Det Norske Blåseensemble: A Frank Zappa tribute

“Music is the only religion that delivers the goods”, sa Frank Zappa. Så er han også nærmest å regne som en religiøs leder for hærskaren av fans verden over. Det Norske Blåseensemble har levd tett på Zappas eventyrlige musikalske verden i en årrekke. Nå inviterer de til et gjenhør med sin kritikerroste hyllest til ikonet.

Ensemblets egen trompetist og arrangør Stian Aareskjold er prosjektets primus motor.  Han fikk for alvor opp øynene for ikonets musikalske univers i 1993 – det året Zappa døde av uhelbredelig kreftsykdom. Aareskjold ble blåst fullstendig over ende av Zappas innspilling med Ensemble Modern, The Yellow Shark, og Aareskjolds dypdykk i en eventyrlig og kompleks musikalsk verden skulle begynne.

– Jeg hadde lyst til å spille denne musikken, men jeg hadde lyst til å gjøre det på en ny måte. Ikke som en kopi av Zappas band og ikke som en kopi av Ensemble Modern. Jeg valgte å arrangere for messingblås og perkusjon, forteller Aareskjold.

Det rette brassensemblet fant han i egne rekker i Det Norske Blåseensemble, og med Aareskjolds arrangementer kulminerte prosjektet i CDen The Brass from Utopia – A Frank Zappa Tribute (2013). Siden utgivelsen har ensemblet spilt konsertversjoner en rekke ganger til store glede for Zappa-fans i Norge. Entusiasmen nådde nye høyder når Frank Zappas sønn, Dweezil, inviterte med seg ensemblet på to ganger europaturné med Zappa Plays Zappaog 50 years of Frank– i sine hyllester til sin far.

Gjør plass til fremtidens musikere

Det Norske Blåseensemble tar unge og dedikerte brassinstrumentalister og slagverkere med seg inn i orkesterlivet og opp på scenen! Ungdommene rekrutteres fra fylkets kulturskoler, korps og musikklinjer og inviteres til inspirerende møter og øvelser sammen med ensemblets musikere. Samarbeidet avsluttes med at de unge spiller i konsertene A Frank Zappa Tributesammen med ensemblet, og får en smak av det å jobbe som profesjonelle musikere.

Om Frank Zappa

Kompositorisk var Frank Zappa inspirert av Stravinsky, Stockhausen og Varese men musikkikonet er umulig å plassere i en bås. Han komponerte alt fra den streiteste rhythm and blues, via alt av jazzrock med sløye arrangementer, til avansert samtidsmusikk. I tillegg kommer tekstene og det teatralske; han sparket til alle kanter og han var og ble en opprører og aktivist.

Zappa la listen skyhøyt for både seg selv og omgivelsene og det å være en av hans musikere ble et kvalitetsstempel uten sidestykke. Det var ingen vits i å søke jobb hos ham hvis man ikke var meget notekyndig og hadde ekstraordinære talenter. «Play something impossible», var ofte åpningsreplikken når han samlet musikerne til øvelse. Hvilket de gjorde i opptil tre måneder før hver turné.

Medvirkende

Det Norske Blåseensemble

Unge brassinstrumentalister og slagverkere fra fylkets kulturskoler, korps og musikklinjer

Spillende leder: Stian Aareskjold.

Konsertene er støttet av Furestiftelsen.

Konserten går av stabelen fredag 8.mars klokken 19.00 i Brygga kultursal. Billetter finner du her

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer