Elin Sørsdal skal bokbades på Remmen

Elin Sørsdal er kjent som en av de mest erfarne journalistene i TV2. Hun har vært kanalens medarbeider i Brussel og New York, dekket flere presidentvalg og terrorangrep og vært nyhetsanker. Nå er hun aktuell med bok om høyrepopulismen i Europa og 28.mars kommer hun til Bokbad på Høgskolen i Østfold på Remmen.

Elin Sørsdal har bred erfaring med å dekke samfunnspolitiske utfordringer i Europa. Hun har bodd mange år i Brussel og dekket store og viktige internasjonale møter. Med dette som bakteppe valgte hun å skrive en bok om høyrepopulismens fremmarsj i Frankrike og Europa sammen med Alf Ole Ask.

Hvorfor akkurat det temaet?
– Dette er spørsmål vi begge to har jobbet med i mange år, særlig i perioden mellom 2005 og 2009, da vi bodde i Brussel. Disse strømningene har ikke kommet over natten, forteller hun. De jobbet begge mye med research underveis og skrev inn i hverandres manus.
De kom tett på ledende personer i det politiske landskapet og satte det i sammenheng med de sosiale strømmingene som er i Europa.
– Marine Le Pen er den mest innflytelsesrike høyrepopulisten i Europa i dag. I denne boken forteller lederen av franske Front National selv hva som formet henne og hvordan hun vil endre Frankrike. Fra å være festglad jusstudent uten interesse for politikk, er hun blitt en eneveldig partileder, en politiker som kastet sin egen far ut av partiet, for selv å få muligheten til å bli president i Frankrike, står det i bokomtalen.

Du har jobbet tett på politiske organisasjoner og i maktens korridorer. Hva tenker du er vår tids største utfordring?
– Der er mye, men klima, miljø og religiøs fundamentalisme er noen av de største utfordringene etter vår mening, svarer hun kjapt.

I boken, Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa, analyserer forfatterne hvilke krefter som har skapt denne politiske bølgen og hvordan de tradisjonelle partiene har oversett folks engstelse. De viser oss hva som førte til Brexit og hva som løftet Donald Trump inn i Det hvite hus. Og sist, men ikke minst, viser de hvorfor det ikke kan utelukkes at Marine Le Pen en dag kan vinne presidentvalget i Frankrike basert på sin motstand mot innvandring, EU, globalisering og dem hun kaller eliten.

Jeg utfordrer henne på å ta en titt inn i fremtiden. Hvordan tror du Europa ser ut om fem år?
– Det er helt umulig å si, men noe tettere samarbeid i EU blir det neppe med det første, spår hun. Hun tilbringer mesteparten av tiden sin i Frankrike og følger på den måten utviklingen i et av Europas største land tett. De siste årene har hun på nært hold sett hvordan innbyggerne i hennes landsby har beveget seg fra venstresiden i fransk politikk til Front National på ytterste høyre fløy.
Frankrike er også en av de landa som har opplevd terrorangrep i nyere tid.

Når følte du sist på en redsel for hvordan samfunnet og verden utvikler seg?
– Det er klart at når du står midt opp i dekningen av terrorangrep enten det er i Frankrike, Belgia eller Tunisia, kan du føle om ikke redsel, så maktesløshet. Men jeg velger å tro at verden alltid går framover tross alt.

Den 28. mars blir Sørsdahl bokbadet av Franck Orban på biblioteket på Remmen. Orban er leder av forskerguppen Areas som står bak bokbadet.

Arrangementet er åpent for alle og starter kl. 11.30 i biblioteket på Remmen.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer