for eksempel, med Magne Skibsted Jensen i front, har valgt å spille inn sin versjon av Romjulsdrøm.

For første gang i Jul i Haldens historie siden 2006, ble en låt («Romjulsdrøm») innspilt live. Never Too Late ses under innspillingen på Frivillighetssentralen. Foto: Thorkil H. Lindskog.

Ravn Jacob Høvik er den yngste artisten på plata. Nylig fylt atten, og snart i gang med sitt siste halvår på musikklinja på Porsnes. Han bidrar med en egen låt.

– Jeg oppdaget Ravn på Kulturhuset på Kulturnatt i september, forteller Thorkil. Det var vel hans aller første solopptreden. Da han kom ut i gangen etter konserten, spurte jeg ham om han ville være med på plata.

På Kulturnatta i Kulturhuset 15.september debuterte Ravn som soloartist. Nå debuterer han som plateartist. Foto: Bård Halvorsen.

Plateinnspillingene har fordelt seg på tre lokale studioer. Thorkil er til stede på alle sammen.

– Vi har spilt inn låter i Espen Holtans studio i Busterudkleiva, i Juha Rossis hjemmestudio, og Erik Groenhaugs studio på Klepper.

I tillegg har Thorkil fått inn fiks ferdige låter til skiva. Sideshow, Marit Trønnes og Terje Støldal har alle kommet med ferdig pakke til Jul i Halden.

Som vanlig vil prosjektlederen aldri love at det faktisk kommer en plate neste jul også. Han ser an interessen, og bestemmer seg en gang i løpet av sommerhalvåret.

– Jeg bruker lang tid på å sette sammen dette her, og det er alltid noen måneder der jeg lurer på om jeg får nok artister til en hel plate.

Det er ikke interessen det skorter på, det er heller logistikken som står i veien for at artistene kan bidra. De har jo egne innspillinger og konserter de må prioritere.

– Jeg får nesten aldri nei. Noen sier at de vil være med neste år i stedet, men jeg vet jo aldri med sikkerhet at det blir noen plate neste år.

Bruno Skogmann (i midten) debuterte i band på 60-tallet. Nå fronter han Holy Slowly. Foto: Thorkil H. Lindskog.

Du holder ut, år etter år. Hvorfor?

– Vel, det er litt vanskelig å svare på. Det er jo moro, når man først kommer i gang. Og det er jo givende, på flere vis, selv om det er mye jobb.

I motsetning til i fjor, kom årets lokale juleplate prosjektleder i hende i god tid før julehandelen. Nå er det bare å lene seg tilbake, og satse på at folk kjøper plata.

Jul i Halden får du kjøpt her:

Rema 1000 på Høvleriet, i Busterud, på Risum og Brødløs.

Coop på Næridsrød.

Narvesen.

Norli Køhn.

Kiwi på Brødløs, Sørlifeltet og Risum.

Spar.

Erlandsen Conditori.

Motz&Kringla på Fiskebrygga

Hos Rene.

Kulturhuset

og Fretex

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer