Endelig bokbad!

Endelig bokbad med lampe, lenestol og spennende forfattere! Tirsdag kveld bød Halden litteraturforening på et svært interessant forfattermøte med Helga Flatland.

Endelig er det bokbad i Halden igjen. Endelig kan Mons Hvattum ta mikrofonen fatt, foran et trofast bokbadpublikum, og ønske folk velkommen til forfattermøte i regi av Halden litteraturforening. Dette har jeg savnet så! Tirsdag kveld var det Helga Flatland som gjestet Halden og Litteraturforeningens bokbad i et fullsatt Black Box. Publikum møtte en entusiastisk og talefør forfatter, som snakket engasjerende og åpenhjertig rundt sitt forfatterskap.

Det er så fint å være på et bokbad der forfatteren har mye på hjertet! Helga Flatland bød på mange fine innsikter om sine romaner, og karakterene i dem. Det er jo en del forfattere som helst ikke letter på sløret, og er litt mystiske rundt tilblivelsen av sitt litterære univers, men Helga deler åpenhjertig sine tanker om karakterene og dynamikken mellom dem og problematikken som er navet i handlingen.

– Når jeg lager karakterer, forteller Helga, så skriver jeg dem frem, alltid ut fra noe de skal representere i boka. Det høres teknisk ut, og det er det. Det starter veldig teknisk for meg. Og så blir jeg sakte men sikkert kjent med karakterene.

For Helga skal karakterene i romanene representere ulike vinkler inn i en problematikk. For eksempel yngstemann i søskenflokken: Håkon, i Helgas kritikerroste roman En moderne familie, som får røttene rykket ut under seg når foreldrene skilles i godt voksen alder.

– Håkon representerer den frihetssøkende og litt ansvarsløse stemmen inn i denne familien, forteller Helga. Han er ikke bare yngst i alder, han er yngst i ordets alle betydninger, fordi han har blitt holdt yngst.

Jeg føler jeg har fått en bitteliten, tidsavgrenset kikkert inn i et forfatterskap, og jeg suger til meg alt Helga sier. Forfatteren snakker fort, hun snakker mye, og timen raser av gårde. Jeg sitter og lurer på hvor jeg kan få tak i En moderne familie. Har de den på Køhn mon tro? Så snakker Helga litt om den romanen hun egentlig er ute og promoterer; nemlig Et liv forbi.

– Det er nesten så jeg ikke vet helt hva Et liv forbi er, sier Helga, for jeg har ikke snakket nok om den ennå. Alle tror at jeg har helt klare tanker om mine bøker, både før og underveis i skriveprosessen. Men det stemmer ikke. Det er når jeg snakker om dem, og får spørsmål om dem av andre og må formulere tanker rundt dem, at jeg for alvor blir kjent med dem. Det er en slags fremkallingsprosess.

Et liv forbi tar for historien om en mor og en datter som går gjennom en utfordrende tid. Anne er 67, og har fått en alvorlig kreftdiagnose. Datteren Sigrid klarer ikke å ta inn over seg at moren er syk, hun er mest opptatt av at hun føler hun har blitt ignorert som barn.

– Anne og Sigrid har vidt forskjellige syn på Sigrids oppvekst, og det er også drivkraften i Et liv forbi.

Nok en bok på leselista. Sånn er det alltid på bokbad med Halden litteraturforening. Men nå har man jo rukket å lese seg gjennom den store bunken fra tidligere års bokbad, så nå starter i hvert fall jeg på ny frisk. Og da er det jo bra at Halden litteraturforening har flere spennende bokbad på programmet denne høsten! Se bare her:

Vigdis Hjorth kommer til kultursalen for å snakke om Bertolt Brecht den 30. september. Kvelden innledes med bokbad av Ann-Elisabeth Lande.

 

Billetter til bokbad med Kjartan Fløgstad og Camara Lundestad Joof  finner du her.

Frithjof Bye-arrangementet er gratis.

Billett til Vigdis Hjorth/Bertolt Brecht finner du her.

Kommentarer

kommentarer