Hun vil dra i gang en Tannhelsedugnad

Tidligere i vinter skrev Ramona Bakke Olaussen et åpenhjertig og ærlig innlegg om tannhelse og sine personlige utfordringer rundt det. Hun satte spørsmålstegn ved systemet som overhodet ikke tar hensyn til individuelle problemer eller fanger opp personer med tannhelseproblemer. Et snaut halvt år senere er hun overveldet over responsen fra folk, men frustrert over det hun kaller ”en murvegg fra politikerne”.

Siden hun publiserte innlegget i januar  er det mye som har skjedd. Hun har fått mange meldinger gjennom sosiale medier fra folk som støtter henne og mange vil fortelle sine historier. Men fra politikerne er det stille.
– Når man får så mange flotte tilbakemeldinger fra folk, men det er en murvegg av stillhet fra de som faktisk bestemmer så er det fristende å gi opp. Men jeg har ikke tenkt å gi opp, den kampen her er viktig, forteller hun.

I innlegget i januar skrev hun om smertene og skammen ved tannhelseproblemene sine. Om sykdommer som medførte en del av problemene hennes, men også sykdommer som kom som en konsekvens av at tennene ikke fungerte. Nå forteller hun at hun har fått hjelp av en tannlege som ønsker å være anonym.
– Etter den første timen sa han at det virkelig var på tide at jeg fikk hjelp for jeg hadde så mange betennelser at det begynte å bli virkelig farlig for meg. Så nå starter den private reisen for min del med å få ordnet opp i en del av tannproblemene, men jeg vil fortsatt kjempe for at det skal være egenandel på tannhelse for alle, forklarer hun.
– Det er nesten så jeg får dårlig samvittighet for at jeg får hjelp når jeg vet hvor mange som sliter med dette og som ikke får hjelp.

Ramona er kampklar og heldigvis også praktisk anlagt. Derfor har hun engasjert seg i en facebookgruppe som heter Tannhelsedugnad. Der vil de gå praktisk til verks for å hjelpe flere.
– Tanken er at vi skal ha fokus på hvor mange som sliter med dette og forhåpentligvis få mulighet til å hjelpe noen via sponsorer og innsamlinger. Det blir som en hjelpegruppe, sier hun. Gruppa er i startgropa og hun håper at flere vil være med og bidra med å spre budskapet.

Hun er dypt frustrert over fraværet av engasjement fra politikerne. For noen uker siden fikk hun kontakt med Fagforbundet Ung som også har engasjert seg for tannhelse-saken og de hadde et seminar på Stortinget. Der var blant annet Snorre Valen som er nestleder i SV. På møtet tok han opp muligheten for et egenandelstak.
– Vi spurte regjeringa hva det ville koste å innføre et egenandelstak for tannhelse for voksne i Norge, og svaret var rundt 10 milliarder kroner. I budsjettet vårt for 2017 er det derfor foreslått en modell hvor vi bruker en milliard mer hvert år, helt til vi har full dekning. Det vil si at om 10 år kan vi ha et tak der alt over 2500,- kroner dekkes, sa Valen til Fagforbundet Ung.

Ramona lurer på hvor de ledende politikerne er i debatten. Til tross for gjentatte henvendelser til både Statsministerens kontor og Helsedepartementet er standardsvaret at ”særskilte tannhelseproblemer ved sykdom dekkes gjennom NAV.”
– Men det er langt i fra alle utgifter til tannhelse ved spesielle sykdommer som dekkes av NAV. Og hvorfor kan man ikke tenke mer forebyggende? Hele systemet med hva som dekkes og ikke dekkes av det offentlige rundt tannhelse er lite logisk og tar lite hensyn til folks helse, sier hun engasjert.
– Jeg vet om flere som er i full jobb, men som likevel ikke har råd til tannlege. Så blir et lite problem til et større problem og ballen begynner å rulle. Plutselig er problemene så store at man ikke klarer å håndtere dem og man ender med dårlig fysisk og psykisk helse.

Håpet hennes er at politikerne kommer på banen og gjør et løft for å få en større del av tannhelseordningen inn i et offentlig system.
– Det er vanskelig å nå gjennom med en stemme, men jeg håper vi er mange som kan stå sammen om dette og dermed klare å påvirke. Det er mange som har takket meg for at jeg turte å skrive det første innlegget for det er så mye skam og tabu som hører med til dårlig tannhelse. Det kan ikke være sånn at systemet ikke tar hensyn til en såpass stor gruppe med folk som har mye vondt bare fordi det er skambelagt å snakke om, sukker hun.
Engasjementet gløder og det er ingen tvil om at dette er hjertesaken hennes.
– Nå er det valgkamp og politikerne kommer helt sikkert til å love mye. Det skal ikke være slik at man må ut i det offentlige rom med sin private historie og blottlegge sjela. Jeg er spent på hva politikerne faktisk gjør når pengene skal komme på bordet – om de da viser at de vil satse på tannhelse. Det er egentlig det eneste jeg ber om et svar på.

Kommentarer

kommentarer