Gripende

Tekst: Lisa Gustavsen.

I likhet med Jan Kristoffer Dales novelletitler holder det med ett ord for å beskrive stemningen på Bryggerhuset under bokbadet torsdag kveld; Gripende.

Forfatteren av boken Arbeidsnever bød på seg selv på en ærlig og humoristisk måte som skapte god kontakt med publikum og et nært møte med mennesket bak boken.

– Jeg får ofte høre at boken min handler om arbeiderklassen – men egentlig skriver jeg om de som er under arbeiderklassen, de som ikke har noe tilhørighet eller fellesskap med noen. Arbeiderklassen har fagforeninger og en stolthet over å være arbeider, men de jeg fokuserer på og også selv har opplevd å være en del av, er de som mangler dette, sier Jan Kristoffer Dale.

Han er en ydmyk ung mann som selv etter å ha mottatt flere priser for sin debutbok «Arbeidsnever» ikke riktig synes han kan kalle seg forfatter ennå. Det synes derimot Mons Hvattum som bokbadet Dale denne kvelden.

Foto: Lisa Gustavsen, Halden litteraturforening.

– Du er veldig flink til å få fram hverdagsdramatikken med et enkelt språk som treffer og setter spor i leseren, sier Hvattum.

De to gav publikum en interessant samtale denne kvelden som spenner fra Dales barndom hvor begge foreldrene var ivrige til å lese for barna til mobbing på barneskole og videregående. Dale jobbet i en del år som vikar på bryggeri men er i dag ansatt i barnehage og stortrives med det.

Dale droppet ut av skolen etter dårlige møter med lærere på videregående og møtte en virkelighet som ufaglært arbeidssøker. Det ble det etter hvert bok av.

Etter at han i 2009 bestemte seg for å skrive bøker har han vært i en pågående prosess hvor han både har måtte lære seg grammatiske regler og oppbygging av tekst.

– Jeg har fire dårlige romaner liggende som ikke er verdi for andre enn meg selv å lese. Men nå har jeg begynt på den femte, så får vi se om den blir bedre, sier Dale med glimt i øyet.

Han skriver som sagt på en ny roman men har også flere noveller på vei. Vi gleder oss til å høre mer fra den kanten.

Tekst og foto: Lisa Gustavsen, Halden litteraturforening.

Kommentarer

kommentarer