Frithjof Bye-utstilling på Kulturhuset

Lørdag 21. mai åpner Uddaspillet en utstilling med Frithjof E. Byes tegninger og malerier på Kulturhuset.

I begynnelsen av juni blir det Uddaspill i Halden! Tistedalsforfatter Frithjof E. Byes trilogi om skogskjempen Alv Udda skal iscenesettes i Vadet i Tistedal, med tilhørende marked og festivitas. Øvingene er i gang for fullt i Vadet, Tistedalsmusikken er i ferd med å øve inn den spesialkomponerte musikken til spillet, og det planlegges marked med tidsriktig mat og underholdning av flere slag.

I forkant av spillet i Vadet har foreningen Uddaspillet besluttet å stille ut et knippe av Byes kunstverk på Kulturhuset. Bye var nemlig en habil kunstner også, i tillegg til sitt virke som forfatter.

– Vi syntes dette var en fin anledning til å vise frem farfars kunst, forteller Bye-arving Ola Narten Svendsen. Nå nærmer det seg Uddaspillets premiere, og det er moro å vise at Bye hadde flere ben å stå på. Han hadde jo virkelig noe å fare med som kunstner også, i tillegg til forfatterskapet.

Bye illustrerte også egen trilogi, her ser dere en tegning som viser Alv Udda i kappløp på Femsjøen vinterstid. Til høyre; et portrett av Frithjof E. Bye.
Søskenparet Eva Narten Høberg og Ola Narten Svendsen er initiativtagere til Uddaspillet; en iscenesettelse av deres farfars trilogi om den staute men ulykkelige skogskjempen Alv Udda.

Ola og faren Yngvar har kjørt tegninger og malerier fra Gjøvik til Halden og Kulturhuset for å gjøre klart til utstilling på huset.

– Det er omtrent femti bilder i samlingen etter Frithjof Bye, forteller Ola, men blant dem er det også bilder han ikke har malt selv. Vi har plukka ut dem som Bye sjøl har malt, så det blir totalt tjuefem bilder i denne utstillingen.

Bye har hentet mange av sine motiver fra Femsjøen og Lilleøya. Det bugner av utførlige og vakre naturskildringer i Udda-trilogien, og sannelig har ikke forfatteren også satt pensel til papir og lerret for å skildre dem visuelt også.

– Det er mange flotte naturmotiver, sier Ola, flere fra orrhaneleiken blant annet. Han har skildra mye av det han har jakta på, via tegninger og malerier.

Lørdag 21. mai åpnes utstillingen, det blir vernissage med oldebarnet til Bye, Iver Narten Høberg, til stede. Dessuten vil selveste Dennis Storhøi dukke opp på åpningen! Storhøi spiller hovedrollen som skogskjempen Alv i Uddaspillet, og er for tiden ofte å finne på øving i Vadet.

Dennis Storhøi presenterer seg selv på Uddaspillets første leseprøve i Fredrikshalds Teater.

Far og sønn er svært fornøyde med å presentere Frithjof E. Byes kunst på Kulturhuset.

– Vi er veldig stolte av denne utstillingen, sier Ola, og av alt det andre vi har fått til i forbindelse med oppkjøringa til Uddaspillet – med seminarer av mange slag. Vi i familien er kjempetakknemlige for alt sammen. Far er nesten i gledessjokk!

– Det er utrolig hvor mange folk som har favnet om dette her, stemmer Yngvar i, folk er så flinke og ivrige. Det er virkelig over all forventning.

I tillegg til utstilling av Byes kunst, vil bidragene til Hvordan kan Alv Udda ha sett ut presenteres denne lørdagen. Initiativet er satt i gang av Halden kunstforening, og flere bidrag fra lokale kunstnere har kommet inn. Tidligere vinnere av stipendet Othilie og Frithjof E. Byes minnefond deler ut årlig vil også presenteres på Kulturhuset.

Familien lurer på om det er noen der ute i Halden som sitter på noe av Frithjof Byes kunst? Dersom du har et bilde signert av Bye, vil familien veldig gjerne låne det og stille det ut på Kulturhuset i perioden 21. mai til 12. juni.

Ta kontakt med Ola Narten Svendsen på mail osvends2@online.no.

Utstillingen er åpen hver dag i perioden 21.5 til 12.6 mellom 11 og 16.

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer