En søndag i biblioteket

Hva skjer hvis bestefar får jobben med å følge Maya til barnehagen? Vel, i stedet for en sånn hverdagslig rettpåsak-levering som det alltid blir når mammaer leverer i barnehagen blir turen en lang oppdagelsesferd rundt i byen.

Søndag inviterte Halden litteraturforening til høytlesning og forfattermøte med forfatteren bak barneboken Snarveien på Halden bibliotek. Mange var kanskje fremdeles på vinterferiefjellet, men vi var nå en liten gruppe barn og voksne som hadde valgt å spandere en time denne siste vinterferiesøndagen på litterær adspredelse i barneavdelingen på Halden bibliotek.

Forfatter Ingeborg Eliassen leser høyt. Om bestefar som får jobben med å følge Maya til barnehagen, og om turen som blir mer enn dobbelt så lang som vanlig. For bestefar er jo ikke så kjent i byen, og Maya er jammen ikke helt sikker på veien selv. Siden bestefar, som mange andre bestefedre, ikke trenger å løpe hit og dit for å rekke jobb og avtaler, er det ikke så farlig at turen blir lang. Tvert imot. For tenk så mye man kan oppdage langs en helt vanlig vei en helt vanlig morgen.

Shhh. Bestefar sover på sofaen.

Ingeborg Eliassen liker selv å ta seg tiden til å oppdage verden på nytt gjennom barnebarna. Selv om hun ikke var blitt bestemor ennå da hun begynte å skrive Snarveien hadde hun ingen problemer med å sette seg inn i tankegangen.

-Det handler jo om å ta seg tid, men det er noe mer også, sier Ingeborg. Vi som har sett barna våre vokse opp har jo sett at det gikk fint, vi trenger ikke å stresse med om vi har gjort ting riktig eller om vi gjør nok for barna. Det gir en ro, kanskje det er den roen som gjør at man tar seg tid til å se ting på en annen måte.

Snarveien har blitt oversatt til kinesisk. I Kina har forlaget imidlertid flere formål enn å underholde med å utgi boken, den skal være så smått oppdragersk også:

-Forlaget som skal gi ut Snarveien vil bruke den til å oppfordre kinesiske fedre til å være mer sammen med barna sine, forteller Ingeborg. Det er jo en overraskende bruk av ei norsk barnebok.

Snarveien er Ingeborgs tredje barnebok. Allerede i mai kommer det en ny. Den blir tre meter lang. 

-Det blir årets lengste bok, forteller Ingeborg, det er en trekkspillbok med tøysevers på rim. Den heter Du tror det ikke før du får se det

«I grøtgryta ligger en klapperslange og drømmer så søtt med epler i fanget», leser Ingeborg høyt for oss som står rundt. 

Flere tøysevers kan du lese når Du tror det ikke før du får se det kommer i bokhandelen i mai. Frem til det kan du jo lese Snarveien, og stille deg selv spørsmålet om du lever sakte nok. Du kan gå glipp av mye kuult hvis du ikke gjør det nemlig.

Bestefar og Maya er på oppdagelsestur i byen i Snarveien. Boken er vakkert og vittig  illustrert av Åshild Irgens.

Les mer om Ingeborg Eliassens forfatterskap her.

Kommentarer

kommentarer