Et frøbibliotek in spe

Vi har fått et frøbibliotek i Halden! Nå starter jobben med å samle inn og pakke frø fra dere der ute. Resultatet blir et frøbibliotek med en samling av frø fra lokale planter og grønnsaker, som man kan ta med seg hjem og plante i egen hage.

Det var Halden Hagelag som tok den første telefonen.

– Vi tok kontakt med biblioteket for å høre om de var interessert i å samarbeide med oss om et frøbibliotek, forteller Ingrid Blokhus fra Halden Hagelag. Vi har hørt om andre byer som har startet det samme, og vi syntes det hørtes nyttig og spennende ut.

Jeg møter komiteen bak frøbiblioteket på Halden bibliotek. Foruten Ingrid, finner vi disse rundt bordet: Trine og Roger Wille Fjeldet fra Halden hagelag, Hedvig Hovde Grønlund Moen fra Halden bibliotek, Ragne Størseth fra Frivilligsentralen, samt Solveig Vatne Gustavsen og Solgunn Strand fra Østfold botaniske forening rundt bordet. Disse sju utgjør komiteen som skal holde i prosjektet.

Solveig fra Østfold botaniske forening viser frem frø til Ragne fra Frivilligsentralen.

Ved Halden bibliotek ble henvendelsen fra hagelaget mottatt med glede og interesse.

– Vi har jo snakket om dette på biblioteket tidligere, forteller Hedvig, blant annet fordi vi har fått forespørsler fra innbyggerne her i Halden om vi kan starte et frøbibliotek. Vi ble veldig ivrige da Hagelaget ringte. Biblioteket skal jo være et sted å søke kunnskap, og vi ser for oss at et frøbibliotek vil være med og øke kunnskapen om det å så og dyrke. Og bærekraft, som vi er veldig opptatt av her på biblioteket.

Samlingen skal bestå av blomsterfrø og grønnsaksfrø av lokal art.

– Poenget med frøbiblioteket er at folk skal komme hit for å låne frø, forteller Roger. Så tar de frøene av samme plante senere, og leverer tilbake frø til biblioteket.

Roger og kona Trine kikker på frø i et kaffefilter.

Frøbiblioteket har allerede noen frøposer i kartoteket.

– Vi pakket mange frøposer med blå Akeleie i går, forteller Ragne.

Pakkingen foregår på Frivilligsentralen, og gjøres av frivillige.

Frø fra blomster og grønnsaker kan godt pakkes i kaffefiltre. Du kan også bruke konvolutter, eller selvbrettede papirposer.

Hva er det dere ønsker å oppnå med dette?

– Engasjement, svarer Trine.

– Dyrkeglede, legger Ingrid til.

Alle er velkomne til å levere inn frø til både blomster og grønnsaker. Har du en plante i tankene allerede kanskje? Som du har lyst til å høste frøene på, og levere inn? Da kan du samle frøene i et kaffefilter eller noe annet lukkbart av papir, og levere inn til biblioteket. På sikt vil komiteen arrangere foredrag på biblioteket, for å øke kunnskapen rundt temaet der ute.

Frøbiblioteket skal stå i andre etasje på Halden bibliotek. Fra venstre: Solgunn, Ingrid, Ragne, Roger, Trine, Solveig og Hedvig.

Er du nysgjerrig på frøbiblioteket? På høstmarkedet, lørdag 16. september, står komiteen på stand i gågata. Da kan du ta deg en tur bortom og stille spørsmål, hvis du har noen.

Ellers finner du informasjon om frøbiblioteket på Halden biblioteks nettside!

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer