Iain Matthews og Salmon Smokers til Vannvogna

Iain Matthews kan endelig reise ut på turné igjen, og på torsdag kommer han hit til Halden og Vannvogna for å spille med The Salmon Smokers.

Folkrocklegenden Iain Matthews er Halden-venn for real. Den tidligere Fair Port Convention-vokalisten har ikke bare spilt på Down On The Farm i sin tid, han har også turnert med Haldens egne Salmon Smokers. Det var naturligvis Tom Skjeklesæther som sørga for at Matthews endte opp i kohort med Smokers.

–  Det var jo Toms ide, forteller Iain. Jeg kjenner ham fra Down On The Farm-tida, men vi hadde ikke snakka sammen på mange år da han tok kontakt for et par år siden. Jeg ble overraska da han tok kontakt, og var nok litt skeptisk i starten da han skulle sette meg sammen med et norsk rockeband.

Samtidig var Iain klar for en utfordring, så han takka ja allikevel.

– Jeg stakk over og spilte noen show med Smokers. Det funka så bra at jeg ville lage et album med dem også.

Resultatet ble en bunnsolid plate, stappa med strøkne nyinnspillinger av nøkkellåter fra Iains karriere. Ett av gullkorna på plata er Smokers og Iains 2019-variant av Joni Mitchell-klassikeren Woodstock. Den var på setlista da Iain og Smokers varma opp for sjølveste Robert Plant på festningen i 2019.

Freddy Holm og Iain Matthews på festningen juli 2019. Foto: Johannes Granseth.

Pandemien medførte et ras av avlysninger for Iain. Musikeren begynte å gå lange morgenturer for å finne ut hvordan han skulle håndtere situasjonen.

– Mens jeg gikk der og vandra dukka det opp skisser til sanger, og snart gikk jeg og skrev tekster i hodet. Den første tok meg fem dager å skrive ned, for jeg klarte bare å huske et vers om gangen. Etter et halvt år huska jeg mer og mer for hver gang jeg kom hjem for å skrive.

Før Iain visste ordet av det hadde han tredve tekster klare. Han begynte å sende dem til folk han likte å samarbeide med. Freddy Holm var en av dem.

– Freddy satte musikk til tekstene, forteller Iain, og jeg endte opp med mange nye låter. Pandemien var ikke det verste som har skjedd meg, sånn sett.

Når Iain kommer til Halden skal han i studio for å spille inn resultatet. Torsdag 4. november tar han med seg Salmon Smokers til Vannvogna for å spille.

– Turnéen er noe jeg gjør for å kunne dra til Halden og spille inn nye låter med Smokers. Det er naturlig å promotere Fake Tan mens jeg er i Norge, så vi kommer til å spille mye fra den skiva på konserten på torsdag. Pluss noen av mine klassikere. Jeg bruker forresten ordet «klassiker» løselig.

Fake Tan. Raymond Mosken har tatt bildene til coveret.

Konserten på Vannvogna starter klokka 20. Dørene åpner 19.

– Jeg ser frem til komme til Halden og spille, ikke minst fordi jeg skal få spille med den legendariske Bebe Risenfors mens jeg er i Halden.

Billetter til konserten finner du her. 

Tom Skjeklesæther om Iain Matthews:
«Iain Matthews er for alltid knyttet til sin rolle som medlem i Englands fremste folk-rockband, Fairport Convention, og giganthit´en han hadde med sitt band Matthews Southern Comfort, Joni Mitchells «Woodstock», i 1970.
Gjennom sin enormt omfattende karriere har Matthews gitt ut over åtti album, solo og med band som Plainsong og Hamilton Pool, ved siden av Fairport og MSC.
Det første soloalbumet, If you saw thro´ my Eyes, kom i 1971 og ble utover 70-tallet fulgt opp av soloplater som Valley Hi (73), Journeys from Gospel Oak (74) og Some days you’ll eat the bear (74).
Da hadde Matthews flyttet til USA, der han ble boende helt fram til årtusenskiftet. De siste tjue årene har han vært bosatt i Nederland.
Han har samarbeidet med en mengde artister gjennom årene, vi nevner her Nanci Griffith, Henning Kvitnes og Elliot Murphy.
I 2014 turnerte Iain Matthews sammen med musikere fra noen av USAs hippeste unge band, Beach House, Fleet Foxes og The Walkmen, der de fremførte et av rockhistorien fremste kult-album, Gene Clarks 1974-utgivelse No Other.
I 2018 slapp Matthews sin selvbiografi, Thro´ my Eyes: A memoir.
Samme året kom Matthews til Halden for å spille på mikro-festivalen «The Never-Ending Mind-Expanding Coconut Experience» , samt en kort turné, sammen med The Salmon Smokers («Verdens beste band gjennom tidene»), med Freddy Holm, Omar Østli, Finn Tore Tokle og Eivind Kløverød.
Samarbeidet ble svært vellykket og Iain Matthews og The Salmon Smokers spilte våren/ sommeren 2019 inn albumet Fake Tan i Kleiva Studio i Halden.
I juli 2019 var de spesielt inviterte gjester av Robert Plant på Fredriksten festning i Halden. Plant fikk med seg konserten fra sidelinja og ga Matthews og band tommelen opp etterpå.
Fake Tan inneholder «reimagined» versjoner av noen av Matthews flotteste 70-talls-sanger, inkludert «Woodstock» og «If you saw through mye Eyes», noen velvalgte covers og nytt materiale.»

Kommentarer

kommentarer