Et museum blir til

Prosessen med å utvikle Fayegården til bymuseum er godt i gang. -Museet skal være en stemme i samfunnet, sier avdelingsdirektør ved Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger Lillian Nyborg.

Drømmene om Fayegården

Lillian Nyborg har drømmer. Om et museum med relevante og gode utstillinger. Om å endelig få vise haldenserne alle gjenstandene Halden historiske Samlinger sitter på. Om et museum som er en stemme i samfunnet.

-Jeg ønsker meg et museum som kommer med innlegg i debatten, forteller Lillian, jeg ønsker meg gode, skiftende utstillinger som trekker mye folk og et museum som haldenserne føler eierskap til.

Nå er drømmene i ferd med å bli virkeliggjort. I februar skal et konseptforslag for bymuseet i Fayegården oversendes en arkitekt.

Tverrfaglig konseptutvikling

Men hvordan skaper man et spennende og relevant museum? Noe av det første Lillian gjorde var å opprette et tverrfaglig utvalg som skulle bistå med å utvikle et museumskonsept som passet til både bygget og byen.

– Vi har satt av midler til et konseptutviklingsprosjekt, der vi har med en samfunnsviter og en arkitekt. Før vi setter i gang med å restaurere og sette i stand må vi finne ut hva vi vil med bygget, og hva Fayegården skal være overfor publikum. Dette er en helt ny måte for oss å jobbe på, det er utrolig spennende og lærerikt.

Konseptutviklingsprosjektet er delt opp i tre workshops. I workshoppene skal ulike brukere og samarbeidspartnere og andre inviteres til å komme med innspill.

-Museet skal være for alle, sier Lillian, og vi håper å skape et museum som tiltrekker seg haldensere i alle aldre og fra alle samfunnslag.

Lillian Nyborg føler seg heldig som får være med på å lage et bymuseum i Fayegården.

 

I tillegg til flere workshops og intervjuer drar prosjektgruppa på studieturer for å se og høre om prosessen bak andre kulturhus og museer.

Samler informasjon

-I den fasen vi er i nå samler vi inn informasjon og innspill, og kartlegger behov, forteller Lillian. Tverrfagligheten er viktig her. Vi skal kjenne publikummet vårt, og vi må ta hensyn til mange behov og ønsker.

I februar skal konseptutviklingsprosjektet være klart. Da får arkitekten den ferdige rapporten med bearbeidet materiale, som bygger på intervjuer og tanker og ønsker fra alle som er invitert til å komme med innspill.

-Arkitekten skal da komme med romløsninger og forslag til en praktisk utforming som mest mulig oppfyller våre ønsker, sier Lillian.

Byggestart blir mest sannsynlig etter sommeren en gang.

På tide med bymuseum i sentrum

Ved Halden Historiske samlinger har de drømt om et bymuseum i sentrum i mange år.

-Et bymuseum bør selvfølgelig ligge i byen, sier Lillian. Vårt bymuseum ligger på festningen og er ganske malplassert i forhold til tematikken. Nå får vi et relevant og tilgjengelig museum midt i sentrum.

Det er på høy tid med nye lokaler for Halden historiske Samlinger. Øvre magasin er fylt til randen av gjenstander, det er rett og slett ikke plass til mer. Men det å få flyttet gjenstandene i samlingene til Spinneriet handler ikke bare om oppbevaringsplass.

-Når vi nå får bedre plass kan vi endelig få skikkelig oversikt over alle gjenstandene våre, som igjen fører til at vi kan få laget gode og relevante utstillinger på museet i Fayegården. Noe av poenget med å ha alle disse gjenstandene er jo å vise dem frem til folket.

Museets konservator, samt konservatorer fra Østfoldmuseenes øvrige avdelinger er i gang med å registrere og fotografere alle gjenstandene i samlingene. Her står Morten Aabø og fotograferer haldentepper. Foto: Trine Gjøsund.
Hver eneste gjenstand skal fotograferes og registreres i flytteprosessen. På bildet pakkes kofferter fra Norske Reiseeffekten, foto: Juliane Derry.

Lillian synes nordsiden er en flott plassering for bymuseet.

-Vi ønsker selvfølgelig å være med og bidra til en positiv byutvikling, og dette vil jo bidra til å skape mer liv i gågata vår igjen.

Det er en omfattende prosess dere skal gjennom?

-Det er en veldig omfattende prosess, det er snakk om store oppgaver som skal gjøres på kort tid. Det er kjempeskummelt, men også utrolig morsomt og interessant. Jeg er veldig heldig som får lov til å være med og utforme dette konseptet! Jeg håper og tror vi får oppfylt så mange ønsker og behov som overhode mulig, det er jo derfor vi går så grundig til verks. Vi ønsker å skape et museum som er relevant for alle.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer